12.01.07, 14:22
dostalam w prezencie rosiczke.mam pytanie czy musze jej chodowac muszkido
jedzenia czy tez zadowoli sie tylko jak bede ja podlewala.a moze jest jakis
srodek zastepczy do dozywiania.prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • foxtrot3 Re: rosiczka 12.01.07, 14:56
      od czego sa google?????
      • ptaszek7 Re: rosiczka 12.01.07, 15:57
        komputer mam od niedawna dopiero sie z nim oswajam.jestem w wieku balzakowskim
        i licze na wyrozumialosc
        • armeria Re: rosiczka 12.01.07, 17:32
          Zajrzyj tu

www.kwiatyozdobne.pl/rosliny_owadozerne.php
          • 33qq Re: rosiczka 13.01.07, 14:01
            Może ktoś w ogrodzie hoduje?
            • trollasek Re: rosiczka 21.02.07, 18:40
              W ogrodzie?? Przynajmniej w Polsce jest to nie możliwe, gdyż nie ma na zew. cały
              czas sprzyjających warunków.
              Nie jest konieczne podawanie owadów rosiczce ale przyszypsza to jej rozwój
              • 33qq Re: rosiczka 21.02.07, 18:58
                No myślałem o stworzeniu warunków zbliżonych do naturalnych, czyli wykopaniu
                dziury gł ok. 30 cm, na dno folia, na to torf i utrzymywaniu odpowiednio
                wysokiej wilgotności podłoża.
                • trollasek Re: rosiczka 21.02.07, 19:02
                  To jedynie w akwarium lub też w szklarni
              • horpyna4 Re: rosiczka 21.02.07, 20:35
                Wśród rosiczek trafiają się zarówno gatunki zimotrwałe, jak i wrażliwe na mróz.
                W Polsce rosną (i zimują): rosiczka okrągłolistna (drosera rotundifolia),
                rosiczka długolistna (d. longifolia) i rosiczka pośrednia (d. intermedia).
                Niestety, uprawa w ogrodzie jest trudna (konieczne warunki jak na torfowisku
                wysokim, niedopuszczanie do wysychania). W uprawie trafiają się np. drosera
                capensis (rosiczka przylądkowa) oraz drosera spathulata, nie są jednak
                zimotrwałe. Tak więc warto wiedzieć, z jakim gatunkiem ma się do czynienia.
                • 33qq Re: rosiczka 21.02.07, 22:41
                  niedaleko ode mnie są stanowiska rosiczki, nie pamiętam jakiej na torfowiskach
                  wysokich, będę mógł podpatrzyć w jakich warunkach rosną. Pytanie więc następne,
                  czy można gdzieś je kupić, nie będę dla fanaberii wykopywał rośliny chronionej z
                  jej środowiska, nie jestem przecież panem Szyszko
                  • trollasek Re: rosiczka 22.02.07, 08:08
                    W Polsce rosną na bagnach (one tylko rosną na bagnach) w rezerwatach itp. A
                    rosiczke kupisz w OBI lub na allegro.pl
    • jerzy.wozniak Re: rosiczka 22.02.07, 08:13
      Jak można wyczytać na stronie głównej jest tu ponad 70 000 tysięcy wątków więc
      prawie niemożliwe, aby nie znaleźć tu odpowiedzi przynajmniej na te najprostsze
      pytania. O roślinach owadożernych było tu wiele razy wstawiam więc jeden z
      pierwszych wątków o nich zamieszczony 5 lat temu.

Witam na forum Gazety!
      W Polsce jest kilka gatunków roślin owadożernych z których najpopularniejsza
      jest rosiczka. Jak wszystkie rośliny owadożerne rośnie na kwaśnych jałowych
      glebach torfowych w bardzo wilgotnym i ciepłym powietrzu. Takich też warunków
      wymaga w mieszkaniu. Dlatego najlepiej trzymać ją w akwarium lub specjalnych
      oknach kwiatowych.W normalnych warunkach mieszkaniowych rośliny te zamierają po
      kilku miesiącach. Można im pomóc wstawiając doniczkę do misy z wodą lub
      wilgotnym torfem tak aby powietrze wokół było wilgotne. Rośliny te nie mogą
      rosnąć w normalnej ziemi, a jedynie w jałowym torfie, gdyż inaczej nie tworzą
      liści pułapek które służą im do uzupełniania niedoboru azotu, jeśli gleba jest
      żyzna to nie męczą się niepotrzebnie. Roślina nie trawi muchy całkowicie, a
      jedynie jej wnętrze tak że po otwarciu pozostaje jedynie jej chitynowa powłoka.
      Jednak w nieodpowiednich warunkach – temperatura, wilgotność, podłoże, roślina
      wcale nie trawi owadów, a jedynie mechanicznie zamyka liście. Nie wymaga też
      karmienia muchami jak to się powszechnie uważa gdyż w uprawie doniczkowej ma
      dość azotu z wody i podłoża. Należy ją podlewać i zraszać wyłącznie deszczówką,
      gdyż szybko zamiera od kranówy. Roślina amatorska nie nadająca się do uprawy
      parapetowej.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka