rudas21 09.02.08, 15:43 czy skoro wiosna można już przesadzic różę..której przydzieliłam nowe miejsce zakwaterowania...trochę głupio w lutym..co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irenazu Re: róże 09.02.08, 15:47 A przesadzaj,ziemia rozmarznięta a jak nawet przymrozi to chyba już nie za mocno.Ja też już zacznę od poniedziałku,bo dziś nie mam czasu,a jutro nie można nic robić(kalendarz biodynamiczny w programie "Rok w ogrodzie"-przynajmniej ten jest o stałej porze,nie tak jak "Maja w ogrodzie"). Odpowiedz Link Zgłoś
rudas21 Re: róże 09.02.08, 17:41 irenazu no kamień z serca ,bo już nie wiem co mam ze sobą zrobic..szpadel i grabie same mi włażą w łapy..nosi mnie po ogrodzie..mam tyle nowych pomysłów i planów..tylko ta pora...hmm...no luty...heheh Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: róże 09.02.08, 19:26 Nie przejmuj się, jeżeli są warunki do takich, czy innych prac w ogrodzie, to trzeba je wykonać. Potem może jeszcze przyjść śnieg i trochę mrozu, ale to naprawdę nie szkodzi. Przecież w naszym klimacie przymrozki w połowie maja są normalką, a wtedy rośliny zimujące w gruncie są w pełni wegetacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia Re: róże 09.02.08, 19:29 a ja dzis przesadzalam dwa rozaneczniki i piwonie... wiem, ze luty no ale taka piekna pogoda a do tego sobota :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: róże 09.02.08, 20:01 Róże i wszelkie krzewy, drzewka, zwłaszcza liściaste można już sadzić, przesadzać.Za wcześnie jednak na przesadzanie i dzielenie bylin, myślę, że tak mniej więcej wyjdzie to w tym roku na początku marca.Piwonie trzeba przesadzać na przełomie lata i jesieni, ale wczesna pora wiosenna też może być, jak jeszcze są w fazie czerwonych pączków.Trzeba patrzeć na pogodę, a nie w kalendarz.Dla mnie wskazówką jest kwitnienie ranników i leszczyny,wtedy zaczynam sprzątać i wygrabiać trawniki. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: róże 09.02.08, 20:07 Co do piwonii to jeszcze chciałam dodać, że przy sadzeniu i przesadzaniu wiosennym większe jest niebezpieczeństwo, że posadzone zostaną za głęboko i mogą nie kwitnąć.Jesienią kiedy mają jeszcze liście łatwiej ocenić jak głęboko posadzić.Dlatego trzeba "zapamiętać" ile wystawały czerwone pączki przed przesadzeniem i starać się posadzić na takiej samej głębokości. Odpowiedz Link Zgłoś
rudas21 Re: róże 10.02.08, 11:29 oj dzięki..to cenne wskazówki,wczoraj uporałam się z tulipanami..już/dopiero/ siedzą w ziemi..przybyła mi nowa rabatka...zakosiłam kawałek trawnika pod nią..kosiarka będzie mi wdzięczna,gorzej bedzie z moja kondychą jak przyjdzie do pielenia..ale czego sie nie robi dla swojego ogrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: pora 10.02.08, 13:24 Wegetacyjnie rzecz traktując, jeśli gleba nie wychłodziła się poniżej 5 st. C (w mej okolicy ma 5 stp. na 30 cm w cieniu) jest jeszcze okres wegetacyjny. Były tu ze 3 dni ze śniegiem, ze 2 tygodnie mrozu, no i z miesiąc przymrozków. Nie dziwota ,że w teraz w styczniu, jak co roku tu zresztą, przesadziłem w inne miejsca ostrokrzew, kwaśnice a aukubę przesunąłem o metr - bo już obok ścieżką nie można było przejść. Powodzenia w pracy ogródkowej w tej niby-zimie życzy deerzet Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: leszczyna 10.02.08, 13:27 Ciekawe - u mnie tu leszczyna kwitnie zawsze jesienią, pyląc z kolei na przedwiośniu ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: róże 10.02.08, 12:13 Ja moje przycięłam, bo nie wytrzymałam nerwowo. Jedną to nawet nie wiem czy nie za bardzo, ale gorsze rzeczy już przeżyła, a 1,75 to chyba lekka przesada jak na różę rabatową. Zastanawiam się nad przesadzeniem jednej pnącej do półcienia, bo podobno tam sie ładniej wybarwia, ale... może po prostu kupię jeszcze jedną ;) Odpowiedz Link Zgłoś