gaga171 28.04.07, 08:00 Posadziłam wczoraj piwonię, krzewuszkę i budleję i teraz nie wiem czy mam podsypać je korą? Bo ponoć nie wszystkie rosliny to lubią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaga171 Re: ściółkowanie korą 29.04.07, 09:12 No to jak ztym sypaniem korą? Może ktos napisze jak to jest w waszych ogrodach, pod jakie rosliny podsypujecie korę? Proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
wiechna1 Re: ściółkowanie korą 29.04.07, 17:24 Ja mam pod wszystkimi roślinami i nie zauważyłam że to szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
7777777s Re: ściółkowanie korą 01.05.07, 21:18 ja też mam pod wszystkimi roślinami, z tym że pod kwiatkami bardzo cienko Odpowiedz Link Zgłoś
aiszo Re: ściółkowanie korą 02.05.07, 16:30 NIe mam pod żadną. Posadziłam rośliny okrywowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sunia11 Re: ściółkowanie korą 02.05.07, 19:30 ja korę podsypywałam pod iglaki ,efekt tego był tragiczny przy zbyt częstszym podlewaniu dostawała się pleśń,jak suszej zrobiłam, mąż wściekałsię ,dostawała się do kosiarki przy strzyżeniu trawy,w końcu usunęłam bo i tak pęd kosiarki rozrzucał korę jeśli chodzi o kwiaty to jak będziesz je podsypywać odżywką,trzeba także poruszać zięmię aby oddychala inaczej się zbryluje myślę.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: ściółkowanie korą 02.05.07, 20:09 U mnie kora była na małej rabatce przed wejściem do domu, na której rosną sosny karłowe,świerk serbski i kilka kęp ciemierników.Zauważyłam,że co roku liście ciemierników wyrastały zdeformowane i porażone grzybem.Kora z czasem zrobiła się szara i brzydka,więc ją usunęłam.Dziwne,ale od tego czasu liście ciemierników są ładne i zdrowe.Moim zdaniem kora jest dobra pod iglaki i żywopłoty na suchych glebach,bo zatrzymuje wilgoć. Odpowiedz Link Zgłoś
sunia11 Re: ściółkowanie korą 02.05.07, 22:19 próbowałam i tego odradzam jak sucha jest kora, to powykręca się i brzydka się robi a igjaki zaczynają brązowić Odpowiedz Link Zgłoś
7777777s Re: ściółkowanie korą 03.05.07, 18:33 u mnie kora leży pod wszysrkimi roślinami już z 5 lat, efekt jest taki że pod spodem zrobił się piękny czarny kompost, a rośliny pięknie rosną Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: ściółkowanie korą 04.05.07, 00:13 ja jestem przeciwko posypywaniu ziemi korą, gdyż w naturze nie ma takiego zjawiska, a wynalazki ludzkie w ramach ogólnie pojętej przyrody rzadko bywają trafione..A ponad to, kora może zakwaszać grunt (o ile się nie mylę do ściólkowania używa się kory pochodzącej z sosen), może także sprzyjać rozwojowi chorób grzybowych (tworzy coś na zasadzie poduszki, a więc nie ma wymiany powietrza).. i tak każdy robi to co chce w swoim ogrodzie.. co czasem jest z korzyścią dla siedliska Odpowiedz Link Zgłoś