Dodaj do ulubionych

ciekawe ksiązki w jęz. angielskim

22.02.13, 12:13
Witam! Jestem na forum nowa (tak, tak pójdę się przedstawić gdzie trzebawink Mieszkamy w Polsce, mąż jest Brytyjczykiem, córka (prawie 4 lata) dwujęzyczna, lecz jej angielski jest słaby. W domu mówimy tylko po angielsku, mąż nie zna polskiego. Córka rozumie wszystko po angielsku, ale wielu słówek sama nie zna. Chciałabym poprosić o polecenie fajnych książeczek mieszkających w UK. Teściowa coś przywiozła, ale takie sobie są (mamy bajki tradycyjne, ale zależy mi na czymś w stylu serii o Basi lub takich zbiorów jak "Poczytaj mi mamo", dzieci z Bullerbin). Wykorzystuje serię Mamoko do opowiadanie w dóch językach, ale jakies mądre ksiązeczki by się przydały. Nabyłyśmy serie o Cam, i jakieś inne o małych detektywach, ale nie mają prawie obrazków i choć treść jest ok jak na ten wiek, to cóka ma zdecydowanie za mało słownictwa i nie rozumie wszystkiego jak czytam. Ja jestem dwujęzyczna (pl, ang) i płynnie znam ros i hiszp, więc tez jakieś podstawowe słówka mała łapie.
Obserwuj wątek
    • ukulele14 Re: ciekawe ksiązki w jęz. angielskim 23.02.13, 12:50
      - Charlie and Lola (Lola ma 5 lat, tak jak Basia)
      - Mr Men
      - dr Seusse
      - Little Golden Books
      A mąż nie ma jakichś swoich typów? Jakichś ulubionych książek z dzieciństwa?
      A z klasyki brytyjskiej to jeszcze Kubuś Puchatek (są takie wydania, gdzie są większe obrazki i tylko kilka historii - dobre dla młodszych dzieci), Miś Paddington, Alicja w krainie czarów, Mary Poppins, Pożyczalscy (dla starszych), Opowiastki Beatrix Potter.
      • polka84 Re: ciekawe ksiązki w jęz. angielskim 24.02.13, 10:39
        Julia Donaldson - w zasadzie ciężko trafić na coś kiepskiego w jej wykonaniu, pracuje też ze świetnymi ilustratorami.
        • starkus Re: ciekawe ksiązki w jęz. angielskim 26.02.13, 15:01
          Dzięki zapiszę sobie autorów. Na razie czytaliśmy Disneya, Kubusia (ale jakoś nie jesteśmy fanami), trochę serię o Sophie i drugą o Cam-na dobrą sprawę to co przysłała rodzina, albo udało się kupić w PL w normalnej cenie. Niestety powiem szczerze rodzina zagraniczna nie ma pojecia nic a nic o bajkach dla dzieci no i kupowali byle co. Czasami trafiło się coś fajnego (o dinozaurach), reszta raczej kiepska (zero treści, krzykliwe obrazki, bzdurki takie). Na przyszłość wolałabym jak pytają wysłać jakieś "nazwiska", bo książki swoje ważą jak wysyłane paczką.
          • ukulele14 Re: ciekawe ksiązki w jęz. angielskim 27.02.13, 11:58
            Wejdź sobie tu:

www.bookdepository.co.uk/category/2488/Fiction

i poszperaj. Już na pierwszej stronie widać parę fajnych tytułów. Wysyłka jest za darmo.
    • effie1980 Re: ciekawe ksiązki w jęz. angielskim 28.02.13, 17:12
      Moze Quentin Blake, teraz wyszla ksiazka ze zbriorami jego opowiadan, ale tez mozna kupic duzo pojedynczych. Julia Donaldson na pewno,
      "Tiger who came to tea", "Where the Wild Things are" - super,
      Jest taki fajny blog o ksiazkach, gdzie mozna je podejrzec, ale sciagnac mase pomyslow na zabawy wokol ksiazkowe:
      www.playingbythebook.net/
      A tak w ogole to zalezy czym sie dziecko interesuje akurat teraz.
    • olena.s Re: ciekawe ksiązki w jęz. angielskim 28.02.13, 21:02
      Mercy Watson - autorka di Camillo. Boskie, pięć książeczek o świni.
      Wejdź na stronę jakiegoś wydawnictwa dla dzieci i szukaj pozycji dla uczących się czytać (mają tam multum dla początkujących).
    • mr_cellophane Re: ciekawe ksiązki w jęz. angielskim 03.03.13, 19:02
      Przychylam się do powyższych szczególnie do Julia Donaldson oraz Mr. Men - dodatkowo polecam Little Miss, oraz serię książek o Albie'm napisane przez Andy Cutbill.
      No i oczywiście nie możne zabraknąć książek Roald Dahl'a - Cinek uwielbia do dziś "Charlie and the Chocolate Factory"
      • ewikowa Re: ciekawe ksiązki w jęz. angielskim 03.03.13, 22:17
        Wlasnie czytamy trzecia ksiazke z serii 'The Faraway Tree' - Enid Blyton. potem jest podobna seria 'The Wishing Chair' . Ja je uwielbialam jak bylam mala, i moja coreczka tez bardzo lubi jak jej czytam te ksiazkismile

Roald Dahl wszystkie ksiazki dla dzieci sa supersmile
    • monika_a_b Re: ciekawe ksiązki w jęz. angielskim 05.03.13, 21:10
      David McKee "Elmer"
      Eric Carle - napisał i zilustrował wiele ślicznych książek, ja właśnie zakupiłam kilka z nich w wersji po polsku, dla mojego 3latka

Pozdrawiam,
      Moni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka