tamaryszek44 Re: Krzewy 03.02.08, 17:37 Chciałam zapytać czy i które krzewy można już przycinać.Wiem że np. omżyn Davida(motyli krzew) przycina się wiosną i im wcześniej tym wcześniej latem zakwitnie.Jednak mrozy mogą jeszcze nastąpić i co wtedy?Jak rozgarnę kopczyk,żeby przyciąć 2-3 oczka nad ziemią to ponownie kopczyk usypać?Tak mało jeszcze wiem,może ktoś podpowie jak to zrobić.W zeszłym roku przycięłam krzew o którym mowa na początku kwietnia i zakwitł dopiero koło połowy sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Krzewy 03.02.08, 18:47 Omżyn przycina się dopiero po ustąpieniu mrozów. Nie chodzi o przymrozki, tylko o silne, długotrwałe mrozy. Mam nadzieję, że w tym roku będzie można zrobić to w marcu. Jeżeli krzew zakwitł tak późno, to albo był jeszcze bardzo młody, albo przemarzła mu bryła korzeniowa. Niewykluczone, że w tym roku zakwitłby wcześniej nawet przycięty w kwietniu. Pamiętaj, że usuwanie przekwitających kwiatostanów omżynu (dają się odłamywać, więc można to robić nawet bez sekatora) powoduje bardzo szybkie rozwijanie się kolejnych pąków. Duży krzew należy praktycznie co dzień tak "czyścić" - wygląda wtedy ładnie i kwitnie bardzo długo. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Krzewy 03.02.08, 19:18 A jakie masz krzewy ? To ułatwi nam udzielic tobie pomocy Pozdrawiam Przemo gg:7721862 Odpowiedz Link Zgłoś
wacka1 Re: Krzewy 03.02.08, 19:55 ty nazywasz omżyn ja budleja i oto samo chodzi.Mam ten krzew ,jak wiele innych.Wiesz też gdzie mnie znależć. Odpowiedz Link Zgłoś
tamaryszek44 Re: Krzewy 04.02.08, 11:36 Tak tylko jest budleja i budlleja i ludzie częst to mylą, a róznią sie i wyglądem i okresem kwitnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
tamaryszek44 Re: Krzewy 04.02.08, 11:19 Cześć kolego!!!Bardzo mi miło że Cię tu spotkałam.Prawie rok minął od ostatnich rozmów. Przemo, mam budlleje skrętolisną i też nie wiem jak ją prawidłowo i kiedy przycinać.Inne to -trzmieliny( daję sobie z nimi radę) wiciokrzewy,ketmie(hibiskus? tak to się pisze?)laurowiśnia,rdest,liguster,pięciorniki i pieris japoński-właśnie o niego najbardziej mi chdzi.Jest po prostu bajecznie piekny , jeszcze nigdy go nie przycinałam.Myślę jednak że cięcie formujące przydałoby mu się gdyż stracił ladną formę.Czy i jak można go przyciąć i kiedy. Przemo pozdrawiam serdecznie. Baj baj Odpowiedz Link Zgłoś
tamaryszek44 Re: Krzewy 04.02.08, 12:51 Tak wygląda mój "pieris" . jajo9000.wrzuta.pl/obraz/mIG8IhH97K/pieris Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Liguster/altanka 04.02.08, 15:46 Nie ma w polszczyźnie takiej nazwy. Ligustr - a taki, to jest. Łysa cosik ta Tamaryszkowa altanka - zachwalam przy niej właśnie posadzić wiciokrzew. Ja tak posadzony wiciokrzew nie przycinam, w trejażu mej altanki on się wkręca i w nim pnie. A propos - nie ma też majranku. Odpowiedz Link Zgłoś
graja7 Re: Liguster/altanka 04.02.08, 16:25 Jeśli chodzi o omżyn (budleję), to przycięłam ten krzew już dzisiaj 4 lutego). W "Działkowcu" przeczytałam, że jeżeli warunki temu sprzyjają, mozna sięgnąć po sekator już na poczatku lutego, czym pędzej, tym lepiej, a już na pewno - pod koniec lutego. A warunki przecież sprzyjają, prawda? Synoptycy głoszą, że zimy już w tym roku nie będzie. Przycięłam także perowskię. Wierzby można ciąc, jak spadką "kotki". Inne krzewy kwitnące latem tnie się na poczatku marca, a kwitnące wiosną (np. forsycja, migdałek, trzmielina wczesna, krzewuszka itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Liguster/altanka 04.02.08, 18:58 Budleję skrętolistną prześwietla się tylko co 2-3 lata, kwitnie na pędach dwuletnich, które po kwitnieniu brzydko wyglądają z zaschniętymi pęczkami kwiatków, więc nie zwlekając można je wyciąć formując jednocześnie krzew.Wycina się około 1/3 pędów zostawiając te, które mają ładne przyrosty.Ten krzew potrzebuje dużo miejsca, ale można też uformować krzew w kształt parasola, splatając lekko wokół siebie pędy,aby całość była sztywna i wycinać pędy rosnące niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
tamaryszek44 Re: Liguster/altanka 04.02.08, 19:44 To znaczy że kwitnie tylko na dwuletnich pędach a potem owe pędy juz nie kwitną? Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Liguster/altanka 04.02.08, 19:57 Pędy kwitnące wypuszczają oprócz kwiatów także rozgałęzienia boczne, szczególnie w dolnej ich części, które rosną całe lato i najobficiej zakwitną w drugim roku od wyrośnięcia.Pędy kwitnące zakwitną więc ponownie, ale na innej części( młodszej).Te rozgałęzienia boczne szeroko się rozrastają, wyrastają nieraz prawie pod kątem 90* i w efekcie krzew nie korygowany będzie z czasem bardzo ' nieporządnie' wyglądał. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Budleja skrętolistna 04.02.08, 20:11 Cięcie tego krzewu moim zdaniem jest nieco skomplikowane, ale jak uprawia się go kilka lat, to można się tego nauczyć przyglądając gałęziom.Czasem wystarczy usunąć tylko części gałęzi (zazwyczaj od połowy, gdzie było najwięcej kwiatów)zostawiając młode przyrosty wyrastające niżej, tak aby były skierowane na zewnątrz krzewu.Co kilka lat usunąć kilka najstarszych gałęzi najniżej jak się da.Odmładza się go wtedy nieco, ale ja stary " zmęczony przycinaniem" ponad dziesięcioletni krzew usunęłam całkowicie, zastępując młodym,bo bardzo łatwo rozmnaża się z sadzonek i szybko rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tamaryszek44 Re: Liguster/altanka 05.02.08, 10:33 Toć dopiero w zeszłym roku ją postawiłam.Poza tym jest zima.Z czasem będzie ładniejsza po posadzeniu pnączy Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Liguster/altanka 05.02.08, 13:44 Powodzenia. Ciekawym kiedy zmienicie kamienną, tłuczniową zasypkę ścieżek, zmęczeni "odkurzaniem" ich z paprochów i liści... Podoba mi się słomiana strzecha na altankach, niepalnie dziś konserwowana. Na swej - zwieńczenie z kratownic miast daszka zrobiłem - piął sie po tym kokornak i przewieszał - cuuudnie wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś