Dodaj do ulubionych

iglaki brazowieja

10.06.03, 22:35
No i mam problem... Wszystkie moje iglaki zaczynaja powoli brazowiec! Swierk
klujacy, conica, sosna... Przedziorka raczej wykluczam. Moze to grzybica? Czy
w czasie upalow mozna zraszac iglaki, czy raczej im to nie sluzy i przyczynia
sie wlasnie do brazowienia igiel?
Czekam na rady. Pozdrawiam - Malgosia
Obserwuj wątek
    • mjjj Re: iglaki brazowieja 11.06.03, 10:08
      Niestety moja sosna nie tyle co brązowieje co usychają jej igły, szczególnie te
      na dole - drzewko posadziłam 3 tygodnie temu (według wszelkich zaleceń).
      Podlewam ją codziennie wieczorem. Czy to przez tą suszę czy jest może inna
      przyczyna?

Pomóżcie...

pzdr
      m
    • jerzy.wozniak Re: iglaki brazowieja 13.06.03, 10:45
      Witam na forum Gazety!
      Sadzenie jakichkolwiek drzew podczas takiej suszy która obecnie panuje na
      Mazowszu to duże ryzyko nawet w wypadku roślin w pojemnikach. Powód jest prosty
      przesuszona gleba odciąga wodę od korzeni i podlewanie nawet obfite odnosi
      znacznie mniejszy skutek. W waszym wypadku niestety nic więcej nie napisze 90%
      chorób drzew iglastych powoduje brązowienie igieł. Musicie dokładnie obejrzeć
      rośliny (LUPA – obok szpadla i sekator podstawowe narzędzie ogrodnika –
      dlaczego o tym nie pisze żadne ogrodnicze pismo!!!!!! Bez lupy nie można wiele
      powiedzieć nawet o chorobach grzybowych). Zwarcic uwagę czy na pędach na
      których są brązowe igły nie ma uszkodzeń kory, przewężeń czerwonych wykwitów
      itp. Dopiero wtedy można coś doradzić. Osobiście, co do sosny to jestem za
      osutką najczęstsza i groźna chorobą młodych sosen, oraz przędziorkiem który
      właśnie przy takiej pogodzie wprost szaleje. Kilka dni temu byłem w terenie
      wykonać zdjęcia gniazd zięby dla angielskiego pisma przyrodniczego i zobaczyłem
      łany młodej tarniny, której liście zostały całkowicie zniszczone przez
      przędziorka. No pomyślałem, ale będzie desant tych stworzonek na okolicę!
      Opiszcie choróbsko dokładniej - czekam na listy!
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • mjjj Re: iglaki brazowieja 16.06.03, 12:17
        Panie Jerzy,

jeśli chodzi o mnie (a raczej o moje iglaki) - to dwa świerki białe, które są
        na moim balkonie schną czy raczej brązowieją im igły od góry od
        czubka....natomiast moja sosenka, która była posadzona jakieś 5 tygodni temu
        cierpi na to samo tyle, że od dołu. Niestety zauważyłam na niej z jednej strony
        pajęczynkę więc może jednak ten pędziorek. Co robić????? ratunku...

pozdr
        M
        • mwm Re: iglaki brazowieja 16.06.03, 19:42
          Panie Jurku!
          ja raczej wykluczam przedziorka. Pajeczynek nie zauwazylam, zreszta
          profilaktycznie popsikalam wszystko Karate.
          Sasiedzi uwazaja, ze galazki zbrazowialy na pewno dlatego, bo zasilajac trawnik
          saletra amonowa posypaly sie nam granulki na iglaki i je spalily... Czy to
          mozliwe? W koncu te granulki od razu pospadaly na ziemie, nie sadze, zeby sie
          przyczepily do galazek i akurat popalily je na samych koncach!
          Inna teoria sasiadow to taka, ze iglakow nie mozna polewac woda. Podlewajac
          trawnik powinnam rzekomo omijac iglaki, bo one nie lubia takich prysznicow.
          Prawde mowiac jestem nieco skolowana roznorodnoscia teorii. Na razie
          poobcinalam brazowe galazki (znowu tak duzo ich nie bylo). I czekam co nastapi
          dalej. Na razie nic wiecej nie zbrazowialo. Moze wiec to tylko chwilowe
          przesuszenie? A moze poczatki grzybicy, ale pomoglo opryskanie Topsinem?
          Nie wiem, czy bede kiedys z tego madra! Ciagle mnie cos zaskakuje w tym
          niewielkim ogrodku...
          Pozdrawiam serdecznie - Malgosia

PS. Za to moj rdest alberta, o ktorego pytalam Pana w zeszlym roku rosnie na
          potege i musze przyznac, ze jest piekny (a tak sie go balam!)
          • jerzy.wozniak Re: iglaki brazowieja 17.06.03, 07:24
            Witam na forum Gazety!
            Sąsiedzkich opowieści nie będę komentował. Takie brązowienie może spowodować
            tylko psi mocz co innego nie. Jak pisałem w wątku obok przyczyna może być tez
            żerowanie wielu gatunków mszyc które obecnie powodują znaczne szkody. Warto
            więc zapobiegawczo opryskać rośliny Fastac’em lub Sumi-alpha.
            Pozdrowienia,
            Jerzy Woźniak
        • jerzy.wozniak Re: iglaki brazowieja 17.06.03, 07:20
          Witam na forum Gazety!
          Sprawdź na zdrowych gałązkach o świeżych przyrostach (tylko tam gdzie są
          miękkie igły i pędy) czy nie ma tam dużych spasionych mszyc. Jest ich obecnie
          zatrzęsienie i nie wiem dlaczego są w większym zagrożeniem niż przędziorki.
          Objawy są charakterystyczne – na młodych przyrostach brązowieją i opadają igły.
          Ponieważ mszyc jest kilka gatunków niektóre żerują tez na gałązkach starszych i
          zwykle brązowieją one wewnątrz korony. Mszyce siedzą między igłami i dość
          trudno je zauważyć. Na wszystkie skuteczne są opryski z Fastac 1- Ec.lub Sumi-
          alpha 050EC.
          Pozdrowienia,
          Jerzy Woźniak
          • mjjj Re: iglaki brazowieja 17.06.03, 13:52
            Dziekuję bardzo.
            pozdr
            M
            • mwm Re: iglaki brazowieja 18.06.03, 02:06
              U mnie mszyc nie ma... Nawet na nasturcjach w tym roku ich nie zauwazylam, a
              zawsze bylo ich tam multum.
              A wiec to jednak co innego.
              Pozdrawiam - malgosia
              • jerzy.wozniak Re: iglaki brazowieja 18.06.03, 08:38
                A kiedy je posadziłaś? Może po prostu maja za sucho!
                • mwm Re: iglaki brazowieja 20.06.03, 17:18
                  Posadzilam je w ubieglym roku wiosna. Ma Pan chyba racje, ze mialy za sucho. To
                  chyba najlogiczniejsze wytlumaczenie. Poniewaz trawnik ma wysuszone lysinki, to
                  pewnie i iglakow dostatecznie nie podlewalam w czasie tych upalow na poczatku
                  czerwca. Teraz jest wilgotniej, wiec iglaki jakos sie pozbieraly i na razie
                  galazki nie brazowieja. Dziekuje bardzo za rady, pozdrawiam serdecznie -
                  malgosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka