giwia 26.05.07, 11:54 Wysadziłam na balkonie juz dobrze podrośnięty heliotrop. Wiem ,że dobrze go "podskubać" od czasu do czasu by się lepiej rozkrzewił ale co ? Listki? Boczne galązki? Dodam, że ma już piewrsze kwiaty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: Heliotrop - jak pielęgnować 26.05.07, 19:24 Heliotropu nie trzeba uszczykiwać, sam się krzewi bardzo dobrze.Musi mieć słoneczko, wody niezbyt wiele, ale ważne jest opryskiwanie go co 2-3 tygodnie jakimś preparatem na grzyba- zapobiegawczo np.Saprol, Topsin.Jest bardzo podatny na brązowienie i zasychanie liści.Opryskać trzeba dokładnie, od środka też.Kiedyś moje heliotropy w ciągu lata traciły z tego powodu prawie wszystkie liście, dopiero kiedy jakiś ogrodnik mnie uświadomił, zaczęłam pryskać zapobiegawczo, bo jak już liście zaczną zasychać od brzegów ,to już za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa733 Re: Heliotrop - jak pielęgnować 26.05.07, 22:16 Kupiłam heliotrop w tym roku po raz pierwszy i właśnie liście zaczęły mu zasychać i co mam go wyrzucić? czy jeszcze pryskać i dać mu szansę. Stoi na słońcu, wody mu chyba za dużo dawałam. Posadziłam go do donicy razem z bakopą a ona potrzebuje trochę więcej wody. Może posadzę heliotropa solo? Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Heliotrop - jak pielęgnować 26.05.07, 22:53 Nie, nie wyrzucaj go jeszcze, popryskaj, a nowe listki już powinien mieć zdrowe, te najbrzydsze usuń.Z bacopą to nie jest najszczęśliwsze połączenie.Może rosnąć z pelargoniami, scewolą, a chyba najlepiej mu solo. Odpowiedz Link Zgłoś