mmmmr 08.03.07, 20:05 Czy można już posadzić mieczyki w domku do doniczek a pod koniec kwietnia przenieść je do gruntu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ogrodniczka12 Re: mieczyki 23.03.07, 15:35 można,nawet polecam w ubiegłym roku moje zimowały w ciepłej piwnicy zasypane ziemią w wiadrze plastikowym czasem spryskałam wodą w kwietniu miałam wielką zrośniętą kępe .Oddzieliłam ,właściwie rozdarłam bulwy i posadziłam miały już po 20-30 cm.takich pięknych mieczyków wcześniej nigdy nie miałam POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
osman71 Re: mieczyki 24.03.07, 16:54 Witam. Nie jestem być może zbyt doświadczony w temacie ogrodu, ale czytając te posty zastanawiam się dlaczego prawie wszystkie cebule wsadzacie najpierw do doniczek? Aż tak się wszystkim śpieszy?? Czytałem już o Cannach, teraz mieczyki.. U nas jakoś się tego nie praktykuje. Po prostu jak przyjdzie odpowiednia pora wsadza się je do ziemi i tyle. A może jest jakiś inny powód? Odpowiedz Link Zgłoś
ogrodniczka12 Re: mieczyki 24.03.07, 17:34 kiedy posadzisz cebule podrośnięte i takie nie podrośnięte to wydłuża się czas kwitnienia, to chyba warto. Odpowiedz Link Zgłoś
jerry-15 Re: mieczyki 25.03.07, 11:15 Posadziłem kiedyś cannę po "zimnej Zośce" bezpośrednio do gruntu. Wyrosła ale już nie zdążyła zakwitnąć. Następnego roku posadziłem ją w połowie marca do doniczki i w lecie cieszyłem się pięknymi kwiatami. A i dodatkowe kłącza ładnie się rozrosły - dlatego warto. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś