Dodaj do ulubionych

Kwitną lipy

01.07.20, 07:51
Ale to jest cudny zapach. Koło mojego bloczku jest mnóstwo zieleni i z 30 lip. Właśnie otworzyłam balkon i upajam się zapachem. Kocham jeszcze zapach jaśminu, bzu i róż. Ponieważ w planie jest zakup domu w tym roku lub nastepnym to zastanawiam się czy sobie takiej lipki na działce nie posadzić. Jednak ona rośnie wielka no i nie wiem czy przypadkiem nie leci z niej coś klejącego. Co jeszcze pachnie pięknie i nadaje się na działkę?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Kwitną lipy 01.07.20, 08:35
      Robinia akacjowa. Popularnie zwana akacją wink U mnie w okolicy jest ich mnóstwo. Pięknie pachną ale jako drzewo są dość duże.
      Jaśmin może ci się trafić niepachnący- warto to sprawdzić.
      • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 08:51
        Nie wiedziałam że jaśmin może być niepachnący. Dzięki, zwrócę na to uwagę
        • pani_libusza Re: Kwitną lipy 01.07.20, 10:52
          Jaśmin musi być dziki żeby pachniał, z tym z marketu różnie bywa. Czyli najlepiej poszukać pachnącego jaśminu i poprosić o szczepke, pod dużym jaśminem zawsze są jakieś baby jasminki.
          A pachnące maluchy jak lawenda, mięta - miętę mam głównie dla zapachu, lilie, czy z większych krzaków bez. Albo z pnących wisteria.
          • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 14:09
            Dzięki 🙂
    • ichi51e Re: Kwitną lipy 01.07.20, 08:39
      Najladniej to pachna cytrusy i wbrew pozorom cytrynki proste w uprawie
      • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 08:52
        Ale to chyba w donicy? Czy na działkę się nadaje?
        • ichi51e Re: Kwitną lipy 01.07.20, 11:07
          W donicy no i na zime bierzesz do srodka
    • bo1 Re: Kwitną lipy 01.07.20, 08:41
      Inhaluję się teraz lipami na potęgę. W mojej okolicy jest ich dużo. Dla mnie najpiękniej pachnącym w czasie kwitnienia drzewem jest robinia. Oczywiście ze względu na gabaryty nie polecę jej do ogródka. Przepięknie pachnie rokitnik. W zasadzie pozostaje mu pokrój krzewu, ale lubi płożyć na sporą odległość swoje główne pędy.
      • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 08:53
        Nie mam pojęcia jak pachnie robinia, tu w mojej okolicy nie ma ich za bardzo, albo ja nie widuję.
    • tanebo001 Re: Kwitną lipy 01.07.20, 08:42
      A weź przestań! Przez nie muszę myć auto co 3 godziny
      • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 08:55
        Czyli jednak, jest lepiąca. Szkoooda. Właśnie tak myslałam sobie że jakby rosła koło domu to mogłaby oblepić elewację i dach. Tego bym nie chciała.
    • beata985 Re: Kwitną lipy 01.07.20, 08:47
      Akacja Ale ona dużą i korzenie dewastują podłoże...tak mi coś się obilo więc warto zwrócić uwagę...
      Jasmin jeżeli są odmiany niepachnace/Ja sobietaki wybrałam na balkon 🤦‍♀️/ to warto poprosić kogoś o sadzonki..tak samo bez...Ale ten z kolei przyciąga szerzenie.
      • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 08:56
        O matko, bez szerszenie przyciąga? To też odpada.
        • beata985 Re: Kwitną lipy 01.07.20, 09:46
          No niestety, byłam w szoku jak zobaczyłam...
          Być może tylko jeżeli mają w pobliżu gniazdo Ale jak pytałam koleżanki to też miała ten problem no i Internet też tak pisze
    • barattolina Re: Kwitną lipy 01.07.20, 08:56
      Ta, też mam lipy przed domem. Całą ulicę lip. Wielkich na 12m chyba.
      Na wiosnę puszczają jakieś małe pączki, które spadają mi na trawnik. Potem kwitną, owszem - cała ulica brzęczy tyle jest zapylających owadów no i pachną, aczkolwiek ja wyczuwam to tylko wieczorami.

Potem spada z nich spadź, czyli klejąca substancja pokrywająca szczelnie wszystkie powierzchnie - samochody, chodniki, parapety, liście kwiatów, ogrodzenie. Wszystko się dosłownie lepi do tego stopnia, ze do samochodu przykleja kurz, jakieś liście itp.

Jak już przekwitną, to lecą z nich noski. Miliony, bo drzew jest dużo i sporych rozmiarów. Ciężko to wszystko wygrabić z trawnika. No i na sam koniec, na jesieni zrzucają liście. Po troszeczku, jeden za drugim. Nie tak jak sąsiedni klon - jak postanowi pozbyć się liści to w trzy dni wszystkie traci. A lipy? Lipy nieeee...lipy sypią się ze trzy tygodnie. Z zbierać liście trzeba.

Także kocham je, bo są piękne, dają cień w upale i pożywienie owadom i jednocześnie nienawidzę z w/w przyczyn.
      • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 08:58
        Świetny opis, dzięki 😄 czyli lipy nie będzie
    • asfiksja Re: Kwitną lipy 01.07.20, 08:56
      My też mamy lipy w okolicy i u nas. Cudownie teraz pachną, bzyczą, dają bardzo dobry gęsty cień. Już jedna partia kwiatów się suszy, chciałabym trochę tego zapachu zachować na zimę. Żałuję tylko, że nie mam 2 lip w odległości hamakowej, bo tam bym się chętnie powylegiwała. Aż takie wielkie nie rosną, to nie jesiony.
      • bovirag Re: Kwitną lipy 01.07.20, 09:01
        Tak, jak już brzozy przestały kwitnąć i moja alergia się trochę uspokoiła, to zaczęły lipy pylic sad
        Ani okna otworzyć, ani na spacer iść. Tabletki dają chwilowa ulgę, ale ani porządnie oddechu wziąć, ani makijażu nałożyć. Niech się to juz skonczy!
        • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 09:08
          Brzoza piękna jest ale nie zniosę tych brązowych platków które wszędzie wpadają. Mam dwie obok i pełno na balkonie tych platków.
    • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 09:06
      W ogóle ja to się mało znam na sprawach ogrodniczych a po mału powinnam zacząć się tym interesować. Mam też dylematy bo np kocham róże i chciałabym mieć ale boję się że mi mszyce zniszczą. Nie chcę obsadzić działki tujami bo to mało romantyczne 😄😄 a ja chcę nie przekombinowany ale jednocześnie wyjątkowy, troche na styl starych ogrodów (jaśmin, róże, piwonie, jakieś drzewka, krzewy). Jednocześnie bez zasadzenia całej działki, żeby była przestrzeń. O, mogłabym jeszcze winogron mieć.
      Proszę podzielcie sie informacją, czego na pewno nie sadzić bo jest rośliną uciążliwą bardzo do hodowania/obrabiania.
      • asfiksja Re: Kwitną lipy 01.07.20, 09:14
        Róże wielkokwiatowe są upierdliwe, mają wprawdzie piękne kwiaty, ale też często mszyce, a łodygi mają brzydkie, badylaste i rzadko ładnie pachną. W zasadzie ładniej wyglądają w wazonie, w ogrodzie tak sobie. Co innego dzikie róże, tych mszyce nie tykają, a w czerwcu robi się z nich taka zielona buka usiana pachnącymi różowymi kwiatkamismile Minus, że zabierają sporo miejsca. Ale owoce jadalne.
        >O, mogłabym jeszcze winogron mieć.
        Roślina nazywa się "winorośl", owoce "winogrona". Bardzo polecam, ale dobrą odmianę.
        Jeśli chodzi o jaśminy to jestem mistrzynią, której udało się kupić odmianę bezzapachowąuncertain
        • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 09:18
          A jaka to jest dobra odmiana tej winorośli? Bo serio nie wiem.
          • asfiksja Re: Kwitną lipy 01.07.20, 10:39
            Zależy, czego oczekujesz - deserowa czy winiarska, jeśli deserowa to czy musi być wielkoowocowa (moim zdaniem przereklamowane), czy przeszkadzają ci pestki czy wolisz bezpestkową, czy bywa u ciebie zimniej niż -20, czy ma mocno rosnąć czy nie, czy musi obficie plonować, czy wystarczy ci kilka gron, ale dobrych, czy ma być aromatyczna czy po prostu słodka, wolisz owoce na początku sierpnia czy w październiku itd. Mam ponad 10 odmian (po wykarczowaniu mniej udanych). Najlepiej popatrz w ogrodach i na działkach, którzy znajomi mają zdrowe krzewy z owocami, które ci odpowiadają i w lutym utnij sobie patyk i ukorzeń, po 15 maja wsadź. Gdybym miała doradzić początkującemu - szczególnie jeśli masz dzieci, wybierz jakąś bezpestkową hybrydę deserową, wcześnie owocującą.
            • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 14:12
              To wezmę od koleżanki, ma przepyszny biały , obficie owocuje i słodki.
        • cichadziewuszka Re: Kwitną lipy 01.07.20, 10:47
          Są jeszcze róże parkowe i rabatowe, a nowe odmiany wielkokwiatowe są rewelacyjne, np candlelight, mnóstwo kwiatów, zdrowa silnie pachnąca, a Chippendale produkuje kwiaty cały sezon i pachnie obłędnie. A angielki od Austina? Jude the oscure (juda obskórna😝) zapach perfum, kwitnie całe lato, jest śliczna w pąki niczym gałki lodów brzoskwiniowych, w rozkwicie kwiat jak piwonia. Jest jeszcze mnóstwo innych wsoabiachych odmian. Jedyny problem to mszyce, z czym rewelacyjnie radzi sobie mospilan. Rozwiązanie ekologiczne - zawiązać wiosną żółte wstążeczki na łodygach, co przyciągnie larwy biedronek. Papryczko, jeśli marzy Ci się English cottage garden, musisz mieć róże ☺️
          • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 14:11
            Jej dzięki, mnóstwo przydatnych informacji 🙂
    • alpepe Re: Kwitną lipy 01.07.20, 09:13
      W Berlinie to lipowe gwno obkleja wszystko i wszystkich i berlińczycy są akurat źli na lipy. Ja mam mieszane uczucia, bo lubię lipy, ale spacery z moim psem to koszmar, obieram ją z kwiatów co pięć minut, a i tak, psia jest oblepiona.
      • asfiksja Re: Kwitną lipy 01.07.20, 09:15
        No bo widzisz, "unter den Linden" powinna być tylko trawa. Nie chodniki, ulice, samochody i parapetywink
        • alpepe Re: Kwitną lipy 01.07.20, 10:09
          Coś z rok czy dwa temu dopiero do mnie dotarło, dlaczego to drzewo nazywa się lipa... bo się lepi. Ta słodka rosa to wydzieliny jakichś insektów, które najbardziej lubią lipy, ale tu niedaleko mnie są też i na klonach obok.
          • beata985 Re: Kwitną lipy 01.07.20, 10:11
            Lipa bo kwitną w lipcu
            • alpepe Re: Kwitną lipy 01.07.20, 10:43
              No to dziwne, bo u mnie kwitły w czerwcu, coś nie pasuje.
              • beata985 Re: Kwitną lipy 01.07.20, 10:55
                W Polsce rośliny różnie kwitną i różnie owo uja, dojrzewają...Ale teraz klimat się popaprał i takie kasztany które zawsze kwitly w maju teraz któryś rok jest to kwiecień, jarzębina, która owocowala we wrześniu teraz już z początkiem sierpnia jest czerwona
              • beata985 Re: Kwitną lipy 01.07.20, 11:46
                alpepe napisała:

> No to dziwne, bo u mnie kwitły w czerwcu, coś nie pasuje.
                >

Kilka osób zapytało mnie ostatnio, czy wczesne kwitnienie lip – już w czerwcu, nie jest oznaką globalnego ocieplenia? Niekoniecznie – w dużych miastach średnia temperatura zawsze jest nieco wyższa niż w okolicy (zjawisko „miejskiej wyspy ciepła”). Poza tym od dawna sadzi się w aglomeracjach takie gatunki i odmiany wonnych drzew, które z natury kwitną już od czerwca.

). To od lipy drobnolistnej, spotykanej w całym kraju, pochodzi polska nazwa siódmego miesiąca roku – lipca

Odwrotnie jest...Coś mi dzwonilo Ale nie w tą stronę
                • jak_matrioszka Re: Kwitną lipy 01.07.20, 14:22
                  Z ta lipa nazwana od lipca, to tak jak z nazwami dni tygodnia. Wymyślono poniedziałek, wtorek, środe, czwartek, piatek, sobote i niedziele, a dopiero potem ustalono, że środek tygodnia bedzie wypadać w środe wink
    • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 09:16
      zlotagorka.pl/wojna-z-akacja/#
      Akacja odpada 😉
      • beata985 Re: Kwitną lipy 01.07.20, 10:21
        Sumak też jest taki ekspansywny
      • asfiksja Re: Kwitną lipy 01.07.20, 10:42
        Bzdury trochę w tym artykule, mieszają prawdziwą akację (dobre egzotyczne drewno) z robinią akacjową (marne, łupliwe drewno opałowe). Robinia to drzewny chwast, roślina inwazyjna, ale trzeba przyznać, że pachnie pięknie. I kwiatostany są jadalne.
    • kochamruskieileniwe Re: Kwitną lipy 01.07.20, 09:44
      Zwróć uwagę na odmianę lipy.
      Bo taka lipa srebrzysta pachnie kompletnie inaczej niż ta najpopularniejsza drobnolistna.

Za zapachem drobnolistnej nie przepadam (tak samo jak za zapachem jaśminususpicious). ale lipa srebrzysta pachnie "maciejkowato"

A na przyszłość - zwracaj uwagę na odmiany róż. Nie wszystkie bowiem pachną (o ile będziesz chciała je mieć w ogrodzie)
      • kochamruskieileniwe Re: Kwitną lipy 01.07.20, 09:45
        Pięknie pachnie i nadaje się na działkę/ogrodu - tytoń ozdobny. Ale to roślina jednoroczna.
    • kornelia_sowa Re: Kwitną lipy 01.07.20, 09:50
      Macierzanka na rabaty?
      • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 14:14
        O tak, zapomniałam o macierzance. Moja babcia miała zawsze w ogrodzie
    • jowita771 Re: Kwitną lipy 01.07.20, 10:20
      Ja też uwielbiam ten zapach, nałapałabym do słoika na zimę, gdyby się dało.
      • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 14:17
        No ja też. Nawet jak tak mi pachniało rano i wczoraj na wieczornym spacerze to zastanawiałam sie czy do perfum dodają nuty lipy.
    • ykke Re: Kwitną lipy 01.07.20, 11:29
      Lipy, całe aleję, w tym durnym kraju są wycinane na potęgę. Ciesz się, póki możesz....Niebianski zapach.
      • 1papryczka.chili Re: Kwitną lipy 01.07.20, 14:15
        Cieszę się, aczkolwiek u nas w mieście rozpoczeli wycinkę lip na ulicy Lipowej 😔 bo remont ulicy się rozpoczyna. Ludzie protestują żeby sie zlitowali i nie wycięli tych drzew

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka