ignorant11 19.12.06, 06:51 Sława! Na świerkach pojawia sie zasychaja igły stajac sie rdzawo-czerwone, potem całe drzewo zamiera. Czy ktos potrafi zinterpretowac takie objawy? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: Choroba świerka 19.12.06, 14:47 A w jakim wieku są świerki? Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Choroba świerka 19.12.06, 20:11 jerzy.wozniak napisał: > A w jakim wieku są świerki? > Jurek Sława! Ca 10-15lat. Wysokosc do 8m. Niektóre rosna z nadmiernym pierwotnym zwarciu, wiec poczkowo myslalem,ze to wynik zacienienia, ale pojawily sie na swobodnie rosnacyh i na słonecznych doswietlonych gałeziach. Podobne widziałem wczoraj i Księdza, któremu dostarczyłem choinki. Swierk ok 1,5m silnie zaatakowany w prawie w polowie usniety. Co jeszcze mozna zauwazyc,że podbne objawy pojawiały sie wczesniej na starszych igłach sprzed 3 sezonów ale teraz sa wyraxne nawet na mlodych i doswietlonych. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Susza 20.12.06, 11:49 Sława! PO prostu suche i upalne lato. Wrescie złapałem mojego lesniczego, on zna te objawy. To by zgadzalo z moimi obserwacjami, bo objawy sa silniejsze na miejscach gdzie słabsza gleba, silnie spiaszzona, przepłukana w wierzchołku. Nizej gdzie ziemia cięzsza i bardziej wilgotna mimo znacznie wiekszych rozmiarów drzew ani sladu. Równiez brak objawów na daglezji ani na sosnach. UFFF a juz balem sie,ze jakis grzyb... Kto wie czy np okratek nie atakuje naszych swierków. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Choroba świerka 20.12.06, 17:14 Cieszę się ze wyjaśniło się na plus, bo prawdę powiem, że taka ocena choroby na odległość zawsze mi przypomina to, jakbym kogoś leczył listownie. Czasem nawet zdjęcia niewiele dają. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Choroba świerka 21.12.06, 18:28 jerzy.wozniak napisał: > Cieszę się ze wyjaśniło się na plus, bo prawdę powiem, że taka ocena choroby na > > odległość zawsze mi przypomina to, jakbym kogoś leczył listownie. Czasem nawet > zdjęcia niewiele dają. > Jurek Sława! To badanie tez załatwiłem telefonicznie... :)) Nawet gdyby to była opieńka, to w ciagu roku nie dokona nadmiernych spustoszeń. W przyszłym zrobie ostra przecinke i choinki beda od 10zł. Oczywiscie te wskazane przez mnie. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś