Dodaj do ulubionych

pachnący ogród

14.06.07, 13:11
Marzy mi się ogród ,w którym są same rosliny pachnące. Taki żeby zapach był
na cały ogród.Macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • szadoka Re: pachnący ogród 14.06.07, 15:28
      Maciejka, jasminowiec, lilie.
      • gabula777 Re: pachnący ogród 14.06.07, 16:42
        Lilaki, wiciokrzewy i oliwnik - ten ostatni ma bardzo niepozorne żółte
        kwiatki,ale zapach bardzo silny. Wypuszcza kłopotliwe odrosty korzeniowe z dala
        od krzewu.
    • yoma Re: pachnący ogród 14.06.07, 16:57
      Heliotrop, macierzanka, szałwia.
      • hanunia2 Re: pachnący ogród 14.06.07, 21:23
        datury, oleander lawenda kocimiętka
        • palo_ma1 Re: pachnący ogród 14.06.07, 21:42
          Śmiem twierdzić, że wszystkie powyższe bije na głowę
          co do intensywności - zapach czeremchy.

Pozdrawiam pm
          • litorija Re: pachnący ogród 14.06.07, 23:08
            Ziołowy ogródek
    • nina9999999 Re: pachnący ogród 14.06.07, 23:48
      lilaki, róże, peonie, cebulowe-szafirki, narcyze itp., lipa, akebia, catalpa...
      • marbor1 Re: pachnący ogród 15.06.07, 00:02
        Petunie, dyptamy, pysznogłówki, wszystkie zioła, lilie orientalne. Pięknie
        pachną floksy kanadyjskie i wiele, wiele innych tu wymienionych i nie wymienionych.
        • slakoc Re: pachnący ogród 15.06.07, 06:51
          Dziękuję. Nie wiem czy nie za późno, ale zabieram sie za kupownie wszystkich
          wymienionych roslin. Myślę,że nie będzie za późno.
          • horpyna4 Re: pachnący ogród 15.06.07, 08:53
            A ja myślę, że przy doborze roślin dobrze jest kierować się porami kwitnienia
            poszczególnych gatunków. Wtedy nie będzie tak, że masz długie okresy
            bezzapachowe, a w pozostałym czasie robi się koktajl nie do zniesienia.
            • slakoc Re: pachnący ogród 15.06.07, 08:56
              No właśnie! Masz rację. No ale sądzę,że teraz w najbliższy weekend bedzie
              chwila ,żeby je pogrupować.co do pory kwitnienia. Dziękuje za zwrócenie uwagi
              na ważny fakt.
              • gabula777 Re: pachnący ogród 15.06.07, 09:44
                Jest dużo pachnących roślin(np. konwalie, które, żeby wyczuć trzeba powąchać),
                ale niezbyt wiele takich, których zapach jest silny roznoszący się po całym
                ogrodzie.Bardzo mocno pachną goździki, a jak będziesz miał wolną chwilę, to
                polecam książkę Helgi Urban "Pachnący Ogród"(ja wypożyczałam w bibliotece).Wpisz
                tytuł w google, to zobaczysz jak wygląda okładka.Niezbyt silnie pachnące rośliny
                warto sadzić w pobliżu miejsc wypoczynku, a te silniej pachnące można dalej,
                zapach i tak dojdzie, bo np.silny zapach w pobliżu ławki na dłuższą metę może
                być męczący.Wiele takich wskazówek i opisów roślin znajdziesz w tej książce.Tak
                się właściwie składa, że większość tych pięknie i silnie pachnących kwitnie
                prawie w jednym czasie(maj, czerwiec), więc musisz sam wybrać jakie zapachy lubisz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka