Dodaj do ulubionych

zarobki w Irlandii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 23:11
Chciałem zapytać od jakiej sumy opłaca sie pracować w Irlandii, tzn. czy 7,5
euro/h to dużo? Czy to wystarczy aby się utrzymać i coś odłożyc? Jakie są
koszty utrzymania przy oszczędnym trybie życia(bez żadnych zbędnych wydatków
tj. tylko jedzenie mieszkanie i czasem ubrania), ceny taniego zakwaterowania
itp. Jestem zainteresowany czy za tą cenę opłaca się wyjechać. Proszę tylko o
poważne odpowiedzi bez wygłupów i udziwnień, piszcie po prostu z
doświadczenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: zarobki w Irlandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 10:33
      Nie wiem jakie sa zarobki ogolnie,ale ja dostalam oferte za 65 tys euro rocznie
      i ja biore.
      • Gość: Ag Re: zarobki w Irlandii IP: *.net / *.afrodyta.net 18.12.04, 10:37
        Czy moglbys sie pochwalic jak ja zalatwiles? ja tez planuje wyjechac i ciagle
        szukam czegos
    • maja92 Jarek, 18.12.04, 11:26
      €7.5 na godzine to minimum. To miej wiecej jest minimalna stawka ogloszona
      przez rzad: €15000 rocznie. Ta stwke dostaje mlodziez dorabiajaca sobie
      wieczorami by miec kase na imprezy szkolne i by nie wyciagac kasy od rodzicow
      na ciuchy. Za to nie da sie zyc i odlozyc, by wrocic z jakas kasa do Polski,
      usiasc i powiedziec: "poswiecenie warte bylo zachodu".
      W Dublinie za te pieniadze sie nie utrzymasz, chyba, ze masz przyslowiowy wikt
      i opierunek zagwarantowany i to €15K to jest dodatkowo dla Ciebie.

Uzyj wyszukiwarki na tym forum: koszty zycia, byly juz wielokrotnie opisane.

Uwazam, ze €24K rocznie jest minimum dla ktorego mogloby Ci sie oplacac,
      zakladajac, ze prowadzisz tutaj skromne zycie, chociaz i tak nie wiem jak
      ludzie za to zyja i jeszcze sa w stanie odlozyc;-))
      • Gość: Garda Re: Zarobki w Irlandii IP: *.gazeta.pl / *.union-city.k12.nj.us 18.12.04, 15:33
        Rzeczywistosc znacznie odbiega od tych oplacalnych 24k euro/rok.
        90% Polakow zarabia w granicach 8 euro/h. Dodatkowe dochody to nadgodziny i ew.
        napiwki dla pracujacych w hotelu lub pubie.
        Polacy maja dwie wersje dochodow: Jedna dla siebie i najblizszej rodziny, za
        mniej niz 15k/euro rok w czesto zlych warunkach i druga dla szpanu, czyli lekka
        praca biurowa za 25k rocznie.
        2 miesiace temu jadac w okolicach Wicklow spotkalem grupe Polakow kladacych
        kable energetyczne w rowie. Mi powiedzieli, ze dostaja 15 na godzine, ale
        Irlandczyk pracujacy z nimi powiedzial, ze klamia. Na dowod pokazal mi swoj
        payslip - 10 euro/godz, (czyli 400/wk) i powiedzial, aby Polacy tez pokazali.
        Odmowili...
        • Gość: agata Re: Zarobki w Irlandii IP: *.bas503.dsl.esat.net 18.12.04, 15:53
          nie rozumiem polskiej obsesji zagladania ludziom do kieszeni. psychoza ile ktos
          zarabia... Nie wyobrazam zebym byla AZ tak zainteresowana czyimis zarobkami
          zeby kogokolwiek poprosic o jego 'payslip'.
          • maja92 Re: Zarobki w Irlandii 20.12.04, 10:54
            Garda,

Chlopak sie pytal ile mozna zarobic, by z czyms wrocic do Polski. Podalam Mu
            swoja wlasna opinie.
            Tez nie ladnie ze tak generalizujesz. Sa Polacy co i zarabiaja wiecej. Siedze w
            Irlandii troche dluzej i moje zarobki sa zupelnie inne niz te o ktorych piszesz
            (takze zarobki mojego meza). Znam tez Polakow o podobnych stawkach. Wszystko
            zalezy na co sie nastawiasz - na normalne zycie tutaj, czy na krotki pobyt i
            powrot do kraju.

Troche wiecej w wiare w swoich rodakow;-))) Moge przeskanowac Ci moj payslip
            jezeli takie masz wymagania, by uwiezyc, ze Polacy w Irlandii tez moga zarabiac
            normalne pieniadze.

Pozdrowienia,
            • Gość: gosc Re: Zarobki w Irlandii IP: 62.77.168.* 20.12.04, 19:40
              maju musze ci napisac ze i z tak najniszej pensij jaka sie tu zarabia mozna
              zaoszczedzic chcialbym zarabwiecej ale coz ZYCIE TO NIE BAJKA
    • mikolajka1 Re: zarobki w Irlandii 20.12.04, 20:26
      Jarku,mój syn 3 razy był od ubiegłego roku w Irlandii.Pracował "na czarno"w
      polu za 6,35 E/godz.Popracował 2 m-ce i wracał z kasą/sporą/.Za pokój płacił
      50E/tydzień i nie oszczędzał na jedzeniu/ok.40E/tydzień/.Sam znajdował sobie
      pracę ,a pierwszy nocleg miał u znajomej.Tutaj znalazł pracę za 1200zł/mc i
      dlatego nie jedzie do Irlandii.Jak masz nagraną pracę i noclegi to jedż i się
      nie oglądaj.POWODZENIA!!!
      • Gość: Garda Re: zarobki w Irlandii IP: *.gazeta.pl / *.union-city.k12.nj.us 20.12.04, 23:07
        maja92 -
        Napisalem o tych 15 tys euro/rok po to, aby przyjezdzjacych i szukajacych pracy uswiadomic, ze tak jest najczesciej. Pare razy na rok jestem w Irlandii i bardzo czesto spotykam mlodych Polakow zwabionych zarobieniem wielkiej kasy.
        Mysla o pracy dajacej im 25-30 tys euro rocznie i sie niepotrzebnie frustruja, jak w koncu znajda prace, ale za 15 tys rocznie...

Mlodego czlowieka bardzo latwo zdolowac piszac mu, ze duzo forsy zarobi. Od razu wezmie katalog i zaplanuje co kupi, glownie jest to elektronika: aparat cyfrowy, komputer, kamera, iPod, itp. Ale jak w koncu dojedzie do tej wymarzonej Irlandii i uda mu sie prace znalezc za polowe tego, co inni pisali na forum, to sie niepotrzebni martwi i doluje...

W lipcu bylem w Irlandii, duzo jezdzilem samochodem i widzialem Polakow. "Na stopa" zabieralem i podwozilem tam, dokad chcieli. Wielu z nich bezskutecznie od kilkunastu dni szukalo czegokolwiek... Byli tez tacy, ktorzy prosili o podwiezienie na lotnisko do Dublina, lub do portu w Rosslare. Nie znalezli nic.
        Pewnej parze studentow kupilem nawet bilety na Ryanair, do Stansted i Berlina, bo mieli ostatnie grosze na powrot. Zapozyczyli sie na te Irlandie i nic...
        Mieli szczescie, ze pochodze z tego samego miasta co oni.

Z placy minimalnej 1200 euro miesiecznie mozna odlozyc ok 400-500, normalnie jedzac i mieszkajac.

• maja92 Re: zarobki w Irlandii 21.12.04, 11:09
          "Z placy minimalnej 1200 euro miesiecznie mozna odlozyc ok 400-500, normalnie
          jedzac i mieszkajac."

Tak jak wczesniej pisalam, zalezy od czego sie nastawiasz - jezeli zalezy Ci na
          naprawde normalnym zyciu w Eire (takim z kredytem na dom, samochodem, dziecmi
          na utrzymaniu) wtedy Polacy potrafia zarobic naprawde dobre pieniadze. Lub na
          krotki pobyt: pracujesz jak wol, oszczedzasz na czym sie da i zbierasz,
          zbierasz, i jeszcze raz zbierasz by wrocic do Polski. Wtedy lapiesz byle jaka
          prace by tylko Ci sie zwrocilo.

Mnie po prostu zdenerwowalo Twoje ujednolicenie i to troche takie od tej
          smutniejszej strony.

A ze tutaj teraz jest duzo zdesperowanych rodakow - nie musisz mi mowic, jestem
          tutaj na codzien i na prawde jest mi przykro z powodu wielu ludzkich, rozbitych
          marzen. A jeszcze ciezej rozmawia sie z ludzmi, ktorzy sie zapozyczyli by tutaj
          przyjechac, bo wtedy musza odkladac podwojnie: by oddac kredyt i samemu cos dla
          siebie....dlatego uwazam, ze €15K to jest nic....

Pozdrowienia,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka