venus22 11.10.07, 11:12 .. wysadziliscie jakie? bo ja jeszcze nie :/ Venus Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kas2 Re: Cebule wiosenne... 11.10.07, 13:15 tak troche tulipanów, narcyze i hiacynty, Pozostały jeszcze anemony i irysy www.fotka.pl/profil/kacperek002/ Odpowiedz Link Zgłoś
anna.2007 Re: Cebule wiosenne... 12.10.07, 00:25 Niby tak. Tylko te z letnich wykopków. Tulipany i hiacynty. Żadnych ciekawych. A nawiasem mówiąc dużo musiałam wyrzucić bo pogniły. Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: Cebule wiosenne... 12.10.07, 11:16 Krokusy i tulipany miniaturowe i trzy czarne wsadziłam. Pieknie sobie poznaczyłam co gdzie mam (chodzi o kolory) i niestety kura jakimś cudem wyszła mi za ogrodzenie i zanim spostrzegłam pięknie wygrzebała mi większość cebul i wydziobała! Miałam ochotę odrazu ugotować z niej rosół:o))))) Odpowiedz Link Zgłoś
yola1976 Re: Cebule wiosenne... 14.10.07, 17:11 bo to zła kura była :)))) Może woli inne kolory? Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: Cebule wiosenne... 12.10.07, 17:24 tak, ja juz wysadzilam wszystkie wiosenne: moj ogrodek juz przygotowany na zime i wiosne. a ze co roku dokupuje masy nowych cebulek, zawsze mam "klopot" z planowaniem...;) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Cebule wiosenne... 13.10.07, 09:46 no ja zakupila tulipany wieloplatkowe, rozowe, a la piwonie. teraz musze jeno je wysadzic... :) Venus Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: Cebule wiosenne... 14.10.07, 17:50 te wieloplatkowe sa sliczne :) ja z tych "pelnych" kupilam ciemne rodzaje: fioletowe i prawie czarne. a w tym roku zakupilam tulipanowa nowosc: cale biale a koniuszki platkow sa takie "poszarpane" i fioletowe...ciekawa juz jestem...;) zycze Ci przyjemnego wysadzania/planowania oraz slicznych kwiatuszkow na nowy sezon & pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: problem mam taki... 16.10.07, 10:15 oczywiście poza kurą nieszczęsną...że mam tak mało miejsca, malutki ogródek i za wiele tam posadzić nie mogę. I płakam z tego powodu co wiosnę i lato. Nie mam nawet koncepcji jak to wszystko zorganizowac, żeby jak najwiecej upchnąć. Ot tak chciałam się tylko pożalić...bo jak sobie te zdjęcia z j.o.a.q.i.n.o.w.e.g.o ogródka obejrze to taki mam ścisk w gardle, ze niemało się duszę:o)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Marva ;) 16.10.07, 13:36 hmm...nie jestem pewna, czy to faktycznie moj ogrodek ogladalas, poniewaz ostatnio usunelam tysiace zdjec (wlasnie mojego ogrodka i tarasu) z mojej galerii (z "takich tam" problemow ze zdjeciami i gazeta)...tak ze nie chyba tam raczej nic nie bylo, co mogloby Cie "poddusic"...;)) a z drugiej strony, to nawet malutki ogrodek mozna wspaniale zaplanowac, nie koniecznie potrzebne sa ogrody wielkosci ogrodow botanicznych...;) jezeli Twoj ogrodek jest maly, to zrezygnuj z szerokich sciezek, w niektorych miejscach zrezygnuj w ogole ze sciezek, moze zaplanuj tylko jedna, taka wijaca sie, zebys mogla dostac sie prawie wszedzie. a cala reszte ziemi wykorzystaj na kwiaty. i jeszcze jedno: zazwyczaj na przyklad na opakowaniach cebulkowych kwiatow jest podany odstep w jakim "powinno" sie je sadzic: to taka po czesci prawda. cebulkowe kwiaty mozesz w kupkach bardzo blisko siebie sadzic - i juz masz wiecej miejsca, poza tym taka kwitnaca kepka bez odstepu wyglada pozniej slicznie. jest duzo takich pomyslow jak zalozyc sobie sliczny, malutki ogrodek! :) pozdrawiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: Marva ;) 17.10.07, 09:44 Zdjęcia napewno były Twoje! Oglądałam je z zachwytem od dawna. Ostatnio już z braku czasu coraz rzadziej zaglądam, więc nawet nie zauważyłam, że usunełas zdjęcia! Na wiosnę pomyślę o zmianie czegoś w ogródku, wytnę jedną jabłoń, która mi tam nie pasuje. Gdyby jeszcze nie było piaskownicy mojego dziecia-wielkiej jak nie wiem, to byłoby fajnie, ale tego wyrzucić niestety nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa195 Re: Marva ;) 17.10.07, 10:59 Czesc dziewczyny, to i ja sie pochwale (cebulami na razie). Jako ze dusze ogrodnika odkrylam w sobie niecaly rok temu to nie wiem jeszcze za dokladnie o co chodzi i mam nadzieje, ze z tych cebul wyrosnie cos co choc troche bedzie przypominac kwiatki z obrazkow na opakowaniach ze sklepu... Jako ze nie mam ogrodu, to wszystko wrzucilam do doniczek. I tak w szale kwiatowym kupilam narcyzy, hiacynty, tulipany, przbisniegi i krokusy... Hiacynty juz mi powoli zaczynaja wschodzic. Czekam na reszte. Jeszcze pytanie na koniec: podlewam troche te cebule... Dobrze robie, czy powinnam poczekac az zaczna wschodzic i dopiero wtedy dac im pic? Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: alexa 17.10.07, 12:55 Gdzie zamierzasz trzymać zima te doniczki? Zdecydowanie za wcześnie zaczynają kiełkować.Jeśli chcesz pędzić te cebule, to wbij w google "pędzenie cebul" i poczytaj kiedy je wysadzać i jak to robić.Jeśli chcesz, aby zakwitły w normalnym wiosennym terminie jak ogrodowe, to musisz trzymać je w chłodzie (dopóki się da to na balkonie, a w wieksze mrozy dać do piwnicy), aby nie wyrosły za wcześnie , bo będą słabe i wyciągnięte.Wystarzy posadzic do wilgotnej ziemi, nie podlewać za bardzo, bo zgniją. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa195 Re: alexa 17.10.07, 13:22 Gabula, niektore doniczki trzymam na balkonie krytym, inne na niekrytym, ale na jednym i drugim jest zimno: ok. 10 stopni, nocami mniej. Poki co spiesza sie tylko hiacynty, ktoras z forumowiczek pisla ze jej tez kielkuja i dostala pocieszenie ze nic sie nie stanie... Wiec mam nadzieje, ze moje beda w miare normalne... Chyba nie posadzilam ich za wczesnie (ok. 2 tyg. temu)?? Z 6 hiacyntow "wychodzic" zaczely 2 (te na zakrytym balkonie). Zaczelam je wtedy mocniej podlewac... I chyba tu moj blad co? Rozumiem, ze poki cebule same nie zaczna kielkowac do nie podlewac. Moze powinnam przeniesc wszystkie doniczki na odkryty balkon i trzymac je tam do pierwszych przymrozkow? Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: alexa 17.10.07, 13:43 Tak, koniecznie trzymaj na odkrytym balkonie do mrozów.Moje hiacynty uprawiane w zeszłym roku w donicy, a przetrzymywane latem w suchej ziemi do końca wegetacji i trochę, też miały zielone kiełki.One chyba tak wcześnie kiełkują, hiacynty mam pierwszy rok,( jakoś wcześniej ich nie lubiłam) więc dokładnie nie wiem.Teraz wsadziłam je na podwyższoną grządkę ziołową, bo tylko tam mam przepuszczalne podłoże.Pilnuj tylko, aby ziemia nie wyschła za bardzo, ale nie podlewaj tak regularnie.Cebule w sklepach są zaprawiane specjalnym preparatem, aby wcześnie nie puszczały kiełków, bo moga się odłamać i klient nie kupi takich uszkodzonych.W normalnych warunkach bez tego sztucznego zaprawiania ( w sklepach są i niezaprawiane, wtedy mają kiełki),niektóre rośliny wcześnie puszczają kiełki i do tych należą hiacynty, krokusy też. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa195 Re: alexa 17.10.07, 14:11 To podobnie do mnie... Na wiosne w tym roku kupilam "gotowe" hiacynty, ktore juz mialy kwitnac. Z tym ze Po przekwitnieciu wyjelam je z doniczek, podsuszylam cebulki i zostawilam na lezakowaniu na zakrytym balkonie i 2 tyg. temu spowrotem wsadzilam do ziemi. To wlasnie z 3 zeszlorocznych juz 2 kielkuja. Pozostale 3 kupilam jako cebulki niedawno i jeszcze spia. Dziwie sie tylko, ze te wiosenne hiacynty tak szybko kielkuja, bo ostatnio kwitly jakos w marcu czy kwietniu... Co do podlewania, to nie podlewam, tylko spryskuje ziemie mniej wiecej 1-2 razy w tygodniu, jak widze ze jest sucha. Moje krokusy jak je sadzilam juz powoli puszczaly korzenie (a moze to byly kielki...wyrastaly w dolnych bokach cebulki), wiec czekam kiedy i te zaczna kielkowac... Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: alexa 17.10.07, 16:07 Te hiacynty, które kupiłaś jeszcze "śpiące" to najczęściej przybysze z Holandii, są zaprawione, bo wcześnie pakowane i przeznaczone do dłuższego transportu.Myślę, że po wykiełkowaniu wegetacja nieco przyhamuje,u mnie tak było w zeszłym roku.Ziemia była wzruszona w donicy w listopadzie czy grudniu (czyli 'ruszyły'), a wyraźnie rosnąć zaczęły dopiero w marcu.Ważne aby nie dawać ich wtedy do ciepłego miejsca, bo będą miały wysokie, wiotkie kwiatostany. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa195 Re: alexa 17.10.07, 16:16 Dzieki Gabulka, ja mysle, by przerzucic je do cieplego miejsca jak juz powoli zaczna sie zbierac do kwitniecia... Rozumiem, ze regularne podlewanie cebul (wszystkich kwiatow) zaczynamy jak "rusza". Nie chcialabym ich niechcacy utopic... Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: Marva ;) 17.10.07, 16:56 rozumiem ;) Marva, jezeli w Twoim ogrodku rosnie jablon, to ogrodek na pewno nie jest taki malutki ;) a piaskownice dla maluszka mozesz rownie slicznie "wkomponowac" w nowo zaplanowany ogrodek. i jeszcze jedno, jezeli lubisz pnace kwiaty, pnacza (np clematisy, cobea etc), to mozesz za ich pomoca utworzyc sobie piekne, kolorwe kwiatowe "morze": one potrzebuja tak malo miejsca - mozesz wykorzystac kazdy plotek (ktory juz masz), kazda siateczke, patyczek etc. zycze Ci milego planowania i radosci z Twoich kwiatuszkow! :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Marva ;) 21.10.07, 05:27 swietny pomysl Joaquina ( chyba "kochasz" Phoenixa, co? to swienty aktor i calkiem calkiem) :) fakt- jesli masz za malo miejsca w poziomie to wykorzystaj pion :) Venus Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Venus :) 21.10.07, 19:19 :) ja sama w ten sposob "hoduje" moje kwiaty: "poziomo, pionowo, pietrowo, w kratke" etc...jak sie da, zeby tylko zyskac wiecej miejsca, sama bym chciala miec "ogrod botaniczny", ale coz...to marzenia scietej glowy...;) a co do nicku to raczej koniecznosc, niz zamilowanie: po paru nieudanych probach zalozenia konta (nicki zajete), majac przed soba program tv ze wzmianka o tym aktorze, dodalam tylko "a"...:) pozdrawiam cieplutko (brrrr, u nas juz zimno +3/+8)...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: Venus :) 25.10.07, 09:50 Pomyślę na wiosnę, sęk w tym, że nie mam do tego głowy za bardzo.....ale rzeczywiście pionowo trochęmi sie zmieści:o((( Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Venus :) 26.10.07, 23:05 powodzenia dziewczynki i chlopcy :) oby do wiosny :D Venus Odpowiedz Link Zgłoś
baba06 Re: Cebule wiosenne... 27.10.07, 23:22 zabierałam sie już od jakiegoś czasu do sadzenia cebulek/krokusy,żonkile/ aż wreszcie dzisiaj postanowiłam to zrobić. Bardzo sie zdziwiłam, bo wszystkie cebule /przechowywane w zimnym garażu/mają zielone kiełki. Czy jest szansa,że zakwitną na wiosnę, a nie na Boże Narodzenie? i jeszcze jedno pytanie, czy sadząc cebulki rozrywać bulwę złożoną z kilku mniejszych cebulek?i czy "obierać" cebulę z tych brązowych łupin? jak widzicie w temacie cebulek zielona jestem:) Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Cebule wiosenne... 28.10.07, 07:51 Posadź je jak najpredzej, krokusy i narcyzy powinny być sadzone pod koniec września, natomiast tulipany można w październiku.Trzeba oddzielić mniejsze cebulki, posadzić osobno troszkę płycej niż duże cebule, a obrać tylko wierzchnie, brzydkie, luźno przylegające łuski, które same łatwo się oddzielą. Odpowiedz Link Zgłoś