stingja1 24.09.06, 21:30 Planuję zakup basenu ogrodowego.Najlepszy będzie o średnicy 4,5 m i głębokości około 1 m.Nie wiem jaki jest lepszy - czy dmuchany gumowy czy rozporowy z blachy ? Szukam osób, które mają pewne doświadczenia w tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia961 Re: Basen ogrodowy 25.09.06, 04:52 Miałam blaszany-rozporowy kilka lat. Zabawa dla dzieci wspaniała - syn z kolegami moczyli się w nim całymi dniami. Dla dorosłych jest stanowczo zbyt mały - pływać w takim "akwenie" nie można. Miałam i cieszę się że już nie mam. Wady to za mało wydajna pompa i filtr - woda "zielenieje". Basen wyłożony jest folią - czyszczenie dostarcza wiele "przyjemności" - szorstka ściereczka niszczy folie, miękka nie ściera osadów z wody - na osadach (kamień z wody, jak w czajniku) osadza się "zielenina". Błędne koło. Czyszczenie dwa razy w sezonie (koszt wody dochodzi - wcala nie mały). Folia wytrzymała cztery lata - w ostatnim wyglądała jakby wysypkę miała - przecierała się od tych osadów, klejona była w wielu miejscach, kleic można suchą - woda znów wylewana. Dla ułatwienia - folii nie sklei żaden klej, sprawdziłam wszystkie dostępne na rynku - łatki odpadają. Sklei tylko taśma samoprzylepna metalowa (aluminiowa) do przyklejania izolacji na okapach kominków, taka do stosowania w miejscach o wysokiej temperaturze. Tylko ta taśma nie odkleja się pod wodą. Basen dmuchany też jest z folii - różnica żadna, folia to folia. W sumie - taki basem jest bezsensowny - mały i trudny do utrzymania. Można kupić większy rozporowy ale wtedy jest inna konstrukcja "nośna" (mały "trzyma się"sam)- brzegi basenu są podtrzymywane przez konstrukcję z rur. Nie wiem jak wydajna jest pompa w takim basenie ale problem z folią jest taki sam. Cena jest wysoka - nieopłacalna w stosunku do korzyści. Widziałam na Allegro skorupy basenów z tworzywa sztucznego (jak kajaki i oczka wodne - tyle ze niebieskie), mają większą trwałość, ceny nie pamiętam ale nie szokowała. Lepiej zapłacić więcej za coś co służyć będzie długo. Nowa folia do basenu o jak pytasz kosztuje ok. 400zł, filtr (trzeba zmieniać przynajmniej raz w sezonie, żaden inny nie pasuje) - kilkadziesiąt, chemikalia też nie za darmo. Jeśli miałabym raz jeszcze basen stawiać - nigdy "foliowy". I koniecznie większy, min 8m długości. Dzieci też rosną i w "miednicy" chlapać się nie będą... Odpowiedz Link Zgłoś
ikatola Re: Basen ogrodowy 25.09.06, 12:13 kupiłam w tym roku rozporowy dla dziecka ( średnica 366cm, wysokość 76cm). w te niesamowite upały korzystaliśmy z nigo z mężem też :P - fakt, popływać nie popływasz, ale woda daje dużą ochłodę, a *popluskać* się już w takiej głębokości można (siedząc woda sięgała mi do szyi). Sceptycznie podchodziłam do wytrzymałosci gumy, z której basen jest zrobiony, ale pomimo intensywnych zabaw np. pięciu 6-ścio/ośmio-latków, basen przetrzymał :) porównując frajdę jaką nam dał do ceny (ok. 300zł) duży plus! Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: Basen ogrodowy 25.09.06, 13:26 Taki o jakim piszę kosztuje 1000zł, dolicz resztę akcesoriów - chemikalia, filtr...Przygotowanie podłoża też musi być. Stawia się na równym i nie bezpośrednio na ziemi (piasku). Basen z laminatu będzie służył wiele lat. Dla dzieci są dostępne "wkładki" - jest płytszy w tym miejscu. W innym głębiej? - tak ale niezależnie od głębokości bez opieki dzieci w basenie nie zostawisz... Odpowiedz Link Zgłoś
stingja1 Re: Basen ogrodowy 25.09.06, 13:40 Chodzi mi o basen jak już napisałam o wymiarach średnica 4,5 m i głębokość około 1 m. Czy opisywany basen z gumy był wykonay z grubej gumy PCV ? Czy to taka guma jak na przykład ta z jakiej wykonywane są piłki do koszykówki ? Podłoże basenu zamierzam wyrównać piaskiem a na piasek położyć gruby styropian,dopiero na to dno basenu. Czy tak można zrobić? Nie mam żadnych doświadczeń w tej materii a nie chcę działać na wyczucie.Dobry by był basen z takiego materiału z jakiego wykonuje się opisywane kajaki ale chyba za 1000 złotych nie da się go nigdzie kupić.Chyba że wiecie gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: Basen ogrodowy 26.09.06, 04:50 W ubiegłym roku na allegro była skorupa za 4000 - duża skorupa, wymiarów dokładnych nie pamietam, ale wystarczająca dla dorosłej osoby do pływania. Drogo? - pamiętać trzeba że taka skorupa wytrzyma lata całe. Z takiego basenu o jakim piszesz zrezygnowali w tym roku moi sąsiedzi - przez folię, też przecierać zaczęła się podczas czyszczenia.Jak na nasze warunki 1000zł za zabawkę na 3-4 lata to stanowczo za drogo, gdybym wiedziała jak bardzo toto jest nietrwałe i kłopotliwe w utrzymaniu - nigdy bym się nie zdecydowała. Piasek trzeba dokładnie do poziomnicy - jeśli będzie "przechylać się" napór wody na ściankę może spowodować połamanie blachy. Szczeliny miedzy płytami styropianu zawsze będa - w nich zbiera się najwięcej osadów. Ja miałam na styropian położoną wykładzinę (żeby te szczeliny wyrównać), ciężar wody był jednak tak duży ze szczeliny i tak były, tyle że płytsze... Odpowiedz Link Zgłoś