jokaer 11.07.06, 22:26 czy macie efekty ekologicznych oprysków, tj- skrzyp, pokrzywa, krwawnik, cebula, czosnek, wrotycz itd itd, piszcie jakie macie efekty i co stosujecie. bo ja sie zaparłam na takowe ale jeszcze nie wiem z jakim skutkiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirzan Re: nikt tego nie robi????? 12.07.06, 21:11 Opryskiwałem mszyce wywarem z wrotycza, ale na wrotyczu też są mszyce. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: opryski 12.07.06, 23:05 no właśnie ja zamierzam jutro opryskać sliwy bo pojawiły sie na nich mszyce, a owoce tuz tuż, więc nie zrobię tego chemią; syn stwierdził, ze to mszyce, które mogą roznieść szarkę; sama jestem ciekawa efektu tych oprysków Odpowiedz Link Zgłoś
gabi9917 Re: opryski 13.07.06, 00:53 Popytaj się w centrach ogrodniczych o gotowe środki ekologiczne które mają bardzo krótką karencję bo wywarami można pryskać ale to trzeba robić dość długo ,sumiennie i systematycznie.Z ekologicznych wiosna-Promanal a trochę póżniej Spruzit.A można też dać sobie spokój z ekologią bo już chyba za póżno na nią i poszukać środków o krótkiej karencji (są o kilku dniowej karencji)Można zalać pokrzywy na 24 godz. i takim nie rozcienczonym pryskać ale czy to pomoże jak jest już dużo mszyc to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama38 Re: ekologiczne opryski?- pytanie do zwolenników 13.07.06, 19:13 Na mszyce stosuje "herbatkę" z tytoniu. Zaparzam dwa papierosy (tzn. tytoń z nich) w słoiku wrzątkiem. Jak dobrze naciągnie wlewam zawartośc słoika bez tytoniu do opryskiwacza 5 l. dopełniam woda i dodaje łyzkę płynu do mycia naczyń. Na mszyce działa. Pryskac trzeba mniej więcej co trzy tygodnie. Nie mam mszyc na niczym :) Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
nassin Re: ekologiczne opryski?- pytanie do zwolenników 14.07.06, 08:22 Naparem z tytoniu walcze z mączlikiem szklarniowym i odnosze sukcesy. Nie dpdaje jedynie płynu do mycia naczyń. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: ekologiczne opryski?- pytanie do zwolenników 14.07.06, 14:32 Kupiłam Larvanem i dziś po deszczu chcę spryskać glebę. O skuteczności doniosę po ok 2 tyg:) Odpowiedz Link Zgłoś