gaga171 05.06.07, 08:03 Mój jaśmin, w ubiegłym roku zasadzony, wogóle nie zakwitł. Czy to jest normalne? Ładnie rośnie ale nie kwitnie. Może cos na ten temat wam wiadomo? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuleczka_re Re: jaśmin 05.06.07, 09:04 Moim zdaniem normalne. Musi dojrzeć do kwitnięcia :) Pewnie jest za młody.U mnie zakwitł w 3 roku po posadzeniu, chociaż sadzonka nie była wcale maleńka. Zakwitł po osiągnięciu ok 1 m wzrostu. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: jaśmin 05.06.07, 09:28 nie znam sie na tym,ale kupilem jasmin tego roku,sadzonka okolo 70 cm i kwitnie. ale moze to jakas inna odmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jaśmin 05.06.07, 09:52 A chodzi o jaśmin (jasminum), kwitnący przeważnie żółto, spokrewniony z forsycją, czy jaśminowiec (philadelphus), na ogół kwitnący biało i nazywany popularnie jaśminem? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.2007 Re: jaśmin 05.06.07, 10:41 Mój jaśminowiec zakwitł dopiero po 3 latach. Jaśminu nie posiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: jaśmin 05.06.07, 11:30 Prawdziwy jaśmin raczej by naszej zimy nie wytrzymał, nawet takiej jak ostatnia:) Co do kwitnienia, to jaśminowiec raczej kwitnie od razu, nawet małe roslinki - przynajmniej u mnie tak było a mam kilka odmian. Może to jakaś nietypowa odmiana, albo może majowe przymrozki zniszczyły zawiązki kwiatów? W sumie nie ma się czym przejmować, zakwitnie za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga171 Re: jaśmin 05.06.07, 22:34 No tak, to chodzi o jaśminowiec, ten co kwitnie na biało. Ale widzę, że innym też kwitł dopiero w 3 roku, to może u mnie tez tak będzie. Mój ma zaledwie 60 cm .W każdym razie dziękuję za porady. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś