kapil 09.09.03, 10:17 Już szósty rok mam w ogrodzie kalinę Nana i jeszcze ani razu nie kwitła. Czy ten krzew zakwita ? W sklepie ogrodniczym w Starej Iwicznej powiedziano mi , że ten rodzaj kaliny nie kwitnie. alka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jack9 Re: Kalina Nana 09.09.03, 20:36 Do Szklarzewskich jadę czasem, ale tylko po to by obejrzeć rosliny i popatrzeć na ceny ( które i tak zawsze sa wyższe niz w innych szkółkach - sklepach) Kalina kwitnie na biało... opis z jednej ze stron: Compact European Cranberrybush - Viburnum - Viburnum opulus "Nana" -> flower white -> Flower Time - Spring -> fruit color -red Odpowiedz Link Zgłoś
kapil Re: Kalina Nana 10.09.03, 10:31 Bardzo dziękuję za odpowiedź.Będę cirpliwie czekała aż kiedyś zakwitnie. alka Odpowiedz Link Zgłoś
barbinator Re: Kalina Nana 12.09.03, 22:22 jack9 napisał: > Do Szklarzewskich jadę czasem, ale tylko po to by obejrzeć rosliny i popatrzeć > na ceny ( które i tak zawsze sa wyższe niz w innych szkółkach - sklepach) > Kalina kwitnie na biało... > > opis z jednej ze stron: > Compact European Cranberrybush - Viburnum - Viburnum opulus "Nana" -> flower > > white -> Flower Time - Spring -> fruit color -red Nie wiem z jakiej strony korzystałeś, ale jest na niej błąd: Viburnum opulus Nanum (nie "Nana") z całą pewnością nie kwitnie. Kwitnie natomiast (choć b. słabo) Viburnum fragrans Nanum - ta jednak jest w Polsce raczej mało spotykana Pozdr. B. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Kalina Nana 18.09.03, 21:38 Witam na forum Gazety! Otóż odmiana Nanum lub jak czasem niepoprawnie piszą Nana rzeczywiście nie kwitnie. Jest to odmiana karłowata, niska i bardzo wolno rosnąca. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś