krewetka 30.03.08, 11:23 zamierzam zakupic na działke drzewka owocowe( czeresnia, jabłoń,śliwka, grusza), jakie odmany polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
usianka Re: drzewka owocowe 30.03.08, 13:27 Duzo zalezy od tego w ktorej czesci kraju mieszkasz. Nie podam Ci konkretnych nazw, bo zwyczajnie nie mam do tego głowy. Ja radziłam sie w sprawdzonym centrum ogrodniczym specjalizującym sie w drzewach i krzewach owocowych. Jeszcze mój dziadek kupował tam rosliny... Byłam bardzo zaskoczona, bo najpierw cos tam sobie wybrałam, ale sprzedwaca od razu niektore odmiany wybił mi z głowy twierdząc, ze rosnąc razem, nie będą ładnie owocowały. Uparłam sie na klapse i od tego Pan zaczął - wymienił mi odmiany pozostałych drzew, ktore będa dobrze rosły w sąsiedztwie klapsy. Nie do konca wiem o co chodziło, byłam wtedy młodsza i głupsza i nie dopytałam. Podejrzewam, ze chodzi o przenoszenie pyłków. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.k1 Re: drzewka owocowe 02.04.08, 13:20 najlepiej kupić w dobrym centrum ogrodniczym, a jeszcze lepiej w szkółce u producenta, on na pewno dobrze doradzi kupując w centrum należy pamiętać, żeby nie kupować roślin tzw kopanych (czyli z gołym korzeniem bez doniczki), które już zaczęły wegetację, bo po prostu mogą uschnąć, lepiej kupić droższą ale w doniczce (czasem można trafić), jednak to też jest trochę ryzykowne, trzeba sprawdzić, czy jest dobrze ukorzeniona ja jednak polecam sadzenie drzewek owocowych na jesieni Odpowiedz Link Zgłoś
krewetka Re: drzewka owocowe 02.04.08, 17:35 chyba jednak wybiore sie do szkółki, zwłaszcza że mam niedaleko:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś