Dodaj do ulubionych

Jaśminowiec

25.07.07, 08:10
kiedyś był mniejszy i pięknie kwitł; teraz jest większy i kwitnie trochę gorzej,
czy jest jakaś recepta na polepszenie kwitnienia - ostatnio troszeczkę go przycięłam; ale wydaje mi się, że możnaby bardziej?!
i co z nawozem - zwykły torf czy coś więcej?
Obserwuj wątek
    • horacy-horacy Re: Jaśminowiec 25.07.07, 09:05
      po pierwsze zwykły torf nie jest nawozem, a jedynie podłożem i to jałowym! [nie
      zawiera żadnych skadników pokarmowych]
      po drugie jeśli chodzi o ciecie.. poczytaj w internecie o cieciu krzewów
      liściastych. Jaśminowiec bardzo dobrze znosi cięcie, możesz go skrócić dosyć
      mocno w okresie bezlistnym. W kwestii nawożenia to nawóz organiczny
      [obornik/kompost]albo uniwersalny [wieloskładnikowy] nawóz ogrodniczy np.:
      azofoska
      • gabula777 Re: Jaśminowiec 25.07.07, 10:01
        Najlepiej jak sie poobserwuje naturę.W moim sąsiedztwie jest ogromny krzew
        jaśminowca, którego nikt nie przycina i co roku ugina się od kwiatów. Ja też mam
        takiego jednego w kącie działki, nikomu nie przeszkadza więc go nie tnę, bo mi
        się zwyczajnie nie chce, a kwitnie pięknie.Chyba raz udało mi się skłonić męża,
        aby wyciął część pędów ze środka, bo jaśminowce bardzo się zagęszczają.Dwa
        pozostałe trochę prześwietlam, prawie każdej wczesnej wiosny.Kwitną zawsze
        obficie, a to,że najczęściej wtedy leje to inna sprawa.Te krzewy lubią wilgotne
        gleby (jak u mnie) ,ale słoneczne w miarę stanowiska, więc napewno to też ma
        znaczenie, jeśli chodzi o obfite kwitnienie.
    • yoma Re: Jaśminowiec 26.07.07, 15:55
      Możesz przyciąć, ale nie zakwitnie ci w przyszłym roku - kwitnie na pędach
      dwuletnich i starszych
      • kklamerka Dzięki za odpowiedzi :) Już nie będę przycinać :) 10.08.07, 07:53

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka