j-2 16.02.08, 16:15 Mojemu mirtowi opadają w mieszkaniu zimą liście.Latem się odradzają.Czy można tego uniknąc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irenazu Re: Mirt zimą 16.02.08, 16:28 Pewnie ma za sucho i ciepło.Pamiętam z dzieciństwa tę roślinę,rosła pięknie,często przycinana wyglądała jak metrowej wielkości tuja-gęsta i zielona.Ale w domu były piece i nie było zbyt ciepło zimą-słabo grzały i mirt stał koło okna a piec był przy przeciwległej ścianie,no i okna były stare ,niezbyt szczelne(to było około40 lat temu).Ale kwiatom to odpowiadało.Ja nigdy mirta nie hodowałam,ale może to co pamiętam jest odpowiedzią na Twoje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Mirt zimą 16.02.08, 16:46 Ja mam duży mirt (trzy sadzonki w jednej donicy) cięty w kulę jak bukszpan, ma piękne ciemnozielone, błyszczące listeczki,pod koniec lata trochę kremowobiałych kwiatków.Latem stoi przed wejściem do domu od strony wschodniej, pod zadaszeniem i to miejsce mu bardzo odpowiada, bo trochę słońca jest tylko rano.Zimą trzymam go w nieogrzewanym przedsionku, przy otwieraniu drzwi czasem mu dmuchnie chłodem, ale widać mu nie szkodzi.Po wniesieniu jesienią i zimą trochę listeczków zrzuca od środka, bo mała ilość światła robi swoje, puszcza trochę 'dzikich' pędów, które obcinam wiosną po wyniesieniu na powietrze, a potem tnę go jeszcze raz latem.Podlewam go w zimie umiarkowanie, a latem sporo."Staromodna" roślina, ale jest piękny, już hoduję drugi, bo ten jest stary, a nie wyobrażam sobie go nie mieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Mirt zimą 16.02.08, 16:49 gabula, a czy masz ten z pachnących? już się kilka razy przymierzałam, ale rezygnowałam, ze wzgledu na brak wystarczjąco chłodnego a nie mroznego miejsca zimą ładnie napisane 'staromodna' ale piękna - pewne sprawy są ponadczasowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Mirt zimą 16.02.08, 22:23 Gałązki wydzielają taki 'korzenny' zapach przy potrącaniu, ale chyba wszystkie mirty tak pachną? A może nie ? - nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Mirt zimą 16.02.08, 22:36 J-2 może za dużo go podlewasz, on nie lubi zimą mieć zbyt wilgotno.Ten drugi mirt, młody ma około 30cm i stoi na parapecie kuchennego okna od strony południowej, ziemia mu tam dość mocno przesycha, a listków na razie nie zrzuca, trochę sama jestem zdziwiona.Podlewam jak ma sucho.U starszych egzemplarzy jest to nieuniknione dlatego, że światło nie dochodzi do wnętrza i zamierają. Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Mirt zimą 16.02.08, 16:45 mirtów jest róznych duzo i ich wymagania między sobą się różnią - ale generalnie na przenosiny i zmianę warunków mogą tak reagować. może spróbuj postepować z nią trochę inaczej niż do tej pory. na przykład: jak często podlewasz? może za często albo za rzadko? Odpowiedz Link Zgłoś