mamut11 27.03.03, 20:07 Poprosze o wszelkie informacje i opinie na jej temat! jak dbac, jak sadzic, czego unikac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdabi Re: tunbergia 28.03.03, 12:07 Generalnie to tunbergia jest b. ciekawa. Można sadzić jako pnącze, bądź do skrzynek balkonowych jako roślinę zwisającą. Kwiaty pomarańczowe, żółte, białe z brązowym środkiem. Ale nie jest to typowa poduszeczka z pyłkiem lecz ciemny lejek. Utrzymują się do września. Liście ciemnozielone. Można ją jeszcze wysiać w domu (b. ładnie wschodzi)i nawet przyzwoicie zakwitnie - w czerwcu. Potem rozsadzić a na zewnątrz wystawić razem z innymi balkonowymi. Trochę uszczykiwać to się rozkrzewi. Żeby był efekt można wsadzić kilka niezbyt blisko siebie. Jak groszek. Lubi słońce, nie przepada za deszczem. Mogą ją zaatakować przędziorki, czasem larwy minujące liście. Trzeba sprawdzać i zapobiegać. Próbowałam z nią przez trzy lata na balkonie (połudnowy). W swoim czasie urzekły mnie piękne zdjęcia w jednej z książek, zresztą bardzo polecam wszystkim "balkonowcom" i początkującym, i zaawansowanym: "Piękne kwiaty", no i uparłam sie ją mieć. I niby wszystko fajnie, nieźle rosła, kwitła, ale nigdy nie wygladała jak na zdjęciach. Moja mama też spróbowała, trochę jej marniała i wsadziła ją w końcu do ogrodu. Roślina nie do poznania. Potrzebuje widiocznie więcej ziemi, przestrzeni, powietrza, a może mój balkon był zbyt słoneczny? Dam już w każdym razie spokój. W podobnych ciepłych kolorach z jednorocznych pnaczy dużo lepiej na balkonie sprawdza się gwiezdny powój (quamoclit lobata/mina lobata). I też ma ciekawe kwiaty, dają efekt cieniowania od białego do czerwonego. Odpowiedz Link Zgłoś
mamut11 Re: tunbergia 28.03.03, 12:24 Dziekuje za odpowiedz, wlasnie ja zaeksperymentuje z tunberia w tym roku, tez na południowym balkonie. Tyle ze z zamyslem aby pięła sie do góry. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wini3 Re: tunbergia 30.03.03, 16:22 Życzę świetnego efektu. Od lat sprawdzam wszelkie nowinki kwiatowe , efekty mam takie sobie. O kwiaty dbam i ciągle się rozczarowywuję. Wracam do starych sprawdzonych roślin- radzę posadź powój wilec / obok/ i zobacz jak się sprawdzi. Od lat pod balkonem sam się rozsiewa, rośnie bujnie, kwitnie pięknie i długo, zieleni daje dużo. Tylko zamyka kwiaty ale może będzie słotne lato i dłużej można się będzie nimi zachwycać. Nie ma żadnych chorób czy szkodników, brakuje mu tylko zapachu. Ale może podsiać rezedę? Jest niezniszczalny od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.kozajda Re: tunbergia 11.04.03, 14:59 Ja miałam w ubiegłym roku tunbergię na zachodnim balkonie. Rosła w plastikowej, niezbyt dużej donicy i pięła się do góry po bambusowych kijkach. Podlewałam ją Florovitem. Pięknie kwitła i rosła bardzo szybko, niestety w połowie sierpnia kiedy była długa susza i upały zjadły ją przędziorki. Ale w tym roku zamierzam kupić dwie i opryskiwać je przeciwko przędzorkom. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: tunbergia 12.04.03, 20:45 Witam na forum gazety! Tunbergia oskrzydlona (Thunbergia alata) nazywana jest w wielu książkach Czarnooką Zuzanną. Jest bylina ale u nas uprawiana jako roślina jednoroczna. Jeśli chcemy ją uprawiać jako roślinę wieloletnią, musi być przetrzymywana zimą w temp. 5-10°C. Rośnie dość szybko szczególnie gdy ma dużo żyznej i wilgotnej ziemi.. Można je również uprawiać jako roślinę doniczkową na słonecznym parapecie. W okresie intensywnego wzrostu należy ją zraszać i obficie podlewać. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś