dora-ro 05.10.07, 15:46 dostałam maleńką sadzonkę magnoli Nigra i boję się że jak ją teraz posadzę to mi zmarźnie,a morze zaczekać do wiosny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joloczka Re: magnolia 05.10.07, 16:23 dora-ro napisała: > dostałam maleńką sadzonkę magnoli Nigra i boję się że jak ją teraz > posadzę to mi zmarźnie,a morze zaczekać do wiosny? No to zmarznie za rok... :-))) Maleńką sadzonkę latwiej okryć na zimę i niech się przyzwyczaja do "życia" w brutalnych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: magnolia 05.10.07, 16:40 Przez określenie 'maleńką' rozumiem taką do 10 cm.Ja bym nie ryzykowała, młode sadzonki i tzw.'zmarzlaki'- rośliny, które z natury są dość wrażliwe na mróz powinno się sadzić wiosną.Mają więcej czasu na ukorzenienie i zaaklimatyzowanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
dora-ro Re: magnolia 05.10.07, 17:29 tak ma nie więcej jak 10cm.chyba przesadzę ją do większej donicy a na wiosnę do gruntu Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: magnolia 05.10.07, 18:06 A masz ja gdzie trzymac przez zime? Nie moze stac w ogrzewanym pomieszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
dora-ro Re: magnolia 05.10.07, 19:34 mam jeden pokój ktury jest nie ogrzewany wkturym co roku zimują pelargonie,fuksje i datura Odpowiedz Link Zgłoś