danielo1977k 03.05.08, 21:53 posiadam około 20 drzewek wiśni.Kwitną pięknie jak co roku.Ale co z tego bez efektu.Praktycznie nie ma owoców.proszę o poradę. Z poważniem Daniel. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jokaer Re: pytanie do experta.brak owoców na wiśni 04.05.08, 08:52 a czy są w okolicy pszczoły, zakładam , że są to rózne odmiany, zeby sie lepiej zapylały; czy tworzą sie w ogóle zawiązki czy zero zapylenia ? --- dagmargallery.republika.pl/ www.ogrodziolowy.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.mandryk Re: pytanie do experta.brak owoców na wiśni 04.05.08, 10:20 A gdzie mieszkasz? W zastoiskach mrozowych (niecki, doliny rzeczne, zabudowania uniemożliwiające przepływ mas powietrza) zdarzają się częściej niż zwykle przymrozki. Pooglądaj słupki. Jeśli czernieją po takiej chłodniejszej nocy, można domniemywać, że ściął je mróż. Na nic piękne płatki, jeśli szyjka słupka (a i zalążnia) się zwaRZyły. Odpowiedz Link Zgłoś
pomolog Re: pytanie do experta.brak owoców na wiśni 04.05.08, 11:58 Daj nam więcej danych :) Jaka to odmiana? Czy w pobliżu są sady towarowe lub ogródki na których są wiśnie? Nie ma kłopotu z pszczołami? I sprawa o której wspomina Wojciech - nie zauważyłeś objawów przemarznięcia kwiatów? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
danielo1977k Re: pytanie do experta.brak owoców na wiśni 04.05.08, 14:51 odmiana-szklanka,zwykłe wiśnie.Mieszkam na wiosce i jak wszędzie gospodarze maja po parę wiśni i innych drzew.Mam posadzonych sporo orzechów,ale myślę że to nie problem.Uwierzcie,że na pszczoły nie narzekam.może i były przemarznięcia,ale w stosunku kilku lat powinny być jakieś owoce.Prędzej mieszkałem w mieście,miałem dzialkę na niej zwykle 3-wiśnie.uwierzcie,że miałem z każdego z nich osobno większy zbiór niż z tych 20-stu.Również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
danielo1977k Re: pytanie do experta.brak owoców na wiśni 04.05.08, 14:32 teren średnio niski,z daleka od wody.Wiśnie są posadzone w róznych miejscach.Wokół gospodarstwa.Wszystko inne ma owoce (jabłonie,czereśnie,gruszki)Problem mam od wielu lat.W tamtym roku prawie jak wszędzie były przymrozki.Zaopserwuje tego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
danielo1977k Re: pytanie do experta.brak owoców na wiśni 04.05.08, 14:22 tak jest dużo pszczół.Wiśnie mam rózne,są duże i małe drzewka (kilkuletnie)szklanki i zwykłe.Sąsiad ma starą wiśnie-ona ma owoce.Mam czareśnie-pięknie owocują.Wiśnie są posadzone wokól gospodarstwa.Na drzewkach zdarzają się owoce.ale mało.Jak dobrze rozumiem zawiązka to ta część na której są owoce-jest ich dużo,drzewa pięknie kwitną,ale nie owocują. Odpowiedz Link Zgłoś
pomolog Re: pytanie do experta.brak owoców na wiśni 04.05.08, 14:34 Nie - zawiązki to już są owoce (długo by trzeba tłumaczyć) - w skrócie to takie drobniutkie zielonkawe kulki, które później rosną, rosną i rosną aż w końcu się wybarwiają i trafiają przez Twoje ręce, koszyk do kompotu :) Najprawdopodobniej problem jednak w dobore zapylaczy... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: pytanie do experta.brak owoców na wiśni 04.05.08, 14:42 jak kwiat zostanie zapylony, to po opadnięciu płatków pojawia sie najpierw mała zielona kuleczka - to jest zawiązek owocu - która dość szybko się powiększa - to jest własnie przyszły owoc - zwany wiśnią w uproszczeniu wygląda to tak www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/66fa365abc23b350.html jest to w sumie dziwne, tylko pomolog chyba może rozwikłać czemu nie masz owoców --- dagmargallery.republika.pl/ www.ogrodziolowy.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: dodam jeszcze 04.05.08, 14:59 że koniecznie musisz zaobserwować , czy tworzą się zawiązki owoców --- dagmargallery.republika.pl/ www.ogrodziolowy.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
danielo1977k Re: pytanie do experta.brak owoców na wiśni 04.05.08, 19:12 ja osobiście obserwuje te wiśnie od 4 lat.są to wiśnie przesadzne,które powstały z pędów starych wiśni.Tak się robi na gospodarstwie.Drzewka sadził mój teść.wiśnia kwitnie pojawia się związek owocu,ale on poprostu odpada.Wiem,że tak się dzieje,nawet u jabłoni.Tylko dlaczego prawie wszystkie te związki owocu zostają odtrącone.Te wiśnie praktycznie nie były przecinane.Nie ingerowałem w ich rozwuj.Bo tak było lepiej(wiecie gospodarstwo teścia)A on albo nie ma czasu,potrzeby,albo mu to nie przeszkadza.Ale myślę,ze nadszedł czas by coś zmienić.Teść posadził w tamym roku kilka nowych wiśni,dostał od brata.U niego ta odmiana spisuje się znakomicie.Są to też pędy.Tego roku będę miał rozeznanie między wiśniami i zaopserwuje wasze pomocnicze uwagi.z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: pytanie do experta.brak owoców na wiśni 04.05.08, 20:36 mam taką wisnię od sasiadów, tzw. dziką, owocuje bardzo, jest bardzo smaczna i już całkiem malutkie krzaczki mają owoce, dwie duże mają już 7 lat, ale syn je przecina i z tego co wiem wiśnie muszą być cięte; no nic, zaobserwujesz czy tworzą się zawiązki i potem opadają, bo to wiele by wyjaśniało; przyczyn wtedy może być kilka np :złe nawożenie, szkodniki, choroby, złe warunki wodne w glebie - wiśnie są wrażliwe na wysoki poziom wód gruntowych , nieprzycinane drzewka poczytaj tu jakie jest najlepsze stanowisko dla wisni piorin.gov.pl/cms/upload/akt/ipwisni2005.pdf --- dagmargallery.republika.pl/ www.ogrodziolowy.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
danielo1977k Re: pytanie do experta.brak owoców na wiśni 04.05.08, 21:45 wiśnie nie są nawożne,poziom wód gruntowych z reguły mamy wysoki.teraz też.zpróbuję zaopserwować tworzenie się zawiązki i nowe drzewka.dzięki śliczne... Odpowiedz Link Zgłoś