Dodaj do ulubionych

Przesadzanie brzozy

12.05.07, 12:37
Mam pytanko czy można jeszcze teraz przesadzać brzozy. Mam takie miejsce w
lesie, gdzie jest pełno samosiejek jeszcze malutkich do pół metra. Chciałabym
wykopać i przenieść do ogrodu, nie wiem tylko czy mi się przyjmą. Może lepiej
zaczekać do jesieni?
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: Przesadzanie brzozy 12.05.07, 13:08
      Po przesadzeniu będą się męczyły, albo uschną, a w tym lesie jeszcze do jesieni
      trochę urosną.Od jesieni do następnej wiosny będą miały dużo czasu na przyjęcie
      się.Brzozy trzeba na wiosnę przesadzać jak najwcześniej.
      • mamafisi Re: Przesadzanie brzozy 12.05.07, 14:05
        Dziękuję za odpowiedź. W takim razie zaczekam albo kupie w pojemnikach. Pewnie
        kupie bo nie wytrzymam tak długo:-)
        • dakusia ja bym probowala teraz...brzoza to troche chwast 12.05.07, 14:08
          wykop z duza iloscia ziemi, nie sa to duze brzozki ( 50 cm powinny przezyc). Po
          posadzeniu podlewaj a bedzie dobrze :-)
          • gabula777 Re: ja bym probowala teraz...brzoza to troche chw 12.05.07, 14:23
            Jeśli ostatnio nie padało ,to na piaszczystej ziemi się nie uda wykopać z
            bryłą.Pozatym w lesie korzenie są z reguły mało regularne, więc do końca nigdy
            nie wiadomo jak kopać z bryłą.
            • nina9999999 Re: ja bym probowala teraz...brzoza to troche chw 12.05.07, 17:27
              z mojego doświadczenia wynika, że brzozy nie lubią przesadzania . dobrze by
              było poczekać do jesieni wtedy jest największa szansa na przyjęcie.
              • aleks44 Re: ja bym probowala teraz...brzoza to troche chw 12.05.07, 19:39
                przesadzaj teraz ,wykop z ziemia.Jak masz daleko niesc,to wloz do "foliowej
                reklamowki"zeby ziemia nie odpadla i posadz oczywiscie podlewajac.Musi sie
                przyjac.
            • dakusia ale te samosiejki maja max. pol metra 12.05.07, 19:37
              pisze milosniczka brzozek.

Toz to zaden problem obkopac, badz wykopac 50 cm drzewko!! Nie wariujmy :-)
              • aguskac Re: ale te samosiejki maja max. pol metra 13.05.07, 21:59
                Też planuję przesadzić do siebie 2 samosiejki jeszcze w tym tygodniu. Jeśli się
                nie przyjmą trudno, ale warto spróbować, czas nie stoi w miejscu.
    • anna.2007 Re: Przesadzanie brzozy 14.05.07, 06:59
      Młode drzewka przyjmują się bez problemu nawet wsadzone w piach. Czasami zdarza
      się, że cały pęd w danym sezonie uschnie. Nie zniechęcajcie się, bo na wiosnę
      następnego roku wypuści nowe. Drzewka te rosną nawet silniej niż te, które
      przyjeły się w pierwszym roku dobrze.
      • kamize5 Re: Przesadzanie brzozy 14.05.07, 07:44
        Brzoza - drzewo zycia, ale bardzo żle wpływa na alergików, no i te liscie jesienia..
        • jusss Re: Przesadzanie brzozy 14.05.07, 22:31
          ja ponad tydzień temu przywiozłam z Warmii do Warszawy taką 60 cm brzózkę,
          posadziłam, podlałam jak trzeba, potem jeszcze 2 dni padało i chyba się przyjęła
          wygląda jakby rosła od dawna w tym miejscu
          • mamafisi Re: Przesadzanie brzozy 15.05.07, 09:55
            No dobra, zaraz ide kopać i zobaczymy co z tego będzie. Wczoraj byłam na
            obchodzie po lesie i po brzózce, którą mialam zamiar wykopać został tylko
            dół... Tak więc zachęcona Waszymi doświadczeniami idę dzis z łopatą bo coś mi
            się wydaje, że na jesień nie miałabym czego przesadzić. Dookoła pełno domów
            powstaje i z tego co widzę w większości ogródków brzózki się pojawiają, hmmm...
        • dakusia ludzie co wy chcecie od lisci jesienia? 26.05.07, 23:25
          troche pracy, ruchu na swiezym powietrzu ? Ech.. ja uwielebam liscie a
          szczegolnie jesienia...

wytnijmy wszystkie lisciaste ;-)
    • mamafisi Re: Przesadzanie brzozy 16.05.07, 12:15
      Brzózka już przesadzona, niestety urwał mi się boczny, dośc gruby korzeń. Czy
      mimo tego jest szansa, że się przyjmie? Narazie wygląda ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka