Dodaj do ulubionych

Dereń - czerwone łodygi

10.10.06, 15:50
Witam mam 2 daleko posadzone derenie w tej chwili mają silnie czerwone łodygi
i nie rosną za bardzo pionowo tylko się rozchodzą po ziemi
1. jaka to odmiana derenia, i do jakich rozmiarów dorasta (wys-szer)
2. czy mogę je posadzić metr od siebie odwiązać do jakiegoś pręta aby rosły
do góry, bo chciałbym aby służyły mi za żywopłot.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Dereń - czerwone łodygi 10.10.06, 18:37
      Prawdopodobnie jest to dereń rozłogowy (cornus stolonifera). Na wąski żywopłot
      to on się nie nadaje właśnie z tego powodu, że się silnie rozrasta wszerz. Może
      być to też dereń biały (cornus alba); rozrasta się podobnie. Jeżeli chodzi o
      wysokość, to derenie te mogą dorastać do 2.5 - 3 m, a wszerz jeszcze więcej.
      • pomolog Re: Dereń - czerwone łodygi 10.10.06, 21:48
        No właśnie z tym może być mały kłopot, a akurat w przypadku rozmiarów między
        tymi dwoma gatunkami jest dość duża różnica. A więc dereń biały(Cornus alba
        L.) - dorasta, jak pisze horpyna4 do 2-3 m wysokości i ok. 5-6 m szerokości.
        Natomiast dereń rozłogowy (Cornus sericea L., lub Cornus alba ssp. stolonifera)
        to nieco niższy i zdecydowanie węższy krzew (z reguły wysokość=szerokość), a
        np. odmiana 'Kelsey' derenia rozłogowego, stosowana jako roślina okrywowa
        dorasta do wysokości 70-80 cm i ok.1,5 m szerokości. oba gatunki są dość trudne
        do rozróżnienia, szczególnie w młodym wieku.
        Pozdrawiam
    • 1capri1 Re: Dereń - kiedy ciąć 10.10.06, 22:19
      mój dereń wymaga przycięcia czy wycięcia starszych gałęzi, bo sie rozlazł na
      szerokość
      1. kiedy ciąć - teraz, w zimie czy na wiosnę
      2. po czym poznac, które gałęzie są najstarsze
      3. czy wycinac czy przycinać , jeśli przycinac to ile
      prosze o podpowiedź
      • utalia Re: Dereń - kiedy ciąć 11.10.06, 12:07
        jesli piszesz, ze z daleka widac czerwone pedy a jesli sa one jeszcze jasno
        czerwone to jest to deren bialay odmiana Sibirica (Cornus alba `Sibirica`).
        Jest to duzy krzew jak pisali poprzednicy, nie potrzeba go podwiazywac,
        szczegolnie na wilgotnej glebie osiaga w szysbkim czasie szeroka, gesta zapore.
        Ale jest bardzo latwy w cieciu. Mozna go wrecz formowac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka