corecki 18.07.07, 10:20 Interesuje mnie zasadzenie żywopłotu za ogrodzeniem aby zrobić żywy płot . Który gatunek najlepiej się na to nadaje - chodzi mi o szybkość wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dakusia tylko prosze nie sadz paskudnej tuji (?) ! 18.07.07, 10:58 Ja puscilabym 5-klapowego winobluszcza rosnie to jak szalone i szybko porosnie plot,roslinki sadzic w dosc bliskich odstepach od siebie. Na dodatek pieknie sie przebarwia na jesien. To ze gubi liscie w zimie nie szkodzi po paru latach, jego galezie beda tworzyc nawet w zimie niezla ochrone! Odpowiedz Link Zgłoś
horacy-horacy Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 18.07.07, 12:05 liściasty, czy iglasty? zimozielony czy nie? wysoki czy niski? strzyżony czy nie? a może pnącze? to są podstawowe pytania na jakie musisz odpowiedzieć aby dobrać odpowiednie rosliny.. Odpowiedz Link Zgłoś
corecki Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 18.07.07, 12:16 Zimolisty, niech też ładnie wygląda w zimie oraz taki aby na pewno osiągnął ok. 1,50 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
horacy-horacy Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 18.07.07, 12:33 corecki napisała: > Zimolisty, niech też ładnie wygląda w zimie > oraz taki aby na pewno osiągnął ok. 1,50 cm. zakładając literówkę stawiam 1,5metra, a jeśli zimozielony to to wybór duży nie jest - albo tuje - żywotniki zachodnie Thuja occidentalis [strzyżony lub nie], albo.. albo jałowce np. jałowiec skalny Juniperus scrphulorum 'Sky Rocket'[raczej nie strzyżony]lub trzecie wyjście cis - ale on do szybko rosnących niespecjalnie należy; jałowce i żywotniki też ekspresowo szybko nie rosną,a le można śmiało kupić większe egzemplarze. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 18.07.07, 13:31 Albo bluszcz na siatce ogrodzeniowej. Zimozielony, a wcale nie rośnie tak wolno, jak niektórzy sądzą. Na pewno szybciej, niż zimozielone krzewy. Odpowiedz Link Zgłoś
horacy-horacy Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 18.07.07, 19:01 tylko szkoda, że nie lubi słoneczka i wiatru w zimie- na ogrodzeniu przy silnym mroźnym wietrze łatwo przemarza niestety Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 18.07.07, 20:05 No właśnie. Chyba nie było informacji na temat gleby i nasłonecznienia. A zimozielone nie lubią wysuszających wiatrów zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia a cisy? 18.07.07, 20:46 piekna intensywna zielen przez caly rok! A jesienia nawet czerwone jagodki! Moj ulubiony zywoplot. Finansowo moze nie dla kazdego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
horacy-horacy Re: a cisy? 18.07.07, 20:57 dakusia napisała: > piekna intensywna zielen przez caly rok! A jesienia nawet czerwone jagodki! > > Moj ulubiony zywoplot. Finansowo moze nie dla kazdego ;-) Finansowo może nie dla każdego..? dlaczego..? małe ciski 30-45cm to znacznie mniejszy wydatek niż taka powiedzmy tuja 90-120cm wys. a co do gustów to ja wolę mieszany forsycja i jaśminowiec, albo niekonwencjonalnie żywopłot bylinowy z rdestu sachalińskiego, ale sie potwornie rozrasta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: a cisy? 18.07.07, 21:36 Jak duża działka, to fajny jest żywopłot z ogników. Obronny. Odpowiedz Link Zgłoś
horacy-horacy Re: a cisy? 18.07.07, 23:33 jak obronny to kojarzy mi się jedynie ze śliwa tarniną, taki naturalny nie strzyżony sztaplar szerokości 1,5-2m i nawet ogrodzenie staje sie zbędne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: a cisy? 19.07.07, 10:01 Tarnina dobra, zwłaszcza że ma się z niej surowiec na naleweczkę, mniam, mniam. A ogniki są za to częściowo zimozielone i nie ustępują w ciernistości tarninie, zwłaszcza starsze egzemplarze o sztywnych gałęziach są nie do sforsowania. Jest w czym wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia dlaczego finansowo cisy moga dac po kieszeni? 02.01.08, 12:56 bo te piekne paskudy wolno rosna. A wieksze krzaczki kosztuja juz "troche" - a tylko wg. mojego skromnego zdania, takie warto sadzic ;-). Sadzic maluchy cisowe i czekac az urosna do 1 metra... ->nie na maja cierpliwosc, chociaz tansze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
domiska75 Re: dlaczego finansowo cisy moga dac po kieszeni? 03.01.08, 12:30 Tuj osobiście nie lubię, a już szczególnie 'Smaragd', bo chyba są wszędzie. Ale jeśli ma być iglasty, szybko urosnąć i nie kosztować fortuny to polecam tuję 'Brabant' - drapak taki dość tani, ale jak się go strzyże, to wygląda bardzo ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.2007 Re: tuje jednak nie są złe 05.01.08, 07:53 Do żywopłotu z tujek miałam stosunek lekko pogardliwy. Wydawało mi się, że sadzenie ich wzdłuż ogrodzenia w innym otoczeniu niż pałac lub miasto to nieporozumienie. Zmieniłam zdanie. Znajomi posadzili żywopłot ze Smaragda w szczerym polu na Mazurach. Właściwie powinien wymarznąć w zimie, wyschnąć w lecie i wyglądać nie na miejscu przez cały rok. Ma 10 lat. W kondycji jest doskonałej. Obecnie wygląda jak zielony mur chroniąc działkę przed uciążliwymi bardzo wiatrami. Razi w krajobrazie raczej fakt istnienia samotnej działki ogrodzonej w otoczeniu pól a nie żywopłot. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: dlaczego finansowo cisy moga dac po kieszeni? 05.01.08, 09:15 To prawda, rosną piorunująco a docelowo, po kilkudziesięciu latach osiągają wysokość kilkunastu metrów. Ale pierwszy raz czytam, że mozna je strzyc. W jakieś geometryczne formy? Odpowiedz Link Zgłoś
domiska75 Re: dlaczego finansowo cisy moga dac po kieszeni? 05.01.08, 15:16 Ja "Smaragdów" nie polecam do strzyżenia, bo sama w sobie ma ładny syożkowaty kształt. Ale "brabanta" strzygę, bo taki lużnawy jest, a można go w ładny żywopłot uformować... Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Hibiskuh Laurowiśnia 05.01.08, 11:22 Bardzo ładnie wyglada również hibiskus na żywopłot, mimo że jest żadko stosowany. Wada tego rozwiazanie ta to ze długo nie ma liści po zimie ale za to pięknie kwitnie w sezionie. Nieprzemarza. Może to być żywopłot formowany lub nieformowany. Pięknie wygląda laurowiśnie. Ma tylko jedną wadę. W zrozną zimę przemarza. A w ogóle jak wam zimują laurowiśnie ? Pozdrawiam PRzemo gg:7721862 Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 05.01.08, 09:12 Jeśli chodzi Ci o solidny, chroniący również przed złodziejami, gęsty zywopłot, to osobiscie polecam głogi. Rocznie dają nawet metrowy przyrost, gubią liście na zimę, ale posadzone wystarczajaco gęsto tworzą nieprzebyty gąszcz ciernistych krzewów. Ciernie są znacznie ostrzejsze niż u rózy i berberysu. Nie do przebycia bez widocznej wycinki. Można je formować. W naturze spotykane często jako dorodne drzewa. Kiedyś były w jednej cenie, ale obecnie głóg kwitnący na różowo (kilka odcieni różu) jest 5x droższy od tego, ktory kwitnie biało. W maju-czerwcu tworzą piękną białą lub różową ścianę kwiatów podobnych do kwiecia tawułki. Uwaga: posadzone od strony południowej odwrócą wszystkie kwiaty w kierunku sąsiada :). Odpowiedz Link Zgłoś
domiska75 Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 05.01.08, 15:19 We wszystkich sklepach spotykam głogi różowe prowadzone w formie drzewa na pniu i rzeczywiście nie wychodzą tanio. A ja przekopałam sobie z rowu przydrożnego kilka malusich pospolitych głogów, strzygę je i super zapora z nich się robi! Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 05.01.08, 18:19 Domiska,chętnie bym zwiedziła Twój ogród. Mój jest tutaj:forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3859 Odpowiedz Link Zgłoś
domiska75 Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 06.01.08, 20:21 Leda, bardzo mi się podoba twój ogród! Uwielbiam takie naturalistyczne klimaty, niestety rzadko udaje mi się takie projektować czy wykonywać - cały czas panuje moda na nudne iglaki, ale cóż zrobić, klient nasz pan. Co do mojego ogrodu, to specjalnie nie mam czym się chwalić (szewc bez butów chodzi), mieszkam z dziadkami i bardzo pomału udaje mi się przerabiać nasz ogród z całkowicie warzywno-owocowego na bardziej ozdobny. Mam też działkę pod lasem, ale nie mam specjalnie czasu, aby często na niej bywać. Zupełny piach, więc z roślin jest to, co się samo uchowa. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Nie demonizujmy piachów {Domiska'o75} 06.01.08, 20:51 Więcej pracy na starcie - potem sama radocha. . Na mych włościach, na "gołym korzeniu" po wykarczowanym borze chrobotkowym założyliśmy z sąsiadami warzywnik. Ja po latach nastu mam tam także zakątki ozdobne, krzewy owocowe, troche kwiecia. Jedyny minus - podlewać trza. No to podściółkowałem wszystko a podlewam przy wielkiej suszy. . Sadząc każde z nich wykonywałem giga-podsypkę z wszystkiego, co da zmianę gleby. Pod każdy (na metr głęboko) krzew - metr sześcienny mieszanki gliny, iłów, kompostu, obornika, ziemi ogrodowej dowiezionej. Takie punktowe melioracje w sensie dosłownie poprawy gleby. Jak sadziłem kalcyfile - też podsypka jak trzeba. I rosną ...nieźle. Kwasoluby plonują lepiej niż u mych rodziców na świetnej glebie... . Nie zniechęcaj się, {Domiska'o75} - Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 06.01.08, 21:14 Ha, wiem jak to jest z dziadkami, bo ten ogród to właśnie po dziadku. Nic tam tknąć nie pozwolił ;).Ja z początku też chciałam tam robić masakrę z piłą spalinową, co mi wyperswadowali mądrzy ludzie, z jednego z Forum ogrodniczegotak skutecznie, że 2 lata temu sama pogoniłam projektantkę zieleni, która zaproponowała wycięcie 3 150-cio letnich jesionów. Druga architektka zieleni pomyliła jesion z modrzewiem i wrzasnęła 2 tysiaki za projekt uporządkowania tego ogrodu. Ta znów chciała jesiony...prześwietlać. Dlatego na ludzi zawodowo związanych z ogrodami reaguję alergicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
domiska75 Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 06.01.08, 22:14 No to rzeczywiście miałaś pecha, że ci się konowały trafiały. Ja właśnie często walczę u klientów o pozostawienie drzew - bo czasem ludzie wyrżnęliby wszystko, co rośnie po to...żeby iglaczki sobie posadzić. Czasem muszę nawet postraszyć - że bez zezwolenia to ogromne kary zapłacą, zezwolenia nikt nie wyda, więc niech rośnie sobie bieda;))A z moim ogródkiem mam problem! Mamy kilka ogromnych drzew, owocowych i nie tylko (z tyłu działki mam bardzo już stare dęby i lipy) i te drzewa stwarzają wspaniałe możliwości. Ale mój dziadziuś kiedy tylko m2 wolnej powierzchni się trafi - myk i agreścik wsadzi, albo sosenkę wychodowaną od ziarenka albo grządkę truskaweczek. Czasem "zdobędę" dla siebie kawałeczek, coś tam sobie zakomponuję, no i tak pomalutku przekonuję ich do zmian... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 05.01.08, 20:17 Te różowe pienne głogi są szczepione na wyprowadzonym w pień białym. Zabawnie wygląda, jak z podkładki wybije jakaś gałąź i kwitnie sobie w najlepsze. Widziałam takie biało-różowe korony wśród głogów sadzonych wzdłuż warszawskich ulic. Natomiast na żywopłot rzeczywiście warto poszukać głogów rosnących dziko w przydrożnych chaszczach. Tak samo zresztą, jak tarniny. Wtedy można bardzo obniżyć koszt żywopłotu (pozostaje tylko koszt przewozu i trochę pracy własnych mięśni). Głogi można też rozmnażać z nasion. Siewki szybko rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 05.01.08, 20:30 U mnie w pracy rosną oryginalne różowe głogi w formie potężnych, niestety już w 2/3 spróchniałych drzew. Nie przypuszczam, żeby 80 lat temu ktoś je szczepił. Oczywiście szczepiona różowość nie da żadnego żywopłotu :). 4 lata temu zlikwidowałam swój głogowy żywopłot, żeby postawić ogrodzenie. Do dziś nie mogę wytępić odrostów. Odpowiedz Link Zgłoś
lopez39 Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 19.01.08, 13:34 horpyno, a może wiesz, jak rozmnożyć głóg ostrogowy? na jakiejmpodkładce, czy może być młody dąb, w jakim terminie? Jeśli nie szczepienie, to co daje najlepsze efekty? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 19.01.08, 14:08 Głóg ostrogowy jest gatunkiem, nie mieszańcem, a więc rozmnaża się z nasion. Nie robiłam tego, ale wyczytałam, że nasiona głogów wymagają stratyfikowania. Może dlatego, że w naturze owocki są zjadane przez ptaki, przez co nasionko jest potraktowane sokami trawiennymi? Jeżeli wolisz szczepić (co jest stosowane w przypadku odmian lub mieszańców), to jako podkładka zalecany jest głóg dwuszyjkowy lub jednoszyjkowy. Zwykle stosuje się oczkowanie tuż nad szyjką korzeniową. Termin: lipiec - sierpień. Można też stosować inne rodzaje szczepienia wiosną. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 23.01.08, 19:00 Wzdłuż ogrodzenia siatki posadziłem tuje dwa lata temu. Na płot murowany od strony północnej posadziłem bluszcz, kilka odmian, natomiast od strony południowej i zachodniej wino, również kilka odmian w tym większość czerwonego i kilka krzaków białego. Testuję tutaj pewien link. finance.yahoo.com/q/bc?s=%5EGSPC&t=my Odpowiedz Link Zgłoś
bugier Re: Jaki żywopłot - który rośnie najszybciej 24.01.08, 23:32 To że żywopłot ma rosnąć szybko to jedno, ale dobrze żeby był gęsty, bo inaczej nie spełni swego zadania. A tutaj przepis na zagęszczanie, czyli właściwą pielęgnację żywopłotu forum.leroymerlin.pl/read.php?14,970 Odpowiedz Link Zgłoś