08.03.07, 20:05
Czy można już posadzić mieczyki w domku do doniczek a pod koniec kwietnia
przenieść je do gruntu?
Obserwuj wątek
    • niusia5 Re: mieczyki 16.03.07, 16:41
      dołączam do pytania:)
      • ogrodniczka12 Re: mieczyki 23.03.07, 15:35
        można,nawet polecam w ubiegłym roku moje zimowały w ciepłej piwnicy zasypane
        ziemią w wiadrze plastikowym czasem spryskałam wodą w kwietniu miałam wielką
        zrośniętą kępe .Oddzieliłam ,właściwie rozdarłam bulwy i posadziłam miały już
        po 20-30 cm.takich pięknych mieczyków wcześniej nigdy nie miałam POWODZENIA
        • osman71 Re: mieczyki 24.03.07, 16:54
          Witam. Nie jestem być może zbyt doświadczony w temacie ogrodu, ale czytając te
          posty zastanawiam się dlaczego prawie wszystkie cebule wsadzacie najpierw do
          doniczek? Aż tak się wszystkim śpieszy?? Czytałem już o Cannach, teraz
          mieczyki.. U nas jakoś się tego nie praktykuje. Po prostu jak przyjdzie
          odpowiednia pora wsadza się je do ziemi i tyle. A może jest jakiś inny powód?
          • ogrodniczka12 Re: mieczyki 24.03.07, 17:34
            kiedy posadzisz cebule podrośnięte i takie nie podrośnięte to wydłuża się czas
            kwitnienia, to chyba warto.
          • jerry-15 Re: mieczyki 25.03.07, 11:15
            Posadziłem kiedyś cannę po "zimnej Zośce" bezpośrednio do gruntu.
            Wyrosła ale już nie zdążyła zakwitnąć.
            Następnego roku posadziłem ją w połowie marca do doniczki i w lecie cieszyłem
            się pięknymi kwiatami. A i dodatkowe kłącza ładnie się rozrosły - dlatego warto.
            Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka