Dodaj do ulubionych

czysta woda woczku wodnym

25.05.07, 09:31
Mam dośc duże oczko wodne ( 2m - 3 m ) - roślinki, rybki , fontanna - i mam
problem nie mogę utrzymać czystości wody. Woda ciągle jest mętna i brudna.
Poradźcie co mam robić? Może jakieś środki - ale żeby nie zaszkodzić rybkom.
Obserwuj wątek
    • aleks44 Re: czysta woda woczku wodnym 25.05.07, 22:49
      forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=34&sid=d24246e5758c1a23906820204bd1abc4
      moze tutaj cos znajdziesz,poczytaj
      pozdr.
      • przemoaj5 Re: czysta woda woczku wodnym 26.05.07, 18:46
        Warunkiem utrzymania czystej wody jest stworzenie odpowiedniego ekosystemu. Ale
        to teoria. Skuteczną metodą na uzyskanie czystej wody jest zastosowanie lamp UV
        i filtra mechanicznego oraz napowietrzanie wody + skimer.
        Pozdrawiam
        Przemo
        gg:7721862
        • gabula777 Re: czysta woda woczku wodnym 26.05.07, 19:40
          Gdzieś czytałam, że aby uzyskać ekosystem utrzymujący czystą w miarę wodę, to
          oczko musi mieć co najmniej 10m2 i mieć głębokość choć w części 1,5 m.
          • przemoaj5 Re: czysta woda woczku wodnym 26.05.07, 20:07
            Jest to prawda, mam oczko wodne w któym jest 200 m3 wody. I tak są glony. By
            była czysta woda naprawdę warto pomyśleć o lampach UV .
            W galerii opublikowałem zdjecie takiego oczka.
            Pozdrawiam
            Przemo
            • basia961 Re: czysta woda woczku wodnym 27.05.07, 05:07
              Mam oczko 3x6m, max głębokośc 1,7m, ze zwykłą pompą (woda zasila strumyk), bez
              lamp UV...Zamiast lamp i innych technicznych "cudów" mam oczko "zaroślinnione" i
              zarybione, nawet kilka szczerzuj(a moze inaczej się toto nazywa - małże takie
              duże). Woda jest przejrzysta - a to właśnie znaczy "czysta". Woda mętnieje tylko
              wtedy kiedy ryby dostaną za dużo karmy - wolą jeśc "gotowca" niż glony obskubywac...
              Jeśli roślin jest odpowiednia ilośc, i to nie tylko tych ładnych "na pokaz", ale
              też tych nieefektownych głęboko schowanych, jeśli ryby to nie tylko czerwone
              karasie i karpiki, ale też te szarobure zjadacze glonów - nie potrzebne sa zadne
              techniczne "wspomagacze"...
              • 33qq Re: czysta woda woczku wodnym 27.05.07, 09:50
                A jakie to ryby tak jedzą glony?
                • aleks44 Re: czysta woda woczku wodnym 27.05.07, 09:57
                  no wlasnie,jakie to sa te szare bure ??
                  bo ja mam tylko karasie,a woda taka sobie
                  pozdr.
                  • 33qq Re: czysta woda woczku wodnym 27.05.07, 10:50
                    A powiem ci, że im więcej ryb tym woda powinna być brudniejsza bo ryby zżerają
                    plankton który filtruje wodę i oczyszcza z glonów. Co do dużej ilości roślin to
                    zgoda, kiedyś mi oczko zarosło trzciną dość mocno i miało wtedy idealnie
                    klarowną wodę, no oczywiście w nielicznych miejscach gdzie tą wodę można było
                    znaleźć ;)
                    • przemoaj5 Re: czysta woda woczku wodnym 27.05.07, 16:35
                      Dodam tylko ze po wybudowaniu oczka wodnego naprawdę trudno jest utrzymac
                      czystą wodę. Po jakimś czasie jak pojawią sie rośłinki i ryby oraz małze to już
                      zupełnie co innego. Pozdrawiam
                      PRzemo
                      • 33qq Re: czysta woda woczku wodnym 27.05.07, 16:47
                        Właśnie, jak jest z małżami i np rakami, czy potrzebują jakichś specjalnych
                        warunków, jak toto zimuje?
                        • przemoaj5 Re: czysta woda woczku wodnym 27.05.07, 18:33
                          Warunkime utrzymanania życia w oczku wodnym jest zapewnienie odpowiedniej
                          głębokości. Budując oczka zawsze staramy sie wy jego głębokość wynosiła minimum
                          150 cm. Wtedy woda nie przemarza.
                          Serdecznie pozdrawiam
                          Przemysław Jakubowski
                          gg: 7721862
                          • 33qq Re: czysta woda woczku wodnym 27.05.07, 19:38
                            Mam oczko z miejscem głębokości ponad 1,5m, lustro ma około 10m2 i pogodziłem
                            się z tym, że woda nie będzie klarowna, na dodatek dno jest dość muliste i
                            nieopatrznie wpuściłem tam nasze zwykłe karasie których odłowić nie sposób a
                            tarło sobie urządzają 2 razy do roku :)Chyba niewielkie mam szanse żeby
                            utrzymały się w takich warunkach raki i małże?
                            • przemoaj5 Re: czysta woda woczku wodnym 27.05.07, 20:37
                              Proponuje pompę filtr lampę UV. Koszt max. 1000 zł. I wtedy masz
                              gwarancjęczystej wody.
                              Pozdrawiam
                              Przemo
    • nie.ma.mocnych AQUA CLAR 27.05.07, 23:41
      Mam oczko dwa razy wieksze, w nim dwie pompy (strumyk+fontanna, a druga - tylko
      fontanna), brak lamp UV. Glebokosc max. 60 cm (wiem, wiem, plytkie, ale takie
      wyszlo), ale mieszkam we Wroclawiu i juz druga zime ryby zimuja bez problemow
      (nawet rok temu, kiedy byla super zima nie stracilem ani jednej ryby). Roslin
      nie za duzo, glownie troche trzcin i innych takich dlugich i zielonych, i kilka
      niacyntow wodnych.

Po kazdej zimie, kiedy woda zaczyna metniec i robi sie zawiesista od glonow,
      dodaje do oczka dwa rodzaje srodkow: Aqua Clar i Anty Glon - dzialaja
      rewelacyjnie. Po dodaniu tych srodkow wszystkie glony i inne zanieczyszczenia po
      prostu podchodza na powierzchnie i mozna je bez trudu wylowic siatka. Woda jest
      przejrzysta, moze nie krysztalowa, ale ani mi, ani rybom, ani zabom i ich
      dzieciom to nie przeszkadza. Te dwa srodki polecil mi sasiad, ktory podobno
      probowal juz wszystkiego, lacznie z filtrami mechanicznymi i lampami, ale
      dopiero Auqa Clar i to drugie mu pomoglo (ale sasiad jest milosnikiem
      krysztaloweo przejrzystej wody - ja nie).
      • basia961 Re: AQUA CLAR 28.05.07, 04:58
        Te "szarobure" zjadające glony to np. amur i tołpyga. Amur jest bardzo
        zarłoczny, najpierw zjada glony, jeśli zje wszystkie glony - podgryza rosliny.
        Ale glony są w każdym oczku - jeden, dwa czy trzy amury (zależy od wielkosci
        oczka) mają glonów wystarczająco dużo...Tołpyga natomiast (wg informacji
        sprzedawcy) "filtruje" paszczą wodę - zjada plankton roślinny. Wszystkie te ryby
        które nie są drapieżne glony zjadac będą...jeśli oczywiscie troskliwy właściciel
        oczka pokarmu sztucznego garściami im sypac nie bedzie.
        I trzeba pamiętac ze oczko to nie basen - woda w jeziorze też klarowna nie jest,
        przejrzysta - owszem.
        • ziutek1005 Re: AQUA CLAR 30.05.07, 01:04
          Dobry też jest bilogicznie czynny preparat zwany likwidatorem glonów,
          niemiecka nazwa Faden algen, można kupić w necie.

Poza tym ekosystem i lampa UV, która zabija wszelkie życie w wodzie jaka
          przez nią przeleci? To przecież dwie sprzeczne rzeczy.

Pod tym adresem jest wiele dobrych rad na glony, ale sendo to równowaga
          biologiczna uzyskana dzięki odpowiednim roślinom i kwaśny, włóknisty torf.
          forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=10
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka