Dodaj do ulubionych

Geranium Spring Time

17.06.07, 13:51
Witam,
mam w ogrodzie geranium spring time ale niestety roślinka wygląda bardzo
kiepsko, marnieje w oczach. Stanowisko jest dobrze nasłonecznione, mało
wilgotne, czyli typowe dla geranium. Roślina nie choruje, raczej wygląda, że
ma nieodpowiednie warunki. Czy może ktoś z własnego doświadczenia potrafi mi
podpowiedzieć, co powinnam zmienić? Jakie wymagania ma ta roślina odnośnie
gleby, wilgotności, nasłonecznienia?
Dziękuje z góry za pomoc, Anka
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: Geranium Spring Time 17.06.07, 16:03
      Uwielbiam bodziszki, mam różne, ale tego akurat nie.Zauważyłam, że one lubią
      miejsca półcieniste, takie z "prześwietlonym cieniem".Chyba cierpi od nadmiaru
      słońca.Dam Ci radę, którą sama często z powodzeniem stosuję kiedy zaczyna mi z
      jakiegoś powodu marnieć jakaś roślina.Przesadzam ją do doniczki, można jej wtedy
      łatwiej dopilnować, a jak odżyje i się wzmocni to przesadzam na przygotowane
      miejsce.Udało mi się tak uratować marniejące po podziale wiosennym jarzmianki i
      żurawki.Ta ostatnia, czerwonolistna podczas zeszłorocznych upałów zmarniała(źle
      posadzona),a po przesadzeniu do donicy jesienią nadawała się do posadzenia i w
      tym roku pięknie mi kwitnie.
    • hke Re: Geranium Spring Time 18.06.07, 07:17
      TO jest bodziszek żałobny, w naturze rosnący zarówno w lasach i zarośsach, jak i
      na łąkach, i słońce powinien znosić dobrze (no chyba, że jest to patelnia od
      świtu do wieczora), zresztą i gatunek i odmany opisywane są jako mało
      wymagające,. Z tym, że akurat ta odmiana ma liście z jaśniejszymi plamami,
      potencjalnie bardziej narażone na oparzenia.
      Ja się natomiast zastanawiam nad źródłem pochodzenia rośliny. Wiem, że
      Springtime był na wiosnę w Castoramie w postaci kłączy, a poza tym jakoś go
      specjalnie w ofercie żadnej szkółki w Polsce nie widziałam (a za bodziszkami
      trochę się rozglądam). Ja mam z tej samej "serii" rudbekię, która taż rośnie
      marniutko, i zaczynam się zastanawiać, czy to czasem źródło nabycia nie jest
      "felerne"...
      Propozycja "sanatorium" w doniczce wydaje się dobra.
      • ankaot Re: Geranium Spring Time 18.06.07, 16:19
        Masz rację. Została zakupiona w Castoramie. Być może źródło jest kiepskie.
        Spróbuję przesadzić do doniczki. Mam nadzieję, że to pomoże.
        Pozdrawiam, Anka
      • horpyna4 Re: Geranium Spring Time 18.06.07, 18:32
        Wydaje mi się, że nie wszystkie bodziszki jednakowo dobrze znoszą słońce, nie
        wszystkie też mają jednakowe wymagania odnośnie wilgotności. Taki bodziszek
        krwisty kocha suche i słoneczne zbocza, a bodziszek błotny zarośla i rowy. Nie
        wiem też, czy wszystkie mają podobne preferencje odnośnie odczynu gleby. Na
        pewno niektóre gatunki lubią wapń, bo widać je w dużej ilości w Jurze Krakowsko
        - Częstochowskiej. Ale może nie wszystkie? W Polsce dziko występuje chyba
        kilkanaście gatunków bodziszka, te bardziej pospolite nie mają pewnie żadnych
        wymagań, a pozostałe? Nie wiem. Może warto poszukać informacji na ten temat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka