Dodaj do ulubionych

palisada ogrodowa

17.02.07, 18:36
proszę, poradźcie mi, czy takie ogrodzenie roślin jest skuteczne i praktyczne. chciałabym nim ogrodzić moją rabtę kwiatową. a może jest gdzieś coś tańszego? aukcja.onet.pl/show_item.php?item=166704587
Obserwuj wątek
    • foxtrot3 Re: palisada ogrodowa 17.02.07, 19:43
      tansze zapewne sa rolbordery, w prawie kazdym ogrodniczym.
      • dronka3 Re: palisada ogrodowa 17.02.07, 19:49
        dzięki za informację. sprawdzę jak to wygląda.
        • basia961 Re: palisada ogrodowa 17.02.07, 22:20
          Taka palisadę kupisz w każdym hipermarkecie na wiosennej promocji. Tyle ze taniej...
    • jerzy.wozniak Re: palisada ogrodowa 18.02.07, 07:42
      Tak jest skutecznie ii praktyczne a w przeciwieństwie do palisady z kołków nie
      ulega zniszczeniu nawet gdy wjedziemy na nie samochodem. Pisałem o tym kilka
      może nawet więcej lat temu w piśmie Kwietnik. Teraz ilość produktów i
      kolorystyka jest o wiele większą. Beton bardzo dobrze komponuje się z roślinami
      o ile nie jest go za dużo. Dlatego palisady takie najlepiej wyglądają gdy są
      niskie. Wyższe mogą przyćmić wygląd roślin szczególnie gdy będą miały jaskrawe
      kolory. Osobiście uważam ze tak zwane rolbordery to chłam i każde wykonane z
      nich ogrodzenie rabat wyglądają po kilku dniach niechlujnie i zazwyczaj krzywo.
      Jednak z drugiej strony niewielkie kwietniki czy rabatki ogrodzone betonowymi
      kołkami wyglądają źle, kołki bowiem zbytnio rzucają się w oczy. Jak wiec
      wszędzie w ogrodzie liczy się i tu estetyka i poprawność połączeń materiału z
      roślinami.
      Jurek
      • dronka3 Re: palisada ogrodowa 18.02.07, 13:47
        wielkie dzięki za informację. ta palisada bardzo mi się podoba i chodzi tu nie tylko o estetykę wyglądu. może uda mi się znaleźć coś takiego na początku sezonu.
        • ewa8a Re: palisada ogrodowa 18.02.07, 21:16
          Odnoszę wrażenie, że jerzy.wozniak niezbyt dokładnie przyjrzał się palisadzie z
          allegro. Ona wygląda mi na plastik, natomiast j.w. ewidentnie zachwala
          palisadę betonową. Na tą zamieszczoną na allegro jakoś nie wyobrażam sobie, by
          można było najeżdżać samochodem. Zastanawiam się, czy ona rzeczywiście będzie
          stanowiła jakąś zaporę dla trawy, bo z tego co widzę w ziemię zagłębia się
          jedynie bolec, podczas, gdy typową palisadę wkopuje się całą jej powierzchnią.
          • basia961 Re: palisada ogrodowa 19.02.07, 03:42
            Zaporą będzie...
            A co do estetyki - no cóż o gustach się nie dyskutuje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka