Dodaj do ulubionych

do ogrodnikow

23.03.07, 20:17
chcialabym zrobic zywoplot tanim kosztem w zwiazku z tym mam pytanie jakie
krzewy rozsadza sie z ulamanych galazek.niech miu ktos doradzi,prosze
Obserwuj wątek
    • heart_of_ice Re: do ogrodnikow 23.03.07, 21:21
      wiesz, prawie wszystkie krzewy dobrze mnozy sie z sadzonek, a sadzonki robi sie
      wlasnie z galazek:)

napisz moze, z jakich krzewow mozesz zrobic sadzonki, albo jakie krzewy ci sie
      podobaja, albo chociaz w jakim miejscu to ma rosnac:)
      wtedy bedzie latwiej doradzic jak zrobic sadzonki i wybrac, ci sie ukorzeni
      najlatwiej...

Pauli
      --
      Mężczyźni są z Marsa, a kobiety ze...Snickersa;)
      • zastepowa Re: do ogrodnikow 23.03.07, 23:33
        Najprościej zrobić z ligustra i tawuły. Może też być berberys, pęcherznica lub
        iglaczki- ale z nimi więcej pracy.
      • zyrafa31 Re: do ogrodnikow 23.03.07, 23:39
        niebardzo wiem co wybrac bo sie na tym nieznam,chcialabym zeby to bylo
        ogrodzenie do 2 m wysokie i kiedy mam robic te sadzonki ,kiedy je wysadzac?
        • yoma Re: do ogrodnikow 24.03.07, 16:45
          Zależy, co, kiedy i komu ci się uda ułamać... :)
          • gabula777 Re: do ogrodnikow 24.03.07, 18:23
            Większość krzewów kwitnących można ukorzeniac z sadzonek półzdrewniałych(niezbyt
            twardych)w czerwcu.Obcinasz pod liściem ostrym nożem sadzonkę z 2 lub3 parami
            liści,obrywasz te dolne,do ukorzeniacza i pod folię z dziurkami(aby było
            powietrze).Najlepiej ukorzeniają się takie grubsze pędy.Na zimę zabezpieczasz
            przed mrozem,a na wiosnę w grunt.
            • zyrafa31 Re: do ogrodnikow 24.03.07, 23:02
              wiec od czerwca do wiosny moge trzymacje w doniczce,czy duzo swiatla potrzebuja
              i jaka powinny miec temperature????
              • gabula777 Re: do ogrodnikow 24.03.07, 23:16
                Liście na zimę im opadają,można dać gdzieś na chłodną klatkę schodową i tym
                podobne miejsce,światła wystarczy niewiele,temperatura ok.10 stopni.
                • paczka111 Re: do ogrodnikow 25.03.07, 13:08
                  Ja mam żywopłot ze zwykłego rdestu, miał być na dwa lata, a został na stałe.
                  Przycinany, bo rośnie jak szalony, wygląda całkiem dobrze.Fakt, latami
                  przeplatałam przez siatkę. Gałązki, zanurzone w ukorzeniaczu, obskoczyły
                  jeszcze dwa sąsiednie ogródki, wystarczy je wsadzić w ziemię i to w dowolnej
                  porze roku, od wiosny do jesieni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka