Dodaj do ulubionych

jak pozbyc sie kretów?

04.03.07, 07:50
cały ogród jest w kopcach krety opanwąły mój ogród jak sobie proadzic?
Obserwuj wątek
    • slakoc Re: jak pozbyc sie kretów? 04.03.07, 09:15
      Ja spróbuję w tym roku wysiać w wielu miejscach aksamitki. Podglądam sąsiada i
      on miał je w ub. roku. Kopce były u niego ale mało. Siatka w ziemi to spory
      wydatek.Czego ja nie używałem.
      • gabula777 Re: jak pozbyc sie kretów? 04.03.07, 11:37
        Ja próbowałam różnych metod i roślin "odstraszających",ale nic sobie z tego nie
        robiły.Teraz od dwóch lat używam pułapki z klapkami i to się najlepiej u mnie
        sprawdza.Ja mam takie dwie z okienkiem i często je sprawdzam.To jest metoda dla
        ludzi,którzy dużo czasu spędzają w ogrodzie,bo nie da się tak po prostu założyć
        i zapomnieć.W zeszłym roku na ok.10 kretów(przyznam się)dwa zginęły,ale to chyba
        jest nieuniknione.Zawsze jak je wypuszczam to się im poprzyglądam,bo są śliczne.
    • ka-aktus skutkuje 04.03.07, 19:16
      Stosuję taki sposób: Namaczam pety z papierosów na 2-3 godziny. Potem wlewan tę
      wode w otwory.
      "moje" krety są z tych "niepalacych" - uciekają.

Niektórzy wkladaja w otwory kulki naftaliny.
    • ogro Re: jak pozbyc sie kretów? 04.03.07, 19:52
      Pewnie się narażę obrońcom istot wszelakich ale dla działkowca jedynym dobrym
      kretem jest martwy kret.
      Krety wyrządziły mi wiele szkód, straciłem z ich powodu wiele roślin /nie
      mieszkam na działce i nowoposadzone rośliny po wyryciu przez kreta usychały z
      braku wilgoci/.
      Nierówną walkę z tymi przebiegłymi szkodnikami toczę od kilku lat.
      Mam pewne doświadczenia:
      -odstraszacze wszelakie mają skutecznośc taką jak maśc na szczury
      -trutki działają tylko na przednówku, kiedy kret ma dżdżownice to jej nie tknie
      -z pułapek z klapkami zrezygnowałem z kilku powodów główne to:
      - męczarnie jakie przechodzi złapany kret nie wyjęty NATYCHMIAST po złapaniu
      -cwańsze osobniki potrafią otworzyc klapkę w swoją stronę i opuścic pułapkę
      -taki kret jest już nie do złapania po raz drugi /mam nieodparte wrażenie że
      również potomstwo dziedziczy jego traumatyczne doświadczenie i przebiegle omija
      pułapki/
      -komu podrzucic złapanego kreta
      -Dlatego stosuję pułapki typu szczęka które zabijają krety natychmiast.
      Moja kilkuletnia wojna sprawiła że krety stają się dla mnie i zadowolonych
      sąsiadów problemem incydentalnym.
      • maklaren Re: jak pozbyc sie kretów? 11.03.07, 11:10
        Poznałem 100% metodę pozbycia się kretów i to na dłuższy czas.
        Nie będę wnikał w to czy to jest takie czy inne.Dla mnie ważne
        jest,że to sposób skuteczny i zabija kreta w jednym momencie.Jeszcze długo
        po tym zabiegu żaden kret nie ośmieli się u nas urządzić sobie ryciowiska.

Należy wziąć ok jednej szklanki saletry i w stosunku 1:1 wymieszać ją z
        cukrem.Tą mieszaninę wsypujemy do woreczka foliowego kształtując coś na wzór
        (musi wejść w norę) cienkiej kiełbasy,długiej na ok 15 - 20 centymetrów.

Wczesnym rankiem pilnujemy momentu gdy kret zaczyna wychodzić z ziemi.Wtedy
        wcześniej przygotowaną łopatą podcinamy kopiec,odsłaniając norę do której
        pakujemy kiszkę z mieszaniną saletry.Dotykamy zawartość zapalającą się zapałką.
        W chwili gdy mieszanina zaczyna syczeć wydzielając ogromne ilości
        dymu,zakrywamy ją kwadratową,wcześniej przygotowaną płytą.Najlepsza do tego
        jest betonowa płyta ze starego chodnika.Pęd i energia smrodliwego dymu wykona
        za nas resztę bez niedoróbek.Na długo zapomnimy jak wyglądają kopce kretów.

Byłem bliski rozpaczy,gdy hordy kretów atakowały moje kochane rośliny i
        trawniki.Dzięki tej metodzie pozbyłem się ich i mam spokój już trzy lata.
        Ani jednego kreta!

Należy tu wspomnieć oczywiście o środkach ostrożności.Nie zaszkodzą tu rękawice
        i okulary chroniące przed oparzeniami.Do przeprowadzenia tego zabiegu niezbędny
        jest spryt i prędkie wykonywanie poszczególnych czynności.Dlatego polecam
        przećwiczenie "na sucho" opisanych tu zabiegów.Do odpalania nie polecam
        zapalniczek.Tylko zapałki i to w momencie zapłonu łepka z siarką.Nie czekamy aż
        zapałka zacznie się palić,tylko po potarciu o pudełko od razu dotykamy do
        saletry.Należy przećwiczyć to,oczywiście na zewnątrz,poza budynkami na
        minimalnej ilości np jedna łyżeczka mieszaniny.

Jeszcze raz zalecam daleko idącą ostrożność !!!
        • tadeusz48 Re: jak pozbyc sie kretów? 11.03.07, 22:01
          Coś mi się zdaje "maklaren" że zagalopowałeś się, chcesz z połowy forumowiczów
          ( bo tyle walczy na co dzień z kretami) zrobić kalekami, przecież zalecane przez
          ciebie czynności może wykonać tylko kamikadze lub zawodowy saper. Jeżeli krety
          doprowadziły Cię do takiego skraju frustracji to wezwij pluton saperów. Po ich
          pracy to ani krety ani Ty długo nie bedziecie mieli pracy na działce. Rozumiem
          że krety są niezbyt pożądane na pięknej działce, ale walka powinna w miarę
          humanitarna i dawać szansę przeżycia i kretom i działkowiczom.Pozdrawiam tadeusz48.
          • mirzan Re: jak pozbyc sie kretów? 12.03.07, 09:34
            tadeusz48 napisał:

> Coś mi się zdaje "maklaren" że zagalopowałeś się, chcesz z połowy
            forumowiczów
            > ( bo tyle walczy na co dzień z kretami) zrobić kalekami, przecież zalecane
            prze
            > z
            > ciebie czynności może wykonać tylko kamikadze lub zawodowy saper.

Czy możesz zdradzić tajemnicę, co się ma stać, bo opowiadasz jakbyś
            zszedł z drzewa nad Rospudą.
            • malaga1234 karbid 13.03.07, 17:00
              Ja stosuję na krety karbid w bryłkach.Wrzucam kilka bryłek do dziury i polewam
              litrem wody.Zatykam otwór.Na jakiś czas starcza.Potem powtarzam gdy krety
              utworzą nowe kopce.Walka jest pracochłonn to fakt, ale nie można się poddać.Coś
              trzeba robić, bo inaczej ogród wygląda jak jeden wielki kopiec.No 50 kopców.
          • baskarek A może po prostu wypuścić kota z domu? 02.04.07, 22:01
            Od czasu, kiady nie ma mrozów moje dwie kotki buszują w nocy w ogrodzie-nia ma
            nowych kretowisk.
      • tomekbgda Re: jak pozbyc sie kretów? 23.04.07, 02:14
        Witam,
        to drastyczne, ale pewnie najłatwiejszy sposób "ta szczęka"- gdzie mozna ją
        kupić?
        pisze się też o mieszance saletry i cukru - to samo pytanie - gdzie?
    • anna.2007 Re: jak pozbyc sie kretów? 12.03.07, 07:16
      Nie znam nikogo, kto pozbył się kretów całkowicie w swoim ogrodzie. Czasami
      same się wynoszą niewiadomo dlaczego. Energię i pieniądze lepiej przeznaczyć na
      ochronę roślin np siatki wokół korzeni.
      • maklaren Re: jak pozbyc sie kretów? 15.03.07, 20:21
        Oczywiście moja metoda jest sprawdzona i daje 100% gwarancję
        wyprawienia kretom stypy.Jeśli nie znacie Państwo osoby której
        udało się pozbyć kretów,to właśnie ją poznaliście.Od trzech lat
        jestem szczęśliwym posiadaczem bezkreciej działki.Wcześniej
        miałem wojnę z kilkunastoma (jak sądzę) kretami.

Jeśli chodzi o niebezpieczeństwa związane ze stosowaniem tej metody
        to podkreślam,że mieszanina saletry z cukrem w stosunku 1:1 nie
        jest wybuchowa.Jest raczej smrodo i dymotwórcza.Jednakże w trakcie
        spalania pojawia się lekki podmuch.Dlatego każdy sam powinien to sprawdzić
        na minimalnej ilości specyfiku.Ja nikogo nie zmuszam do stosowania "mojego"
        przepisu.Co do dawania szans na przeżycie kretom,to pozwólcie Państwo,że
        pozostanę przy swojej opinii na ten temat.
        • asso1 Re: jak pozbyc sie kretów? 23.03.07, 14:55
          Oczywiście karbid ale trochę inaczej. Wystarczy powkładać po jednej bryłce do
          kanałów, w kilku miejscach. Starannie zakryć ziemią. Nie polewać wodą! Ziemia
          jest wilgotna i gaz zacznie się i tak tworzyć. Ten sposób daje kretom szansę na
          ucieczkę. Bo przecież nie chodzi o to żeby je pozabijać tylko żeby je
          odstraszyć. Sposób jest skuteczny, od dwóch lat już nie mam kretów. Wcześniej
          wyjątkowo lubiły moją działkę.
          • tosia1 Re: jak pozbyc sie kretów? 23.03.07, 15:34
            Witam,
            Gdzie można kupić karbid? (Jestem z Warszawy)
            • mirzan Re: jak pozbyc sie kretów? 23.03.07, 19:39
              W sklepie ogrodniczym.Puszka ok 15 zł.
              • bosman1 Re: jak pozbyc sie kretów? 03.04.07, 10:53
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=51035856&a=51067803
    • qubraq Re: jak pozbyc sie kretów? 05.04.07, 21:06
      hania84 napisała:

> cały ogród jest w kopcach krety opanwąły mój ogród jak sobie proadzic?

napisz koniecznie do jacek1f@gazeta.pl! On Ci podpowie bo sam caly czas walczy
      z kretami!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka