kacper-5 21.04.08, 11:15 kupiłam wczoraj na giełdzie roślinę, która podobno ma odstraszać nornice i krety. Nie wiem, jak się nazywa. Czy ktoś może wie coś na jej temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cereusfoto Re: nowa roslina 21.04.08, 11:22 Proponuję zrobić zdjęcie i wrzucić na forum OGRÓD - z pewnością znajdą się fachowcy i pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
kacper-5 Re: nowa roslina 21.04.08, 22:42 Nie mogę jeszcze zrobić zdjęcia, bo poza łodyżką i pąkiem liścia nic nie widać. Poczekam, aż wykształcą się liście.Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: nowa roslina 22.04.08, 10:05 horpyna4 napisała: > Albo o jakiś wilczomlecz. Raczej wilczomlecz.Sama taki miałam na działce, może i odstraszał, nie pamiętam, ale i tak ładnie wyglądał. Korona cesarska o tej porze już kwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Takich roślin zna moja sąsiadka ... 22.04.08, 00:30 Takich roślin moja sąsiadka zna mnóstwo. Całe obrzeże ogródka ma obsiane od wielu lat TURKAMI. Jak mawia jej mąż zapobiega to WYCHODZENIU gryzoni z ich ogródka - mają je tam pono NA STAŁE... Inni ślepo wierzą w skuteczność łanu ozdobnych czosnków. Czy ma {Kacper'owa} na to swe cudo GWARANCJĘ od sprzedawcy? NA PIŚMIE? Odpowiedz Link Zgłoś
kacper-5 Re: Takich roślin zna moja sąsiadka ... 23.04.08, 11:23 dar "pocieszył/a" mnie niesamowicie.Jeżeli takie roślinki zapobiegają wychodzeniu gryzoni, to mam szansę na solidną hodowlę, tylko muszę troszkę dosadzić. Mam nadzieję, że nie upomnisz się o udział w spółce. Odpowiedz Link Zgłoś
malaugena Re: nowa roslina 22.04.08, 03:28 jeszcze się taki nie urodził co by nornicom czymś "dogodził", ale walczyć z tym szamrajstwem trzeba. ja wykładam trutkę w rurkach drenarskich/ptaki nie mają do niej dostępu/, dokładnie wykaszam pod drzewami bo lubią buszować w wysokiej murawie i kępach chwaścisków, wsiewam w warzywnik gorczycę - lubią ją a ona im rozkłada wątrobę, nie dokarmiam kotów włóczykijów, bo się wypasione wylegują a nie łowią.zalewanie i zadymianie nor - 0 skutku, szkoda pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kacper-5 Re: nowa roslina 23.04.08, 11:29 Posadziłam je pod różami, bo podobno wtedy na krzakach nie ma mszyc. Zapach tych "turków - aksamitek jest tak intensywny, że może i na gryzonie podziała. Odpowiedz Link Zgłoś
malaugena Re: nowa roslina 24.04.08, 19:51 kacper-5 napisała: > Posadziłam je pod różami, bo podobno wtedy na krzakach nie ma mszyc. Zapach tyc > h > "turków - aksamitek jest tak intensywny, że może i na gryzonie podziała. aksamitki od awien dawna wsiewa się wokół róż, ale nie na złość mszycom, ale nicieniom glebowym, które dokuczają różom ale same aksamitek nie znoszą i się wynoszą.na mszyce tylko chemia, nie ma sie co bawić w jakieś przepisy czarownic he he Odpowiedz Link Zgłoś
kacper-5 Re: nowa roslina 23.04.08, 11:36 W ubiegłym roku też "dokarmiałam" nornice. Trutkę wkładałam dość głęboko, bezpośrednio do nor, przekrojoną na połowę grubą słomką. Fajne zajęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha a tak calkiem na serio, to co na nornice? 29.04.08, 15:40 czy ktos cos poradzi. 2 lata temu posadzilam z siostra 300 cebul tulipanow, w tym roku 6 szt. zakwitlo :(( na terenie ogrodkow dzialkowych wszyscy cos maja, jak nie roslinki w kolo dzialki, to patyczek w ziemie a na nim grzechotke-puszke :) ponoc odstrasza tylko dlaczego nie u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
halszka31 Re: a tak calkiem na serio, to co na nornice? 29.04.08, 16:19 Cebule, na których mi zależy staram się sadzić w specjalnych donicach- koszyczkach. Mają gdzie wypuszczać korzonki, a nornice nie mają dostępu. Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: a tak calkiem na serio, to co na nornice? 29.04.08, 16:46 niestety te koszczyki nie uchronily cebulek, spacjalne koszyczki zostaly pogryzione :( a wlasciwie zjedzone przez gryzonia, Odpowiedz Link Zgłoś