slakoc 14.06.07, 13:11 Marzy mi się ogród ,w którym są same rosliny pachnące. Taki żeby zapach był na cały ogród.Macie jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: pachnący ogród 14.06.07, 16:42 Lilaki, wiciokrzewy i oliwnik - ten ostatni ma bardzo niepozorne żółte kwiatki,ale zapach bardzo silny. Wypuszcza kłopotliwe odrosty korzeniowe z dala od krzewu. Odpowiedz Link Zgłoś
palo_ma1 Re: pachnący ogród 14.06.07, 21:42 Śmiem twierdzić, że wszystkie powyższe bije na głowę co do intensywności - zapach czeremchy. Pozdrawiam pm Odpowiedz Link Zgłoś
nina9999999 Re: pachnący ogród 14.06.07, 23:48 lilaki, róże, peonie, cebulowe-szafirki, narcyze itp., lipa, akebia, catalpa... Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: pachnący ogród 15.06.07, 00:02 Petunie, dyptamy, pysznogłówki, wszystkie zioła, lilie orientalne. Pięknie pachną floksy kanadyjskie i wiele, wiele innych tu wymienionych i nie wymienionych. Odpowiedz Link Zgłoś
slakoc Re: pachnący ogród 15.06.07, 06:51 Dziękuję. Nie wiem czy nie za późno, ale zabieram sie za kupownie wszystkich wymienionych roslin. Myślę,że nie będzie za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: pachnący ogród 15.06.07, 08:53 A ja myślę, że przy doborze roślin dobrze jest kierować się porami kwitnienia poszczególnych gatunków. Wtedy nie będzie tak, że masz długie okresy bezzapachowe, a w pozostałym czasie robi się koktajl nie do zniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
slakoc Re: pachnący ogród 15.06.07, 08:56 No właśnie! Masz rację. No ale sądzę,że teraz w najbliższy weekend bedzie chwila ,żeby je pogrupować.co do pory kwitnienia. Dziękuje za zwrócenie uwagi na ważny fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: pachnący ogród 15.06.07, 09:44 Jest dużo pachnących roślin(np. konwalie, które, żeby wyczuć trzeba powąchać), ale niezbyt wiele takich, których zapach jest silny roznoszący się po całym ogrodzie.Bardzo mocno pachną goździki, a jak będziesz miał wolną chwilę, to polecam książkę Helgi Urban "Pachnący Ogród"(ja wypożyczałam w bibliotece).Wpisz tytuł w google, to zobaczysz jak wygląda okładka.Niezbyt silnie pachnące rośliny warto sadzić w pobliżu miejsc wypoczynku, a te silniej pachnące można dalej, zapach i tak dojdzie, bo np.silny zapach w pobliżu ławki na dłuższą metę może być męczący.Wiele takich wskazówek i opisów roślin znajdziesz w tej książce.Tak się właściwie składa, że większość tych pięknie i silnie pachnących kwitnie prawie w jednym czasie(maj, czerwiec), więc musisz sam wybrać jakie zapachy lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś