Dodaj do ulubionych

stare tuje

07.06.07, 16:16
Witam.
Paręnaście lat temu mój tatko posadził tuje. Teraz są piękne 2,5 metrowe, ale
między nimi są zbyt duze odstępy. Ponieważ nie przepadam za sąsiadem
chciałabym coś między te tuje posadzić, tak aby zagęścić zielony płot.
Poradzcie co posadzić i jak to zrobić, żeby nie uszkodzić systemu
korzeniowego już rosnących krzewów.
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: stare tuje 07.06.07, 19:12
      Chyba nic nie urośnie miedzy tujami, ewentualnie przed ,jeśli masz miejsce.Może
      pokombinować coś z ogrodzeniem i zrobić mniej przejrzyste?
    • qubraq Re: stare tuje 08.06.07, 11:43
      Napewno urosną cisy... tym bardziej ze tuje maja plaski system korzeniowy a w
      ogole to raczej niewielki więc raczej cisy nie zaszkodzą a potrzebuja znacznie
      mniej swiatla niz inne drzewka - ładnie sia komponują miedzy tujami np jalowce
      chińskie 'Monarch' albo 'Imperial' czy 'Mount Baten' one dosc szybko rosną ale
      te Twoje tuje jesli po 15 latach maja ledwie 2,5 metra to musza byc jakies
      odmiany wolnorosnące - wiec moze warto dosadzic miedzy nimi jakies wąziuteńkie
      jak strzała tuje 'Rosenthalii' lub 'Malonyana' a moze nawet Szmaragdy, one sa
      piekne i szybko rosną, moje 16-letnie mają 6 metrowi sa baaardzo strzeliste 6:1!
      a moze jakies pozłacane - 'Sunkist' choć najpiekniejsze złoto ma 'Kordusova' -
      poświęcona prze twórcę odmiany pięknej Ani Kordusowej.
      • alex29 Re: stare tuje 08.06.07, 17:51
        Tuje są przez nas cięte i formowane na wysokość 2,5 metra. Ale z tymi cisami -
        to chyba spróbuję. Faktycznie są strzeliste i fajnie kolorystycznie by się
        komponowały. Dzięki za podpowiedź.
    • roala Re: stare tuje 08.06.07, 21:40
      Alex29, nie napisałaś jaka odległość jest między tujami. Jeżeli miejsca jest
      niewiele to proponuje posadzenie między nimi jałowca Blue Arrow lub Skyrocket,
      mają one szczególnie wąską, kolumnową formę. Jakiekolwiek drzewka posadzisz na
      pewno naruszysz system korzeniowy wcześniej posadzonych tui (chyba, że odległość
      miedzy nimi jest bardzo duża), dlatego proponuję abyś przez parę dni po
      posadzeniu podlewała nowe i wcześniej posadzone drzewka. Powodzenia :)
      • gabula777 Re: stare tuje 08.06.07, 21:56
        Prawie wszystkie iglaki wymienione wyżej wymagają wilgotnej gleby i z tym może
        być problem w sąsiedztwie starych tuj,że wilgoć szybko będą pobierały te duże
        rozrośnięte drzewa i nie wystarczy tu podlewanie przez parę dni, a nawet sezon
        po posadzeniu.
        • gabula777 Re: stare tuje 08.06.07, 22:00
          Może jałowce dałyby radę, ale moim zdaniem "gryzą" się z tujami.
          • aelle Re: stare tuje 09.06.07, 08:53
            Miałam identyczny problem i po prostu tuż przed starymi tujami posadziłam nowe
            tego samego rodzaju, juz maja prawie 2 m , po prostu podwójny szpaler, bardoz
            gęsto i wspanaila ochrona przed oczyma sąsiadów, polecam.Tuja tuji oka nie
            wykole)))) i podobne cieszy się podobnym , jak u ludzi)))).
      • alex29 Re: stare tuje 09.06.07, 19:05
        Między tujami jest ok. 40 cm odległości.
        Dzisiaj na próbę kopnęłam dziurę pod cis - no i porażka. System korzeniowy jest
        tak rozbudowany, że nie mam szans, żeby coś tam wcisnąć. Obawiam się, że nawet
        drugi rząd (przed tujami) niebardzo da się wkopać. Trochę się boję, że naruszę
        system korzeniowy już rosnących tui, no i wtedy będzie afera ...
        • jokaer Re: stare tuje 11.06.07, 09:07
          przy ogrodzeniu posadz dzikie wino , błyskawicznie zarosnie Ci parkan , a
          jesienią tuje będą pieknie wyglądać na tle czerwieniejących liści
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka