iwonag25 11.09.06, 15:13 Chcialabym kupic tuje, ktora: -rosnie dosc szybko -ma piekny stozkowaty ksztalt -rosnie max do 3-5m -rosnie od samej ziemi. Czy mozecie mi podpowiedziec jakie drzewko spelnia moje wymogi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joasia72 Re: jaka tuja? 11.09.06, 22:16 Zywotnik zachodni Szmaragd zdjecie i opis: www.pinus.net.pl/foto/thuja_occidentalis_smaragd_x1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: jaka tuja? 11.09.06, 22:21 Opis się zagubił:) "Żywotnik zachodni 'Smaragd' Thuja occidentalis 'Smaragd' Krzew o średnio silnym wzroście i regularnym, stożkowatym pokroju. Po 10 latach dorasta do 3-4 m wysokości. Pędy gęste, pokryte szmaragdowozielonymi łuskami, nie zmieniającymi barwy w czasie zimy. Wymaga dość żyznych i wilgotnych gleb. Stanowiska słoneczne lub półcieniste. Polecany do różnych typów nasadzeń. Niezwykle efektowny w kompozycjach roślinnych, sadzony pojedynczo lub w żywopłotach." opis pochodzi oczywiście ze strony: www.pinus.net.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: jaka tuja? 12.09.06, 20:58 Te które szybko rosną zawsze będą miały więcej niż 5 m. Coś za coś niestety... Po prawdzie to nie ma żadnej tuji która dorastałaby do 3-5 m - są albo odmiany karłowe czyli sporo mniejsze, albo "normalne" tuje a te rosną przynajmniej do 7- 8m. Jedyna znana mi forma pośrednia nazywa się Hoveyii i rośnie bardzo wolno, w kształcie jajowatym do ok. 2m. Trudno ją kupic. Odpowiedz Link Zgłoś