Dodaj do ulubionych

BAMBUS - jak pielęgnować

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.01, 22:02
kupiłem bambusa. M ok. 20 cm do dzisiaj był w małej doniczce, bez ziemi, w
gąbce nasączonej wodą..... ale zaczął żółknąć i generalnie wygląda kiepsko.

Przesadziłem go do ziemi i większej doniczki. Czy dobrze?
Nigdzie nie mogę znaleźć zasad pielęgnowania bambusa, dlatego troszkę
eksperymentuję....

proszę o poradę
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: BAMBUS - jak pielęgnować 20.11.01, 10:14
      Witam na forum Gazety!
      Ponieważ pod nazwą bambus jest sprzedawany mutant pospolitej difenbachii,
      proszę o krótki opis wyglądu rośliny. Traw, pospolicie nazywanych bambusem jest
      okolo 20 gatunków z czego wiele jest uprawianych w mieszkaniu lub ogodzie jako
      rośliny ozdobne. Opis jest mi więc potrzebny do identyfikacji tego czegoś
      umownie zwanego "bamabusem".
      Czekam!
      Jerzy Woźniak
      • Gość: romek Re: BAMBUS - jak pielęgnować IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.01, 00:44
        jerzy.wozniak napisał(a):

> Witam na forum Gazety!
        > Ponieważ pod nazwą bambus jest sprzedawany mutant pospolitej difenbachii,
        > proszę o krótki opis wyglądu rośliny. Traw, pospolicie nazywanych bambusem jest
        >
        > okolo 20 gatunków z czego wiele jest uprawianych w mieszkaniu lub ogodzie jako
        > rośliny ozdobne. Opis jest mi więc potrzebny do identyfikacji tego czegoś
        > umownie zwanego "bamabusem".
        > Czekam!

> Jerzy Woźniak

oto opis. Twarde łodygi (pędy) mają ok. 10 cm.wysokości, jest ich ok.10. Są
        związane czymś w rodzaju ozdobnej metalowej opaski (tak były kupione). Same
        liście (które są przedłużeniami łodyg) mają od kilku do 10 cm wysokości. Ładna
        jasna zieleń, oprócz miejsc, które żółkną. Niektóre łodygi uschły. Podlewam co
        kilka dni. Od ok. 3 tygodni są w ziemi, poprzednio były w czymś rodzaju gazy. W
        momencie zakupu pani uczulała, że lubią mokro i praktycznie mogą stać w wodzie.
        Kupowałem w sklepie przy ogrodzie botanicznym w Powsinie (Warszawa). Pani
        wydawała się kompetentna.

dziękuję za pomoc
        • jerzy.wozniak Re: BAMBUS - jak pielęgnować 30.11.01, 08:03
          Trudno coś zawyrokować nie widząc rośliny, ale tak jak opisałeś wyglądają
          zmutowane difenbachie. Wygląda to tak, na gąbce seramis są ulożone jedna przy
          drugiej jasne łodygi z wyraźnymi kolankami (w rzeczywistości to ślady po
          liściach) kazda zakonczona pioropuszem (niewielkim) lisci wyrastającymi wprost
          z łodygi (bambusy maja liście złozone w ktorych pojedyńcze listki wyrastaja z
          cienkiego ogaonka liściowego). Liscie maja pojedyńczy dość gruby ogonek. jesli
          to tak wygląda to bambud jest ale w głowie bani z ogrodyu botanicznego. jeśli
          pedy nie mialy korzenie albo mialy bardzo małe to powinny się przyjąć, ale
          nigdy nie będa normalnie rosły gdyż ta odmiana difenbachi nie nadaje się do
          uprawy w mieszkaniu. To coś zwane bambusem to taka ozdoba na prezent ktora
          szczęśliwy posiadacz wyżuca jak wyjdą goście.
          Pozdrowienia i nie przejmuj się, na drugi raz jeśli chcesz coś kupic napisz -
          powiem ci czy warto!
          Jerzy Woźniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka