Dodaj do ulubionych

trawa pampasowa

19.10.06, 09:45
Witam wszystkich.Mam pytanie....kupilam na allegro nasionka trawy pampasowej,
z opisu na torebce niezbyt jasno wynika kiedy i w jakich warunkach nasionka
należy wysiewac.
Jesli ktos ma doswiadczenie w tej kwestji pardzo prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • jan.niedziela Re: trawa pampasowa 19.10.06, 13:34
      Trawy najlepiej jest wysiewac juz w lutym do duzego pojemnika z ziemia.
      Codziennie zraszac powierzchnie a gdy dobrze zakielkuje.
      Wzmacniac odzywka dla roslin.
      Zanim wysadzisz do gruntu musisz stopniowo przyzwyczajac przez dwa tygodnie.
      Wystawiajac ja poczatkowo na dzien w oslonietym ale lekko zacienionym miejscu.
      Szok termiczny powoduje czesto zahamowanie wzrostu lub zupelna strate rosliny.
      W maju wysadzic do gruntu, dobrze podlewac.
      Jesli masz znajomych ktorzy posiadaja szklarnie z podgrzewanym podlozem.
      To popros ich o drobna przysluge w koncie szklarni zawsze znajdzie sie gdzies
      miejsce dla Twojej trawy.
      Gdy podrosnie tak samo najpierw klimatyzacja a potem do gruntu.
    • jan.niedziela Re: trawa pampasowa 19.10.06, 13:38
      Zobacz na forum fotografie pod:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=49129896

• maciejka02 Re: trawa pampasowa 19.10.06, 17:37
      Po raz pierwszy mam w ogrodzie trawe pampasowa.Posadzilam ja na wiosne.Ma ok
      metra wysokosci,niestety zadnych kwiatostanow.Mam nadzieje,ze sie pojawia w
      przyszlym roku.Czy mam ja jakos zabezpieczyc przed zima?Przyciac?
      • brynia2 Re: trawa pampasowa 19.10.06, 18:21
        maciejka02 napisała:

> Po raz pierwszy mam w ogrodzie trawe pampasowa.Posadzilam ja na wiosne.Ma ok
        > metra wysokosci,niestety zadnych kwiatostanow.Mam nadzieje,ze sie pojawia w
        > przyszlym roku.

Wszystko identycznie jak u mnie, hm.....
        • maciejka02 Re: trawa pampasowa 19.10.06, 18:48
          Bryniu,widze ze obydwie czekamy na rade co na zime z tym fantem zrobic:D
          • zyga5 Re: trawa pampasowa 19.10.06, 19:31
            Witam.
            Przykro mi,że trochę Was zasmucę.Miałem trawy pampasowe i białą i różową bo mi
            się bardzo podobały.Wyrosły tak jak u Was ponad metr i już miały raz nawet małe
            kwiatostany,ale oczywiście przychodzi mróz i załatwione.Z przechowywaniem też
            problem.Wykopywałem,przechowywałem ,sadziłem wiosną i tak brakowało kilku dni do
            zakwitnięcia,bo przychodził mróz.Zostawiłem więc następnego razu w gruncie na
            zimę,myśląc ,że się lepiej ukorzeni i wcześniej zakwitnie.Okryłem jak tylko
            można i tak wiosną-rozczarowanie. Może dlatego ,że u mnie na działce podłoże
            torfowe i wiecej wilgoci. Dałem więc z nimi spokój.Ale Miskantus giganteum
            zakwitł.Ma ponad 3 metry i nie trzeba się bawić w okrywanie/no może w pierwszym
            roku uprawy/.Pozdrawiam Zygmunt
            • zyga5 Re: trawa pampasowa 19.10.06, 19:50
              Pewno macie teraz takie jak ja miałem kiedyś.Tak wygladały.
              img170.imageshack.us/my.php?image=hpim0958rh3.jpg
              Ale może wam zakwitną.Powodzenia.Zygmunt
              • maciejka02 Re: trawa pampasowa 19.10.06, 20:13
                Identyczne!Zasmucila mnie Twoja wypowiedz.Kilka lat szukalam tej trawy.Zaplacze
                sie jesli nie przezimuje.U mnie rosnie na podwyzszeniu,dosyc suchym.Sprobuje ja
                okryc na zime,moze sie uda-nie wiem tylko czy scinac czy nie.
                • zyga5 Re: trawa pampasowa 19.10.06, 23:10
                  Proponują odcinać kawałek kępy i wsadzać do doniczki i zimować gdzieś w
                  cieplejszym miejscu ,tak na wszelki wypadek.
                  Z dwojga złego to lepiej nie obcinać bo potem woda wpływa do środka i rozsadza
                  tkanki podczas zamarzania.
                  • podyanty Re: trawa pampasowa 20.10.06, 11:06
                    No, patrz pan, a u nas pamapas grass figuruje na liscie chwastow razem z opuncja i lantana.
                    Te dwie pierwsze rosliny byly szalenie modne we wczesnych latach 70-tych i sadzono je przy kazdym
                    domu. Niestety w naszych warunkach lubia sie te roslinki rozlazic w sposob zupelnie niekontrolowany i
                    pojawiac tam gdzie ich nie prosza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka