malwa213 25.02.08, 11:21 W marcu ub.r. posadziłam berberys, z tych wysokich odmian. Po posadzeniu krótko go przycięłam. Na jaką wysokość i kiedy go przyciąć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jesien20 Re: berberys - cięcie 25.02.08, 13:00 Zlituj sie nad nim i daj mu troche spokoj. Nie masz w ogrodzie nic innego do ciecia? Rosliny mlode po posadzeniu musza sie dobrze ukorzenic. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: berberys - cięcie 25.02.08, 18:05 Nie chce negować wypowiediz poprzednika, jednakże z obserwacji widzę iż berberysy doskonale znoszą cięcie. W dodatku młode pędy są ładniejsze od tych starych. Pozdrawiam Przemo Odpowiedz Link Zgłoś
renti Re: berberys - cięcie 25.02.08, 16:54 Warto przeczytać: muratordom.pl/ogrod-i-otoczenie/drzewa_-krzewy_-krzewinki/berberys-thumberga,6470_2800.html Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: berberys - cięcie 25.02.08, 17:38 Wyższych gatunków berberysów nie tnie się "pod sznurek",ani nie robi "słupa", ale pozwala swobodnie rosnąć przez jakiś czas, a potem robi tak, że przycina się 1 pęd na każde 3 pędy na wysokość 10cm od gruntu, najpierw najstarsze i najsilniej zdrewniałe, a pozostałe skraca do połowy wysokości.Zabieg powtarza się w następnym roku i znowu pozwala rosnąć jakiś czas naturalnie.Potem zaczyna wszystko od początku i w ten sposób krzew jest stale odmładzany i zachowuje naturalny pokrój, który w przypadku wyższych berberysów jest lekko przewieszający się. Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: berberys - cięcie 25.02.08, 18:58 gabula, jak ładnie napisałaś... nic dodać nic ująć :) Odpowiedz Link Zgłoś
malwa213 Re: berberys - cięcie 26.02.08, 08:28 Serdeczne dzięki. Nie wiedziałam, że można w ten sposób ciąć. Zawsze robiłam "słupy". Pozdrowienia. Malwa Odpowiedz Link Zgłoś
bei przesadzanie- pomocy! 29.08.08, 12:09 niestety muszę przesadzic z rabaty duży okaz (noeprzemyślany projekt: ( Postanowiłam zrobić to poźną jesienią, czy należy równiez go przyciąć?... moze teraz- ?? Ma ładną formę, ale moze zmniejszenie bryły krzewu ułatwi mu aklimatyzację na nowym srodowisku? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: przesadzanie- pomocy! 30.08.08, 21:54 Przesadzić jsienią po opadnięciu liści i dobrze podlać. Z cięciem poczekać do wiosny - marzec, po ostatnich przymrozkach. Trzeba go przyciąć mocno, choć to przejściowo pogorszy jego pokrój. Jednak cięcie jest niezbedne dla dobrego przyjęcia - musi byc zachowana równowaga wielkości części nadziemnej i podziemnej, a ta druga przecież przy kopaniu ulegnie zmniejszeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ulkalodz83 Re: berberys - cięcie 29.08.08, 15:46 Ale czy to cięcie trzeba robić wiosną czy jesienią? Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: berberys - cięcie 29.08.08, 16:14 Po przesadzeniu jesienią nie ciąć już tylko dopiero na wiosnę trochę skrócić niektóre gałązki, a część można wyciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
leeliana Re: berberys - cięcie 30.08.08, 10:27 Berberys zniesie każde cięcie o każdej chyba porze roku :-) Tym niemniej gabula utrafiła w sedno - tak należy ciąć :-) Moje berberysy bywały już połamane śniegiem, przejechane samochodem, ścięte tej wiosny niemal do zera (rodzina okrzyknęła mnie killerem berberysów). W tej chwili mają piękne, metrowe przyrosty i właśnie się wybieram je skrócić :-) Takie świeżo posadzone na wiosnę przycięłabym teraz jak najszybciej. Wiosną nawóz i kolejne cięcie, ale na litość bogów, nie w słupek! Odpowiedz Link Zgłoś