Dodaj do ulubionych

Jaśmina i Aniela

18.10.15, 21:29
Gust człowieka ewoluuje. Wcześniej podobały mi się te imiona tak w miarę ale nie zachwycały. Teraz bardzo spodobało mi się imię Jaśmina. Wcześniej kojarzyło się z Jasmin - arabskim imieniem. Teraz mnie zauroczyło i kojarzy się z Jaśminem i w drugiej opcji z żeńską formą Jana. Zamiast Jasia, jest Jaśmina. Choć wiem, że typowo zeńska forma Jana to Janina wink
Anielka mnie nie zachwycała. Wcześniej kojarzyła się z aniołem i jakoś odpychała żeby nadać, choć doceniałam u kogoś. A teraz mnie oczarowało i kojarzy się lekko, zwiewnie i uroczo.

A Wam?
Obserwuj wątek
    • dolcevita007 Re: Jaśmina i Aniela 18.10.15, 21:35
      Oba bardzo mi sie podobaja.
    • dalenia Re: Jaśmina i Aniela 18.10.15, 22:12
      Mnie również oba bardzo się podobają smile Anielkę niedawno urodziła znajoma, więc chyba swojej córce bym już nie nadała. Jaśmina super, ale też chyba bardziej w teorii - wolę jednak pójść bardziej tropem-retro wink No ale gdyby mężowi baaardzo zależało, to nazwałabym tak córki. Tak jednak nie jest, więc pewnie nie będę mieć ani małej Jaśminki, ani Anielki - ale obie nadal uważam za śliczne smile
    • nataszaasza Re: Jaśmina i Aniela 19.10.15, 08:24
      Ja mam właściwie podobnie wink. Jeszcze 3-4 lata temu, i Aniela i Jaśmina nie zachwycały mnie wgl. A teraz Anielkę tak uwielbiam, że córeczkę kiedyś mogłabym tak nazwać.
    • lily-beth Re: Jaśmina i Aniela 19.10.15, 10:09
      Aniela zawsze mi się podobała, a z Jaśminą mam dokładnie tak, ja ty smile
    • olianka Re: Jaśmina i Aniela 19.10.15, 10:41
      Jaśminę doceniłabym u kogoś, ale nie zachwyca mnie.
      Anielę uwielbiam, brałam nawet pod uwagę dla córki, ale odrzuciłam ze względu na popularność. Na szczęście, bo z charakterem mojej córeczki mocno by zgrzytała wink
      • nati_28 Re: Jaśmina i Aniela 19.10.15, 12:37

Jaśmina nie wydaje mi się nowomodna, choć tak typowo retro imieniem nie jest. A znacie może dane, jak to wyglądało w przeszłości? Czy występowało?

Ja też mam tak waleczne dzieci, a zwłaszcza córki, że Anielka to żadnej nie pasowałaby wink
        • dalenia Re: Jaśmina i Aniela 19.10.15, 14:04
          A znacie tosinkowo.pl? Tam jest mała Anielka, zwariowana i szalona, a imię świetnie do niej pasuje smile
    • 4emalia Re: Jaśmina i Aniela 19.10.15, 12:44
      cóż, ja wciąż odbieram te imiona jako urocze, słodkie i mało charakterne. oczywiście u kogoś doceniłabym, szczególnie Aniele. ale to prawda, gust się zmienia, jeszcze nie wiadomo jakie imiona mnie nawiedzą, gdy przyjdzie czas wink
    • niwius Re: Jaśmina i Aniela 19.10.15, 18:56
      Podoba mi się Jaśmina, Anieli nie lubię.
    • dasza_dm Re: Jaśmina i Aniela 19.10.15, 20:35
      Wolę Jaśminę.
    • flawianna Re: Jaśmina i Aniela 19.10.15, 21:46
      Aniela podoba mi się od dawna. Mam nadzieję, że w najbliższej przyszłości imię nie stanie się mega popularne (obecna popularność jest ok) i będę miała okazję nazwać tak swoją córeczkę. Dla to mnie to imię brzmi słodko i uroczo, ale nie zwiewnie. Kojarzy mi się z blondynką o niebieskich oczach. Z kolei Jaśmina również mi się podoba, ale nie na tyle by nadać.
    • florianne Re: Jaśmina i Aniela 20.10.15, 12:33
      Jaśmina bardzo mi się podoba, tak jak większość "kwiatowych" imion. Aniela zrobiła się dla mnie nieco zbyt powszechna.
    • patrysha1 Re: Jaśmina i Aniela 20.10.15, 22:06
      Bardzo lubię Jaśminę i o dziwo skracała bym ją do Jaśki które wydaje mi się bardzo charakterne smile
    • vi0let Re: Jaśmina i Aniela 24.10.15, 23:17
      Oba bardzo mi się podobają. Na swoja Jaśminę wołałabym Jasia.
    • meggan79 Re: Jaśmina i Aniela 26.10.15, 16:55
      Jaśminę, Jaśminkę lubię, mogłabym nadać tylko obawiałabym się zdrobnienia Jasia, którego nie akceptuję. Anielkę, Nelę lubiłam od dawna i lubię coraz bardziej, gdyby nie protesty męża tak mogłabym nazwać czwarte dziecko i trzecia córkę.
    • gaudencja Re: Jaśmina i Aniela 08.11.15, 21:05
      Jaśmina zupełnie do mnie nie trafia, natomiast Aniela była dla mnie imieniem bardzo w porządku (choć nie spośród ulubionych), niestety od jakiegoś czasu już zupełnie bym go nie nadała ze względu na dorosłą Anielę, którą miałam "przyjemność" bliżej poznać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.