Dodaj do ulubionych

jakie proporcje azofoski do rozcieńczenia z wodą?

06.05.07, 16:31
bardzo proszę o podpowiedzi ponieważ kupiłam azofoskę min.do nawozu warzyw i
pomidorów ale na opakowaniu nic nie pisze że nadaje się ona do rozcieńczania
pisze tylko że należy sypać bezpośrednio na ziemię i nie sypać na liście bo
może poparzyć roślinki i jeśli ktoś stosuje rozcieńczoną to w jakich proporcjach?
ile tego nawozu np na 1 litr wody?
i jak często takim nawozem podlewać?
i czy takim rozcieńczonym można po liściach bezpośrednio?
Obserwuj wątek
    • sunia11 Re: jakie proporcje azofoski do rozcieńczenia z w 06.05.07, 16:42
      ja azofoskę sypię, na początku marca, bezpośredio na cały ogród jest jeszcze
      chłodno wilgotno , wsam raz by działala,i więcej nie sypie ,tak każdego
      roku,potem tylko podsypuje pod kwiaty , nie rozpuszczam, jak to podlać??? na
      zielone listki ,zaczynają wypuszczać.pozdrawiam.
      • basiast2 Re: jakie proporcje azofoski do rozcieńczenia z w 06.05.07, 22:16
        Chodzi o to że ten nawóz kupiłam dopiero teraz jak nasionka już od prawie
        miesiąca w ziemi i ziemniaki tak samo już posadzone mam mały ogródek przydomowy
        i dlatego wolałabym to rozcieńczyć i podlewać bo to mniej pracochłonne jak
        podsypywanie teraz tego nawozu obok wyrastających młodych sadzonek warzyw
        • sunia11 Re: jakie proporcje azofoski do rozcieńczenia z w 07.05.07, 10:32
          a obsypać między rzędami tak robię w truskawkach,w puste rzędy i obficie
          podlewam .może małą dawkę daj na konefkę i spróbuj,bez tego nie dowiesz się.na
          błedach najlepiej, ryzyko zawsze zostanie.pozdrawiam daj znać ,jak wyszło
          dobrze wiedzieć.
    • ewa8a Podnoszę wątek. 08.05.07, 09:10
      Może ktoś poda, najlepiej objętościowo, ile wsypać azofoski do 10 l konewki ?
      Za eksperymenty już swoje zapłaciłam.

• basiast2 Re: Podnoszę wątek. 26.07.07, 07:07
        może za późno odpisuję ale jednak azofoski nie rozcieńczałam we wodzie tylko tak
        jak inni radzili sypałam między rzędami.
        • filip1961 Re: Podnoszę wątek. 03.08.07, 15:53
          Zdaje się, że rzeczywiście Azofoska jest do podsypywania roślin a nie
          podlewania. Ja również podsypuję wszystkie kwiatki i warzywa, pierwszy raz w
          kwietniu drugi w czerwcu. Do podlewania lub spryskiwania używam Florovitu,
          który w ekstra szybkim tempie stawia roślinki na baczność, przedłuża kwitnienie.
          Polecam.
    • hanka31 Re: jakie proporcje azofoski do rozcieńczenia z w 05.08.07, 00:25
      ilość azofoski rozpuszczonej w wodzie zalezy od tego co sie podlewa.
      Generalnie do roslin nie specjalnie zarłócznych ja stosuje stężęnie 0,2 procent
      tzn na konewkę 5 lltr 10 gram azofoski ale juz dla datury to 25 gram na konewke
      5 litrowa i wtedy stezenie wynosi 0,5 %.A w ogóle to azofoska granulowana nie
      rozpuszcza sie szybko, ja sypie azofoske do konewki na noc i nastepnego dnia
      jest prawie rozpuszczona, jak jest miałka to szybko sie rozpuszcza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka