Dodaj do ulubionych

agrest choruje

22.05.07, 17:43
wiosną tego roku posadziłam agrest pienny, ma już owoce, ale dziś
zauważyłam, że jest na nich coś białego, tzn. całe owoce są jakby w białym
proszku, co to może być? Czy da radę uratować krzewy?
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: agrest choruje 22.05.07, 18:57
      Nabyłaś krzaczek porażony mączniakiem prawdziwym lub rzekomym. Jest to choroba
      grzybowa. Ponieważ są już owoce, to nie wiem czy można je potraktować jakąś chemią.
      • noether Re: agrest choruje 23.05.07, 13:30
        tez w zeszlym roku mialam podobne objawy, niestety pojawily sie/zauwazylam je
        dopiero na owocach. czy mozna te chorobe rozpoznac wczesniej, aby zdazyc z
        opryskiem przed owocami?ogladam krzaczki i nic nie widze w tym roku. no
        wlasnie, skoro krzewy chorowaly w zeszlym roku i nic z tym nie zrobilam to czy
        w tym roku tez zchoruja. narazie owoce sa "czyste". i jeszcze jedno pytanie,
        czy moze byc jakas negatywna konsekwencja dla czlowieka spozycia owocow z krzwu
        zaatakowanego ta choroba. bo owoce jednak do pewnego momentu sie rozwijaja,
        tylko skorka robi sie twarda jakby "zdrewniala", ten bialy nalot brazowieje, a
        owoce sa male i nie do konca dojrzale->kwasne...
      • donetta Re: agrest choruje 23.05.07, 15:12
        bardzo dziękuję za podpowiedź. Nie wiem na ile to da, ale zabieram się do
        oprysku, który powtórzę jeszcze dwukrotnie, a wiosną profilaktycznie opryskam.
        Pozdrawiam.
    • kiszonakapusta mój agrest też choruje: usychają listki 22.05.07, 21:24
      mam 2 wysokopienne (biały i czerwony triumf ): 1) pryskane były na mączniaka i
      mszyce; jeden z nich ma "stare" listki jakby poparzone, schną i kruszą się pod
      palcami (może było coś przedobrzone albo objaw po pryskaniu "samozniszczenia"
      chorych liści),ale młodym listkom jak na razie nic nie dolega (drugi agrest nie
      ma takich objawów);
      2) każdy ma co roku sporo owoców ale b. drobnych, co robić, aby były większe
      owoce? czy teraz można częśc zawiązków (malutkich owoców)pozrywać, to pozostałe
      będą duże?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka