hania84 04.03.07, 07:50 cały ogród jest w kopcach krety opanwąły mój ogród jak sobie proadzic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slakoc Re: jak pozbyc sie kretów? 04.03.07, 09:15 Ja spróbuję w tym roku wysiać w wielu miejscach aksamitki. Podglądam sąsiada i on miał je w ub. roku. Kopce były u niego ale mało. Siatka w ziemi to spory wydatek.Czego ja nie używałem. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: jak pozbyc sie kretów? 04.03.07, 11:37 Ja próbowałam różnych metod i roślin "odstraszających",ale nic sobie z tego nie robiły.Teraz od dwóch lat używam pułapki z klapkami i to się najlepiej u mnie sprawdza.Ja mam takie dwie z okienkiem i często je sprawdzam.To jest metoda dla ludzi,którzy dużo czasu spędzają w ogrodzie,bo nie da się tak po prostu założyć i zapomnieć.W zeszłym roku na ok.10 kretów(przyznam się)dwa zginęły,ale to chyba jest nieuniknione.Zawsze jak je wypuszczam to się im poprzyglądam,bo są śliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-aktus skutkuje 04.03.07, 19:16 Stosuję taki sposób: Namaczam pety z papierosów na 2-3 godziny. Potem wlewan tę wode w otwory. "moje" krety są z tych "niepalacych" - uciekają. Niektórzy wkladaja w otwory kulki naftaliny. Odpowiedz Link Zgłoś
ogro Re: jak pozbyc sie kretów? 04.03.07, 19:52 Pewnie się narażę obrońcom istot wszelakich ale dla działkowca jedynym dobrym kretem jest martwy kret. Krety wyrządziły mi wiele szkód, straciłem z ich powodu wiele roślin /nie mieszkam na działce i nowoposadzone rośliny po wyryciu przez kreta usychały z braku wilgoci/. Nierówną walkę z tymi przebiegłymi szkodnikami toczę od kilku lat. Mam pewne doświadczenia: -odstraszacze wszelakie mają skutecznośc taką jak maśc na szczury -trutki działają tylko na przednówku, kiedy kret ma dżdżownice to jej nie tknie -z pułapek z klapkami zrezygnowałem z kilku powodów główne to: - męczarnie jakie przechodzi złapany kret nie wyjęty NATYCHMIAST po złapaniu -cwańsze osobniki potrafią otworzyc klapkę w swoją stronę i opuścic pułapkę -taki kret jest już nie do złapania po raz drugi /mam nieodparte wrażenie że również potomstwo dziedziczy jego traumatyczne doświadczenie i przebiegle omija pułapki/ -komu podrzucic złapanego kreta -Dlatego stosuję pułapki typu szczęka które zabijają krety natychmiast. Moja kilkuletnia wojna sprawiła że krety stają się dla mnie i zadowolonych sąsiadów problemem incydentalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
maklaren Re: jak pozbyc sie kretów? 11.03.07, 11:10 Poznałem 100% metodę pozbycia się kretów i to na dłuższy czas. Nie będę wnikał w to czy to jest takie czy inne.Dla mnie ważne jest,że to sposób skuteczny i zabija kreta w jednym momencie.Jeszcze długo po tym zabiegu żaden kret nie ośmieli się u nas urządzić sobie ryciowiska. Należy wziąć ok jednej szklanki saletry i w stosunku 1:1 wymieszać ją z cukrem.Tą mieszaninę wsypujemy do woreczka foliowego kształtując coś na wzór (musi wejść w norę) cienkiej kiełbasy,długiej na ok 15 - 20 centymetrów. Wczesnym rankiem pilnujemy momentu gdy kret zaczyna wychodzić z ziemi.Wtedy wcześniej przygotowaną łopatą podcinamy kopiec,odsłaniając norę do której pakujemy kiszkę z mieszaniną saletry.Dotykamy zawartość zapalającą się zapałką. W chwili gdy mieszanina zaczyna syczeć wydzielając ogromne ilości dymu,zakrywamy ją kwadratową,wcześniej przygotowaną płytą.Najlepsza do tego jest betonowa płyta ze starego chodnika.Pęd i energia smrodliwego dymu wykona za nas resztę bez niedoróbek.Na długo zapomnimy jak wyglądają kopce kretów. Byłem bliski rozpaczy,gdy hordy kretów atakowały moje kochane rośliny i trawniki.Dzięki tej metodzie pozbyłem się ich i mam spokój już trzy lata. Ani jednego kreta! Należy tu wspomnieć oczywiście o środkach ostrożności.Nie zaszkodzą tu rękawice i okulary chroniące przed oparzeniami.Do przeprowadzenia tego zabiegu niezbędny jest spryt i prędkie wykonywanie poszczególnych czynności.Dlatego polecam przećwiczenie "na sucho" opisanych tu zabiegów.Do odpalania nie polecam zapalniczek.Tylko zapałki i to w momencie zapłonu łepka z siarką.Nie czekamy aż zapałka zacznie się palić,tylko po potarciu o pudełko od razu dotykamy do saletry.Należy przećwiczyć to,oczywiście na zewnątrz,poza budynkami na minimalnej ilości np jedna łyżeczka mieszaniny. Jeszcze raz zalecam daleko idącą ostrożność !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz48 Re: jak pozbyc sie kretów? 11.03.07, 22:01 Coś mi się zdaje "maklaren" że zagalopowałeś się, chcesz z połowy forumowiczów ( bo tyle walczy na co dzień z kretami) zrobić kalekami, przecież zalecane przez ciebie czynności może wykonać tylko kamikadze lub zawodowy saper. Jeżeli krety doprowadziły Cię do takiego skraju frustracji to wezwij pluton saperów. Po ich pracy to ani krety ani Ty długo nie bedziecie mieli pracy na działce. Rozumiem że krety są niezbyt pożądane na pięknej działce, ale walka powinna w miarę humanitarna i dawać szansę przeżycia i kretom i działkowiczom.Pozdrawiam tadeusz48. Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: jak pozbyc sie kretów? 12.03.07, 09:34 tadeusz48 napisał: > Coś mi się zdaje "maklaren" że zagalopowałeś się, chcesz z połowy forumowiczów > ( bo tyle walczy na co dzień z kretami) zrobić kalekami, przecież zalecane prze > z > ciebie czynności może wykonać tylko kamikadze lub zawodowy saper. Czy możesz zdradzić tajemnicę, co się ma stać, bo opowiadasz jakbyś zszedł z drzewa nad Rospudą. Odpowiedz Link Zgłoś
malaga1234 karbid 13.03.07, 17:00 Ja stosuję na krety karbid w bryłkach.Wrzucam kilka bryłek do dziury i polewam litrem wody.Zatykam otwór.Na jakiś czas starcza.Potem powtarzam gdy krety utworzą nowe kopce.Walka jest pracochłonn to fakt, ale nie można się poddać.Coś trzeba robić, bo inaczej ogród wygląda jak jeden wielki kopiec.No 50 kopców. Odpowiedz Link Zgłoś
baskarek A może po prostu wypuścić kota z domu? 02.04.07, 22:01 Od czasu, kiady nie ma mrozów moje dwie kotki buszują w nocy w ogrodzie-nia ma nowych kretowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekbgda Re: jak pozbyc sie kretów? 23.04.07, 02:14 Witam, to drastyczne, ale pewnie najłatwiejszy sposób "ta szczęka"- gdzie mozna ją kupić? pisze się też o mieszance saletry i cukru - to samo pytanie - gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.2007 Re: jak pozbyc sie kretów? 12.03.07, 07:16 Nie znam nikogo, kto pozbył się kretów całkowicie w swoim ogrodzie. Czasami same się wynoszą niewiadomo dlaczego. Energię i pieniądze lepiej przeznaczyć na ochronę roślin np siatki wokół korzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
maklaren Re: jak pozbyc sie kretów? 15.03.07, 20:21 Oczywiście moja metoda jest sprawdzona i daje 100% gwarancję wyprawienia kretom stypy.Jeśli nie znacie Państwo osoby której udało się pozbyć kretów,to właśnie ją poznaliście.Od trzech lat jestem szczęśliwym posiadaczem bezkreciej działki.Wcześniej miałem wojnę z kilkunastoma (jak sądzę) kretami. Jeśli chodzi o niebezpieczeństwa związane ze stosowaniem tej metody to podkreślam,że mieszanina saletry z cukrem w stosunku 1:1 nie jest wybuchowa.Jest raczej smrodo i dymotwórcza.Jednakże w trakcie spalania pojawia się lekki podmuch.Dlatego każdy sam powinien to sprawdzić na minimalnej ilości specyfiku.Ja nikogo nie zmuszam do stosowania "mojego" przepisu.Co do dawania szans na przeżycie kretom,to pozwólcie Państwo,że pozostanę przy swojej opinii na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
asso1 Re: jak pozbyc sie kretów? 23.03.07, 14:55 Oczywiście karbid ale trochę inaczej. Wystarczy powkładać po jednej bryłce do kanałów, w kilku miejscach. Starannie zakryć ziemią. Nie polewać wodą! Ziemia jest wilgotna i gaz zacznie się i tak tworzyć. Ten sposób daje kretom szansę na ucieczkę. Bo przecież nie chodzi o to żeby je pozabijać tylko żeby je odstraszyć. Sposób jest skuteczny, od dwóch lat już nie mam kretów. Wcześniej wyjątkowo lubiły moją działkę. Odpowiedz Link Zgłoś
tosia1 Re: jak pozbyc sie kretów? 23.03.07, 15:34 Witam, Gdzie można kupić karbid? (Jestem z Warszawy) Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: jak pozbyc sie kretów? 23.03.07, 19:39 W sklepie ogrodniczym.Puszka ok 15 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman1 Re: jak pozbyc sie kretów? 03.04.07, 10:53 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=51035856&a=51067803 Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: jak pozbyc sie kretów? 05.04.07, 21:06 hania84 napisała: > cały ogród jest w kopcach krety opanwąły mój ogród jak sobie proadzic? napisz koniecznie do jacek1f@gazeta.pl! On Ci podpowie bo sam caly czas walczy z kretami! Odpowiedz Link Zgłoś