amba19 01.04.07, 16:58 jak przcycinać wierzbę płaczącą żeby miała dużo bazi?? Moja ma 4 lata i bazi jak na lekarstwo i na dodatek prawie wszystkie z jednej strony (od południa jak łatwo zgadnąć)Pomocy oraz help! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: wierzba płacząca 01.04.07, 22:32 Trzeba ją mocno ciąć jak kotki zaczynają przekwitać.Kiedyś sama miałam,a teraz obserwuję u sąsiadów,że jak się porządnie zestarzeje to już i cięcie niewiele daje.Po prostu najładniejsze kotki mają młode egzemplarze,najlepiej posadzić wtedy nową. Odpowiedz Link Zgłoś
amba19 Re: wierzba płacząca 01.04.07, 22:46 Widzisz w tym problem,że ja nie wiem kiedy ciąć i które gałęzie. Wycięłam w zeszłym roku najstarsze gałęzie a efekt jest jaki jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: wierzba płacząca 01.04.07, 23:06 Jeśli ma teraz mało bazi więc ich nie szkoda,to mozesz ciąć choćby jutro.Aby ją odmłodzić to im wczesniej na wiosne tym lepiej.Ja zawsze zostawiałam parę pędów,aby były jakieś dłuższe,a resztę obcinałam dość wysoko.Cięłam tak na zmianę co roku,te które wcześniej były zostawione to mocniej,a te które ubiegłego lata wyrosły to słabiej.Zdawało to egzamin,a wierzba zachowała swój płaczący pokrój i miała baźki.Do czasu...potem pień na dole zaatakowała jakaś choroba i złamał ją wiatr... Odpowiedz Link Zgłoś
amba19 Re: wierzba płacząca 03.04.07, 17:36 Dzięki Gabula! Będę cięła zaraz po Świętach , bo wcześniej się nie wyrobię!! Odpowiedz Link Zgłoś
julia3 Re: wierzba płacząca 03.04.07, 22:50 Jesienią kupiłam wierzbę płaczącą ktora ma 6 pędów do samej ziemi. Nie wiem ile wiosen już przeżyła, ale kotków ma niewiele i w dodatku jakieś takie nierozwinięte jeszcze. Poradzcie jak wysoko przyciąc takie dziwadło? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamahanki Re: wierzba płacząca 05.04.07, 13:19 amba19 masz maly blad na dole w hasle, jak ci sie chce to zmien na stamtąd. Sorki za uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
julia3 Re: wierzba płacząca 06.04.07, 09:23 podnoszę temat.. bo zaraz zniknie w czeluściach forum:( a ja nie wiem jak przyciąć moją wierzbę podpowiedzcie proszę..:)) szczególy w poście wyżej dzięki pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
amba19 Re: wierzba płacząca 19.04.07, 20:30 Obcięłam moją wierzbę. Skróciłam pędy zostawiając 5-6 pąków na pędzie.Co dalej? Czy mam ją teraz zasilić, jeśli tak to jakim nawozem?? Odpowiedz Link Zgłoś