sobotkowa 27.03.08, 10:31 Dziewcznyny, czy może siejecie lub sadzicie jakieś niespotykane w naszych warunkach warzywa lub owoce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgana_le_fay Re: Niespotykane warzywa i owoce? 27.03.08, 17:43 Ja osobiście same niespotykane, bo na tzw. gnoju bez sztucznych nawozów to każde jest unikatem w naszych warunkach. Ponadto mam historyczne jabłonie ale wszystkie te prawdziwe kosztele, malinówki antonówki i szare renety same się właściwie hodują, bez mojego udziału. Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Niespotykane warzywa i owoce? 28.03.08, 09:43 ach, zjadloby sie taka najzwyczajniejsza papierowke... :) Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Niespotykane warzywa i owoce? 27.03.08, 17:53 morgana w samo sedno trafiła :) z tych mniej popularnych, a ja w tym roku oberżynę postanowiłam sobie wyhodować - już wykiełkowały i mają po 3-4 centymetry. Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Niespotykane warzywa i owoce? 01.04.08, 21:51 Przy oberżynach uważaj na ślimaki (i stonkę ziemniaczaną), serio. A udać się powinna bez problemów, jeśli a/nasiona kupione w Polsce, bo to by sugerowało że odmianę wyhodowano prawdopodobnie w Holandii i jest dostosowana do naszego klimatu, b/lato nie zrobi czegoś dziwnego, znaczy nie będzie ani bardzo zimne, ani bardzo suche i gorące. Moje bakłażany uprawiane do pracy magisterskiej zerwały przymrozkiem w pierwszej fazie wegetacji, straciły wszystkie liście, po czym doszły do siebie i owocowały jak szalone ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nimrodel80 Re: Niespotykane warzywa i owoce? 08.05.08, 08:29 Ja posadziłam oberżynę w tunelu razem z pomidorami (błąd - ta sama rodzina) i oberżynę i pomidory napadła zaraza ziemniaczana (choroba grzybowa) i wszystkie owoce bakłażana zgniły :( Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Niespotykane warzywa i owoce? 27.03.08, 21:17 Od zeszlego roku hoduje sobie fige w donicy. Wysadzilam pesteczke bodaj w lutym. Przez cale lato stala na balkonie, a teraz stoi w salonie. Chyba poczula juz wiosne, bo w ciągu miesiąca urosla o ok. 15 cm i ma juz chyba z 1,2m wysokosci. Gdy temperatury noca bedą ok 15 stopni, wyjedzie znow na balkon. Ma bardzo ladne i duze liscie. Podobno powinna zaowocowac w 3-4 roku. Pozyjemy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
em_13 Re: Niespotykane warzywa i owoce? 28.03.08, 00:06 raz miałam kapuste ozdobną ale to strasznie wielkie urosło i żadnego pożytku czy ozdoby na grządce. Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Niespotykane warzywa i owoce? 02.04.08, 22:35 aha, zapomniałam jeszcze że hoduję sobie granaty (ehe). mają juz rok i około 40 cm wysokości. owocują w któryms tam roku po posadzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
agaelgam Re: Niespotykane warzywa i owoce? 03.04.08, 13:44 Ja mam w doniczce liczi. Wsadziłam pestkę, bo gdzieś przeczytałam, ża trudno je wyhodować. Moje wyrosło bez problemu no i rośnie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Niespotykane warzywa i owoce? 03.04.08, 14:24 A wie ktoś może, co zrobić, żeby awokado z pestki urosło? Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Niespotykane warzywa i owoce? 03.04.08, 16:08 pestkę adocado po prostu wsadzic do ziemi zagłebione w połowie. podlewać i czekać. po około 6-8 tygodniach wykiełkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
usianka Re: Niespotykane warzywa i owoce? 03.04.08, 16:47 swita mi w glowie, ze na "kwiaty w domu" o tym bylo - jakies przebijanie pestki długą wykalaczką mi sie kolacze po glowie, alem oglo mi sie troche pomylić :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Niespotykane warzywa i owoce? 03.04.08, 17:21 No więc nie chciało. Wymyśliłam, że skoro ma twardą skorupę, to należy ją podrapać. Ale też nie chciało. Jak mowicie, że to takie łatwe, to spróbuję jeszcze raz. Może awokado było stare :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia79 avocado 23.05.08, 22:59 nakłułam trzema zapałkami i zawiesiłam na wypełnionym wodą słoiczku. Jest już korzonek i zielony pęd. Szykuję do przesadzenia do ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
brezylka Re: Niespotykane warzywa i owoce? 16.04.08, 17:51 Ja w zeszłym roku wyhodowałam z nasion dwa krzaki okry, ale cały mój zbiór to 3 strąki. Lato było upalne, bardzo o nie dbałam więc powinno było być lepiej. Chyba jednak okra woli inny klimat. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Niespotykane warzywa i owoce? 03.05.08, 11:55 Od ok. 2 tygodni mam w doniczce imbir. Kłącze już się sporo powiekszyło i wszystko wskazuje, że lada dzień roślinka pojdzie w gore. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Niespotykane warzywa i owoce? 03.05.08, 11:59 a tak wygląda imbir kwitnący pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Alpinia_zerumbet2CaryCass.jpg mam nadzieje, ze doczekam kwitnienia;-) Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Niespotykane warzywa i owoce? 03.05.08, 14:20 a jak zaczęłas go uprawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
wacka1 Re: Niespotykane warzywa i owoce? 04.05.08, 09:19 Moja oberżyna pięknie rośnie w tunelu ogrodniczym.Mam zasianą rodzynkę.Tak,tak .Ja też myślałam.ze to owoc z winogrona,ale coś takiego wymyślono.Mam też figę w ogrodzie.Owocowała w ubiegłym roku.Owoców nie zjadłam chyba nie dojrzały.W tym roku postawię ją w tunelu na początku jesieni. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Niespotykane warzywa i owoce? 04.05.08, 14:56 > a jak zaczęłas go uprawiać? Bardzo prosto. Trzeba kupic kawalek klącza w ktoryms markecie, wybierając taki, na którym widoczne są czubki wzrostu / oczka/, wsadzic do doniczki z normalną ziemią ogrodową i utrzymywać stale lekko wilgotne podłoże. Po 2-3 tygodniach bulwka się rozrasta i powinna wyjść roślinka. Można równięz kłącze imbiru pociąć na kawałki, byle kawałki miały oczka, jak u ziemniaków i takie kawałki wsadzać do doniczek.Moje stoi na balkonie. Jak roślinka wylezie, to wkleje fotke. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Niespotykane warzywa i owoce? 07.05.08, 19:10 Witam, witam, właśnie odkryłam to forum, hurra! Miałam avokado, ale rosło cały czas w górę, jak drzewo, kiedy je uszczykiwałam, znów wupuszczało jeden pęd w górę i dalej swoje... W sumie mało efektowny badyl, o owocach, ani nawet kwiatach mowy nie było:(Po czterech latach uprawy, "zapomniałam"je wnieść na zimę do domu i zginęło śmiercią naturalną. Te rodzynki, to pewnie brazylijskie, rosną jak miechunka, całkiem nieźle owocują w tunelu ogrodniczym, ale co do smaku, trzeba być amatorem. Teraz się skusiłam na niejakie kiwano, rośnie podobnie jak ogórek, wyglądać ma jak skrzyżowanie ogórka z kaktusem(kolcopodobne wypustki)a smakować jak kiwi skrzyżowane z bananem. Na razie jest w fazie obiecującej sadzonki. Mam pytanie- czy trzeba robić coś ekstra, żeby imbir zakwitł?Mam swojego już parę lat w doniczce, pachnie bombowo ale kwiaty, ho, ho! Ani mu w głowie!Czy któraś z was odważyła się uprawiać go w gruncie cały rok, choćby w tunelu? Aha, najnowszy nabytek to eukaliptus leczniczy, ale dopiero mi się wykluły trzy nasionka... Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Niespotykane warzywa i owoce? 08.05.08, 08:59 no rzeczywiście, brzmi prosto :) Odpowiedz Link Zgłoś
rubena Re: Niespotykane warzywa i owoce? 12.05.08, 17:14 A ja w szale wsadzania do ziemi róznych nasionek wsadziłam ciecierzycę, bo miałam akurat w kuchni...Wykiełkowały sobie w doniczkach całkiem, całkiem a ja czekam co dalej, bo to chyba roślina z innych stron. Nie wiem, czy do gruntu wysadzić. Miał ktoś doświadczenia z tymi roślinkami? Odpowiedz Link Zgłoś
zajbel Re: Niespotykane warzywa i owoce? 13.05.08, 19:16 A ja posiałam sobie kiwano. Z 10 ziarnek wykiełkowały 6 a rosną tylko dwa . Mam nadzieje że coś z nich wyrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lu-kre-cja Re: Niespotykane warzywa i owoce? 13.05.08, 19:28 Ja posiałam skorzonere bo znalazlam w ogrodniczym nasiona a lubie wynalazki-jeszcze nie wzeszła Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Niespotykane warzywa i owoce? 13.05.08, 20:44 lukrecjo, miałam skorzonerę, jest bezproblemowa w uprawie i naprawdę pyszna, na przykład w sosie serowym.Ma dwie wady: fatalnie się ją obiera, bo wypuszcza jakiś klej, wszystko się papra na maksa, a po drugie to roślina w naszym klimacie wieloletnia, co oznacza, że możesz zostawić ją na zimę w gruncie, przeżyje ale jeśli nie wyczyścisz zagonka( a jest krucha i lubi zostawiać części składowe w ziemi), będziesz miała ją potem przez kilka lat w innych uprawach. Trzeba wykopywać naprawdę z czuciem. rubena, pomysł z cieciorką przedni, też wypróbuję. Myślę, że można ją przesadzić po możliwych przymrozkach, to roślina z Bliskiego Wschodu, najwyżej będzie jej za chłodno i za mało słonecznie. Mam nadzieję, że czegoś jednak się doczekamy,chyba, że nie zdąży dojrzeć w naszym klimacie... Odpowiedz Link Zgłoś