Dodaj do ulubionych

ściółkowanie rabaty - problem z korą

01.07.17, 20:41
Mam kilkunastomiesięczną rabatę z różanecznikami, bukszpanem, różami i małymi iglakami. Ściółkowałam ją do tej pory korą kupioną w markecie. Faktycznie spełniała swoją funkcję, bo utrzymywała odpowiednie ph gleby (ma być kwaśna) i wilgotność. Jednak problem polega na tym, że kilka razy w roku przy większych wiatrach (np. w ostatnich dniach) zostaje w połowie wywiana na bruk, trawę i podjazd do domu. Jest to proces bardzo męczący i pracochłonny ciągłe zamiatanie kory i porządkowanie rabaty. Stąd też podjęłam dziś po ustaniu wiatrów radykalną decyzję i korę zupełnie usunęłam zostawiając tylko niewielkie obwódki pod krzewami, ale takie o średnicy kilku cm.
Zastanawiam się nad praktycznym i korzystnym dla roślin lubiąvych kwaśną glebę rozwiązaniem. Co wykorzystałybyście na ściółkę gleby w kształcie prostokąta ponad 4m na 2,5m? Jest to teren lekko nachylony i niestety narażony na wiatry. Jakby taka wietrzna pogoda była raz w roku to machnęłabym ręką i zamiatałabym korę, ale niestety wiatry od pól u mnie zdarzają się częściej.
Kamyczki to dobre rozwiązanie? Wiem, że czymś glebę muszę przykryć, bo taka goła nie wpływa korzystnie. A może rośliny okrywowe typu rumianka posadzić co 20cm we wszystkich wolnych przestrzeniach?
Poradźcie proszę, bo wiem, że sporo z Was ma duże doświadczenie ogrodnicze smile
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 01.07.17, 21:06
      Ja Ci raczej nie doradzę, osobiście robię rabaty mieszane (z bylinami) ale wiem, że nie każdy ma czas na plewienie. Chciałam tylko zwrócić Twoją uwagę na to, że uprawiasz razem rośliny o różnych wymaganiach, może reorganizacja rabaty to dobry moment na wyrównanie szanswink Idealna gleba dla róż ma pH ok. 6 i pół, natomiast podłoże dla różaneczników powinno mieć 4-5.
      Piszesz, że utrzymujesz kwaśny odczyn gleby ale jeśli on jest naprawdę kwaśny, róże wkrótce zaczną mieć problemy.
      • mag1_k Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 01.07.17, 22:12
        acha, na razie pięknie kwitną smile
    • 1matka-polka Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 01.07.17, 21:57
      Z tego, co wymieniłaś, tylko różaneczniki potrzebują kwaśną glebę, niestety większość roślin w internecie i w różnych katalogach ma źle opisane wymagania. Nie wiem, z czego to wynika, może z chęci sprzedania jak największej ilości torfu, kory i innych specyfików. Lepiej nic nie zakwaszać, o ile to nie są borówki, wrzosy, czy różaneczniki właśnie. Była kiedyś taka fajna specjalistyczna strona IBRO ale ją zlikwidowali.
      Wracając do tematu, jeśli to skarpa, to może porób tarasy, wgłębienia, panele plastikowe, z komorami na kamienie, albo przysyp ziemią tę korę wink ...A rośliny okrywowe, to też dobry pomysł.
      • 1matka-polka Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 01.07.17, 21:58
        Źle opisane wymagania tylko jeśli chodzi o pH gleby, reszta wymagań, słońce i woda, są zazwyczaj prawidłowo opisane...
        • mag1_k Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 01.07.17, 22:15
          Podejrzewam, że jestem za słaba na robienie tarasów i tego wszystkiego co opisałaś big_grin brzmi fajnie, ale z wykonaniem może być problem.
          A co myślisz o wysypaniu kamyków po prostu zamiast kory? Zginą pod tym różaneczniki, czy będzie im dobrze?
          • 1matka-polka Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 01.07.17, 22:38
            Spróbuj. Różaneczniki są specyficzne i ciężkie w utrzymaniu, jeśli nie masz odpowiedniej dla nich gleby. Ja bym po prostu przestała się przejmować tymi różanecznikami, albo przeżyją albo padną, a jak padną, to posadzisz inne rośliny. Najlepiej takie, którym odpowiada gleba taka, jaką masz.
    • bellatri.x.lestrange Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 01.07.17, 22:35
      Ja bym przesadziła róże, bo mają inne wymagania co do gleby. Zaraz możesz mieć z nimi problemy. Zobacz sobie w internecie, jakie rośliny okrywowe dobrze rosną z rozanecznikami i co Ci się z nich podoba.
      A jakie masz tam te małe iglaki? No i pytanie zasadnicze, kladziesz mate - szmate pod roślinami ?
      • mag1_k Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 02.07.17, 08:44
        bukszpan, świerk karłowaty, jodła japońska takie coś.
        Nie mam nigdzie mat, nie znoszę tego.
        A jakie okrywowe polecacie?

Mogę różyczkę przesadzić koło lawendy w innej części ogródka?
        • 1matka-polka Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 02.07.17, 21:44
          Róża bardzo dobrze komponuje się z lawendą i z jałowcami.
        • bellatri.x.lestrange Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 02.07.17, 23:44
          Roze, lawenda i bukszpan to dobre i klasyczne połączenie. Dałabym to razem.
          Co do rozaneczników i swierku karlowego i jodły japońskiej. Pamiętaj, że ani się obejrzysz a to wszystko Ci urośnie, wiec odstępy między nasadzeniami muszą być odpowiednio duże.
          Co do okrywowych, to tu się świetna specjalistka wypowiada :
          www.ogrodowisko.pl/artykuly/176-rozaneczniki-ogrodowa-arystokracja
    • mai-ra3 Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 02.07.17, 02:49
      Możesz podzielić rabate na pół. Jedna cześć kora, druga kamyczki. Dookola dać kostkę granitową (taką co najmniej 8-11 cm) albo kamienie polne (duże) żeby kora nie uciekała. W części z korą różaneczniki, w części z kamyczkami róże, bukszpany i iglaki.
      Wbrew pozorom, ograniczenie kostką robi się dosć latwo.
    • solejrolia Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 02.07.17, 07:32
      Rozaneczniki lubią sciółkowanie korą - to im służy. Kamyk? nieeeee...
      Róża toleruje korę, ale jest średnim towarzystwem dla różanecznika.

Jedno lubi polcien i nie lubi zalegania wody, srodowisko kwasne a drugie z przeciwnego bieguna- słońce i ma inne (bardzo wysokie) wymagania pokarmowe.Hmmm i jak to pogodzić? smile ściółka to na tej rabacie jest najmniejszy problem. Problemem są źle dobrane gatunki na jednym stanowisku.

Jednak jestem zdania że różanecznika nie powinno sie obsypywac kamykiem.
      • solejrolia Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 02.07.17, 07:50
        Gdybym miała to rozwiązać po mojemu to:
        * Róże+ bukszpan
        na słońce- wyściółkować korą drobną . ( na zimę łatwo byłoby okopcowac róże taką korą)

Dla urozmaicenia dodałbym jakieś niskie trawki np kostrzewę. Albo śmiałek darniowy. No i byłoby absolutnie hitowo.

(O, jeszcze ostrożki, albo naparstnica, naparstnice są ekstra. Bo lawenda jest oczywista i oklepana bo wszyscy dają lawenda z różami, więc nie).

*Różaneczniki+iglaki+jakieś drobne kwasoluby typu pierisy, w półcien na stanowisko gdzie rozaneczniki dla swoich korzeni beda miec duzo miejsca na rozrosniecie sie . Pamietaj ze to male roslinki nie beda i przy dobrym stanowisku urosną silnie. Jesli tam jest wilgotno to rabata lekko podwyższona i wtedy można też dać np wrzosy. Ja lubię też funkie i bergenie więc probowałabym dodać. Calosc wysypalabym grubą korą, która naprawdę sprawdza przy wiekszych roślinach ( nie zwiewna i nie spływa tak jak drobna).
        • lellapolella Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 02.07.17, 12:09
          Powyższy pomysł dotyczący róż jest ok, z tym, że jeśli tam wieje, to zdecydowanie naparstnice zamiast ostróżekwink
        • mag1_k Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 02.07.17, 20:47
          dzięki wykorzystam Twoje rady
    • phantomka Re: ściółkowanie rabaty - problem z korą 02.07.17, 10:54
      Jezeli chodzi o rododendron, to im wystarczy sypac odpowiedni nawoz zakwaszajacy, raz na sezon. Mam 7 rodod.2 najwieksze rosna bez kory. Zaczynaly rosnac pod kamykami, ale zdjelismy je, bo pod spodem byla agrowloknina, ktora w ogole roslinom nie sluzyla.
      Mozesz wysypac kamyki, ale zostawic troche przestrzeni pod rodod.zeby moc je nawozic albo posypac tylko w tym miejscu kore.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka