asta6265 26.03.08, 10:36 Chciałam się zapytać jakie nasiona kwiatów mogę kupić na skalniaczek. Chodzi mi o to żebym wysiała już teraz tzn marzec - kwiecień i by już w tym roku ładnie zakwitły? dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: skalniak 26.03.08, 11:31 Najprościej kupić sadzonki bylin. Z nasion byliny (gdy wiosną wysiejesz) zakwitną dopiero w przyszłym roku,po przezimowaniu, a jednoroczne na ogół zaczynają kwitnąć w czerwcu. Wkrótce się pojawią w sprzedaży już wyrośnięte sadzonki skalniaków.Większość zakwitnie już tej wiosny i wczesnym latem(żagwin, floks płomyk,gęsiówki, ubiorek,macierzanki,dzwonki, goździki itp.)Później kępki będą się rozrastać, ale już nie będą kwitły więc jak masz jeszcze młody skalniak i miejsca sporo to wysiej jednoroczną smagliczkę nadmorską, lnicę jednoroczną, len wielkokwiatowy , facelię dzwonkowatą, maczek kalifornijski.To kilka takich łatwych w uprawie, wysiewanych wprost do gruntu i moim zdaniem pasujących do charakteru skalniaka.Możesz też posadzić kilka wyższych pośród niskich, pasować będzie liatra kłosowa z cebulek (poszukaj wśród opakowań z cebulowymi). Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: skalniak 26.03.08, 12:07 Witam, Przepraszam że się wtrącam do wątku, ale miałam właśnie w ubiegłym roku problem ze skalniakiem. Nakupiłam kilkanaście bylin na skalniaki, przygotowałam pod nie ziemię, podlewałam, dbałam i.... wszystkie zdechły oprócz wsianych nasionek z których porosły i kwitły piękne kwiaty az do późnej jesieni. Dodam, że byliny nie pochodziły z jednej szkółki. Czy byliny na skalniak mają konkretne wymogi? Pozdrawiam Zielona (kompletnie) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: skalniak 26.03.08, 12:43 Rośliny na skalniak mają BARDZO RÓŻNE wymagania. Jedne kochają suszę i pełne słońce, inne rosną w naturze na północnych zboczach skał. Jedne rosną na skałach wapiennych, inne na granitowych. Zanim coś posadzisz, powinnać sprawdzić, jakie ma wymagania. I to konkretny gatunek, bo w obrębie jednego rodzaju zdarzają się gatunki o skrajnie różnych potrzebach. Na przykład wśród goryczek trafiają się gatunki zarówno wapniolubne, jak i nie znoszące wapnia. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: skalniak 26.03.08, 13:04 Horpyno, bardzo dziękuje. Następnym razem trzy razy pomyśle i poczytam zanim kupie ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: skalniak 27.03.08, 09:57 Aha, sporo roślin skalnych jest przyzwyczajonych do ekstremalnie głodowych warunków i mogą żyć w ziemi jałowej, żwirze itp, natomiast szkodzi im nawożenie. Żeby nie było łatwo, to dla odmiany niektóre z mogących głodować bylin bardzo lubią ziemię żyzną i próchniczną i wtedy demonstrują swoją urodę w całej okazałości. Nie ma lekko, trzeba trochę poczytać. No i popytać - od tego jest to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: skalniak 26.03.08, 11:47 Na skalniaki nadają się rośliny o "skalnym" charakterze. Zazwyczaj niewysokie, często sukulenty. Przeważnie są to byliny i wtedy lepiej kupić sadzonki, niż nasiona, bo byliny rozmnażane z nasion czasem zaczynają kwitnąć dopiero w następnym roku. Natomiast z jednorocznych może być np. portulaka, przypołudnik, mak polny, kroplik, smagliczka nadmorska, ubiorek gorzki, gazania. Możesz kupić nasiona i wysiewać zgodnie z instrukcją na opakowaniu, bo niektóre siewki lubią być pikowane, a inne nie. Te drugie przerywa się, jak wzejdą wysiane wprost do gruntu. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: skalniak 26.03.08, 12:07 No właśnie jest trochę takich jednorocznych, które pasują charakterem do skalniaka i na opakowaniach nasion jednorocznych najczęściej pisze wtedy, że można siać wcześniej,do inspektu, albo w maju do gruntu.Możesz też wysiać maciejkę, nie będzie zbytnio zdobić, ale pachnieć wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś