Dodaj do ulubionych

Zywo_plotek

10.04.03, 20:08
Mieszkam w domku szeregowym, przed domem trawnik szerokosc 2,50m sciezka i
i trawnik 4,00m . Odleglosc od domu do drogi miedzy domami 7m. Planuje
zasadzic jakis zywoplot oddzielajacy trawnik od drogi. Myslalam o iglakach,
ale tuje chyba nieeee,myslalam oligustrze, ale chyba za duzo trawnika by
zabral. A moze berberys?
A moze ktos mial taki sam dylemat i podzieli sie doswiadczeniami?
Obserwuj wątek
    • kamea7 Re: Zywo_plotek 11.04.03, 21:20
      czy nikt nie sadzil berberysu jako zywoplotu???? a moze jakies inne niewysokie
      krzaczki, latwe w hodowli, w przycinaniu i prowadzeniu?????
      Pomocy!!!!!
    • jerzy.wozniak Re: Zywo_plotek 12.04.03, 20:42

Witam na forum Gazety!
      Berberys jest ok. ale znów nie piszecie o warunkach – nasłonecznienie, gleba
      itp. No i oczywiście jakiej wysokości maiłby być ten żywopłot. Jeśli mały to
      jednoroczna kochia, jeśli duży to napisz o warunkach
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • kamea7 Re: Zywo_plotek 13.04.03, 23:01
        dziekuje za odpowiedz, a oto wiecej szczegolow.
        Trawnik bedzie podwyzszony poprzez ulozenei dreanianych bali-podkladow. Ziemi
        swieza nawiezona i odnowiony trawnik. Latem naslonecznione , ale slonce
        wedrujace, wiec patelni nie ma, trawnik jest miedzy domami, wiec tak bardzo
        nie wieje. Nie chcialabym jednorocznych, chce cos posadzic "porzadnego" i
        spokoj -siedziec i patrzec, ewentualnie przycinac.
        Czy berberys mozna przycinac? A moze jednak liguster? A moze tujki, albo inne
        iglaki? Jest tyle mozliwosci, ze sama nie wiam, moze ktos , kto juz to przezyl
        da dobra rade? W sumie dlugosc obsadzanej powierzchni ok 7 m + byc moze
        odgrodzenie sie od sasiada z lewej strony jakies 6 m, ale to byc moze bedzie
        miniaturowy berberys.
        • kamea7 Re: Zywo_plotek 13.04.03, 23:06
          Zapomnialam napisac o wysokosci, nie moze byc zbyt wysoki, bo nieladnie by to
          wygladalo, mimo ze od okna do konca trawnika mam okolo 9 m, ale chce widziec
          kto wedruje drozka miedzy domami. Mialam spiree taka z rozowymi kwiatakami i
          prowadzilam do wysokosci ok 1 m. Po corocznym ostrym cieciu zostawialam
          polowe , czyli ok 50 cm. Po podwyzszeniu trawnika mysle ,ze wysokosc
          zywoplotka bedzie odpowiednia ok 50-70 cm , maximum 1 m.
    • facelia Re: Zywo_plotek 15.04.03, 10:41
      Posadziłam kilka lat temu niecięty zywopłot ok. 20 m z berberysu ottawskiego za
      płotem, rośnie pięknie, bo słońce cały dzień i dobra ziemia, ale nie polecam go
      do ogródka ponieważ ma ciernie poza tym kwiaty są często odwiedzane przez
      pszczoły.
      A myślałas może o niskim zywopłocie z niezawodnie i bardzo długo kwitnacego
      pięciornika krzewiastego? Pieknie wygląda tez zywoplot z wajgeli czy tez z
      zylistka.
      pozdrawiam
      • kamea7 Re: Zywo_plotek 15.04.03, 16:28
        dziekuje za odpowiedz, ale nie mieszkam w Polsce, a na poludniu Szwecji i
        polskie nazwy nic mi nie mowia:-((((, a jakby tak lacinskie, niesmialo pytam?
        • facelia Re: Zywo_plotek 15.04.03, 17:30
          Zajrzyj na strone
          www.ogrodnik.pl/ogrody/default.asppozdrawiam
          • facelia Re: Zywo_plotek 15.04.03, 17:36
            przepraszam, ale skleil sie adres ze slowem 'pozdrawiam'
            powinno byc
            www.ogrodnik.pl/ogrody/default.asp
            • kamea7 Re: Zywo_plotek 16.04.03, 07:46
              Dziekuje zaadres witryny, ja ja mam na ulubionych i namietnie ogladam!!!!
    • kamea7 Re: Zywo_plotek 16.04.03, 21:26
      Znowu ogladalam sadzonki zywo_plotka, po przeczytaniu witryny "Ogrodnika".
      Tymrazem wpadl mi w oko krzaczek o nazwie:

-porzeczka alpejska( Ribes alpinum, Schmidt) oraz
      Ribes sangineum, Koja

im wiecej sie przypatruje i medytuje, tym trudniejszy wybor. Ciezkie jest
      zycie ogrodnika, takeeeeee rosliny!
      • mellinda Re: Zywo_plotek 17.04.03, 10:32
        Bardzo ładne są żywopłoty z cisów (łac. taxus)- mozna je przycinać i naprawdę
        pięknie sie prezentują. Najlepsze na żywopłot są chyba odmiany kolumnowe cisów.
        Nie jestem pewna co do optymalnej wysokosci takiego żywopłotu ale może to
        zalezy tez od odmiany?
        A myślałaś może o bukszpanie (łac. buxus)? Świetnie się strzyże, rośnie trochę
        wolno.

Pozdrawiam
        • kamea7 Re: Zywo_plotek 17.04.03, 12:11
          owszem, myslalam o bukszpanie, ale....w tamtym roku zasadzilam kilka (5 szt)
          krzaczkow. Po kilku miesiacach i zimie zostal mi sie tylko jeden krzaczek. A i
          ten wyglada nieszczegolnie.... moze odmiana nie ta, moze moje rece nie takie,
          nie wiem, nie chce juz experymentowac z bukszpanem, chociaz baaaardzo mi sie
          podoba krzaczek.
        • kamea7 Re: Zywo_plotek 17.04.03, 12:16
          zapomnialam dodac, cisy jak kazde iglaki zanim naprawde zapuszcza korzenie to
          trzeba o nie dbac i chuchac, zeby zima je przechowac jako tako, a najgorzej na
          wiosne , jak zaswieci slonce a zmarzlina jeszcze jest , to padaja jak muchy:-(
          A ja chce cos zasadzic i miec swiety spokoj, no strzyc moge od czasu do czasu,
          ale bez przesady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka