redudek 25.07.06, 09:12 Mrówek sie pozbyłam z domku,ale na działce znalazłam gnizado bąków. Zrobiły sobie gniazdo w ziemi i jest ich bardzo duzo. Może ktoś zna sposób jak ich sie pozbyć ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atanor Re: Jeszcze problem z gniazdem bąków 25.07.06, 10:35 bąki i trzmiele to nie osy nie są agresywne niech se siedzą, też są ładne :) Odpowiedz Link Zgłoś
palo_ma1 Re: Jeszcze problem z gniazdem bąków 25.07.06, 11:25 redudek napisała: > Mrówek sie pozbyłam z domku,ale na działce znalazłam gnizado bąków. > Zrobiły sobie gniazdo w ziemi i jest ich bardzo duzo. Trzmiele ziemne są pod ochroną i są zupełnie nieagresywne. Wiem że pytasz jak się ich pozbyć i sam nie lubię odpowiedzi nie na temat, lecz w tym wyjątkowym przypadku prosiłbym cię o cierpliwość. Pozdrawiam pm Odpowiedz Link Zgłoś
redudek Re: Jeszcze problem z gniazdem bąków 26.07.06, 10:18 Tak,ale mój problem polega na tym że akurat tylko w tym miejscu ,gdzie są te bąki moge postawić barakowóz (na budowę).A jak mam tam postawić,skoro są tam bączki ? Poradzcie coś,może można gniazdo jakoś przenieść ?,ale jak ? Odpowiedz Link Zgłoś
palo_ma1 Re: Jeszcze problem z gniazdem bąków 26.07.06, 12:42 redudek napisała: > Poradzcie coś,może można gniazdo jakoś przenieść ?,ale jak ? Zapewne można, bo pamiętam z dzieciństwa gniazdo trzmieli przeniesione przez kuzynów do drewnianej szkatułki zawieszonej pod okapem domu. Zapewne trzebaby je delikatnie odkopać i przenieść gniazdo z królową do jakieśj dziury, nie za daleko. To nielegalne rzecz jasna, ale skoro mają być zniszczone? Chociaż, czy ten barakowóz będzie przylegał cały do ziemi? Pozdrawiam pm p.s. gratulacje dla adminów, po wygaśnięciu sesji i ponownym zalogowaniu nie znika treść edytowanego postu, jesteście tu lepsi od Onetu :) Odpowiedz Link Zgłoś
redudek Re: Jeszcze problem z gniazdem bąków 27.07.06, 06:58 cały do ziemi nie bedzie przylegał,bo na czymś bedzie stał.Ale nie jest super szczelny a bedą tam spać robotnicy i pewnie nie będą zachwyceni jak im w środku bąki będą latać.Nie mam innego miejsca żeby ten barakowóz postawić. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Jeszcze problem z gniazdem bąków 27.07.06, 07:23 Trzmiele zakładają gniazda prawie wyłącznie w ziemi lub w stertach kamieni więc z przenosin gniazda tak czy inaczej nici. Poza tym żadne przenosiny nie wchodzą w grę gdyż trzmiele później nie odnajdą gniazda – natura nie wynalazła wówczas przeprowadzek (około 40milionów lata temu). Trzmiele jak słusznie piszecie są niegroźne i nie mają wojowniczej natury jak osy. Ich gniazda można spokojnie fotografować nie wzbudzając agresji. Ich jad jest też najsłabszy z łatających żądłówek i używają go rzadko nawet schwytane w rękę. Należy więc dać im spokój. Tym bardziej ze właśnie one najczęściej padają ofiara cholerycznych oprysków, które większość ogrodników amatorów stosuje w swoich ogrodach. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś