Dodaj do ulubionych

Pan Cejrowski, Pani Wellman?

25.11.13, 16:20
Dlaczego na tym forum zachowanie WC, choć zgodne z s-v jest piętnowane, a on wyzywany, a DW wprost przeciwnie?

Dlaczego, gdy ja jedynie peryferyjnie w swym wątku nawiązałem do wagi DW, zostałem zwyzywany, a Matylda, która niesłusznie zwyzywała WC, no właśnie?

Znaczy, prawie nikt tej zasadniczej dysproporcji nie zauważył?

Oczywiście, jestem z takiego, specjalnego traktowania zadowolony.
To wielki punk dla mnie.

smile

www.youtube.com/watch?v=wq3mfaQeVQY
so.pwn.pl/zasady.php?id=629793
Obserwuj wątek
    • notting_hill Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 25.11.13, 16:59
      Może dlatego, że p. Wellman jest osobą sympatyczną i empatyczną, a p. Cejrowski wręcz przeciwnie?
      Nawiasem mówiąc miałam nieprzyjemność być świadkiem, gdy p. C sprzedawał swoje książki na Długim Targu w Gdańsku, a moja przyjaciółka, która go wielbiła (znając wcześniej jedynie z programów w TV) podeszła, żeby powiedzieć coś miłego, na co p. C odpowiedział jej coś w rodzaju- kupuj pani albo spadaj, nie mam ochoty na pierdoły....
      Więc on znowu taki z sv pod rękę to nie bardzo, nie przesadzajmy.
      • dakotaf Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 25.11.13, 17:22
        notting_hill napisała:

> Może dlatego, że p. Wellman jest osobą sympatyczną i empatyczną, a p. Cejrowski
        > wręcz przeciwnie?

A to zależy kto ocenia, wypowiadaj się więc w swoim imieniu. Dla p. Wellman jest dość obrzydliwa z powodu tendencji do publicznego eksponowania swoich zwałów tłuszczu, co na pewno zgodne z s-v nie jest. Do Cejrowskiego mam stosunek ambiwalentny.

D.
        • vilez Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 26.11.13, 09:11
          > Dla p. Wellman jes
          > t dość obrzydliwa z powodu tendencji do publicznego eksponowania swoich zwałów
          > tłuszczu, co na pewno zgodne z s-v nie jest

Słucham??? Uważasz, że osoba z nadwaga nie ma prawa być dziennikarka telewizyjną? Nie ma prawa pokazywać się publicznie? SV mówi coś o tym, żeby osoby z nadwagą miały siedzieć w domu?
          I Ty taką chamska uwagę piszesz na forum sv?! Zatkało mnie.
          • chris1970 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 26.11.13, 10:43
            Myślę, że nadinterpretujesz słowa. Do tego trochę napastliwie.
            Nikt tu nie powiedział, że Dorota Wellman nie ma prawa być dziennikarką.
            Ja odczytałem ten post jako nie jako krytykę w ogóle pokazywanie się w tv, a raczej styl ubierania się, podkreślający niedoskonałości ciała. Na własne oczy nie widziałem pani Doroty, ale wiem, że kamera lubi poszerzać. Ten efekt wykorzystano świetnie u Edyty Jungowskiej w serialu 2XL.
            Magda Gessler swoim ubiorem tuszuje nieidealną figurę, dzięki temu kamera ją "lubi".
            P.S. Do pani Wellman nic nie mam. Wypowiadam się tylko odnośnie Twojej emocjonalnej wypowiedzi.
            • vilez Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 26.11.13, 11:19
              To jest jej sprawa jak się ubiera. Nie ubiera się wulgarnie. Ktoś, kto podnosi kwestie czyjej wagi ciała, postępuje chamsko.
              • nm.buba011 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 26.11.13, 12:30
                vilez napisała:

> To jest jej sprawa jak się ubiera.

- o ile u siebie w domu, w TV, to już propozycja i prawo do wypowiedzi.

> Nie ubiera się wulgarnie.

- niczym nowicjuszka. Także, bardzo wytwornie...

https://i.wp.pl/a/f/jpeg/25541/dor3.jpeg

... i w nienagannym stylu...

https://2000.vipnews.pl/pic/091/98/95668.jpg

... pozbywa się obuwia, skopując je.
                To niezwykle elegancko. Księżna Kate ma na kim się... wzorować.

> Ktoś, kto podnosi kwestie czyjej wagi ciała,

- każdy nosi i podnosi własne... kilogramy.

> postępuje chamsko.

- no cóż?
                Zostałem pouczony, aby rodziców nie pozdrawiać?
                Może przekaż ukłony swojemu najbliższemu środowisku?

Ciekawostka, dygresja.

W kalendarzu Gentleman, któregoś kolejnego roku zamieszczono zdjęcie znanego rajdowca KH.
                Jak mawiają - zasady się nie zmieniają, jedynie zapraszają innych Panów.

• urko70 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 26.11.13, 12:04
            vilez napisała:

> > Dla p. Wellman jes
            > > t dość obrzydliwa z powodu tendencji do publicznego eksponowania swoich z
            > wałów tłuszczu, co na pewno zgodne z s-v nie jest
            >
            > Słucham??? Uważasz, że osoba z nadwaga nie ma prawa być dziennikarka telewizyjn
            > ą? Nie ma prawa pokazywać się publicznie? SV mówi coś o tym, żeby osoby z nadwa
            > gą miały siedzieć w domu?

Eksponowanie swojej nadwagi to nie to samo co bycie dziennikarką czy pokazywanie się publiczne.

> I Ty taką chamska uwagę piszesz na forum sv?! Zatkało mnie.

Mnie po powyższym również. Nie dość że przeinaczasz czyjąś wypowiedź to insynuujesz chamstwo.

sad
    • aqua48 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 25.11.13, 17:41
      Na tym forum nie dyskutuje się na temat czyjejś wagi, nadwagi lub niedowagi tylko na temat zachowania?
    • matylda1001 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 25.11.13, 20:16
      nm.buba011 napisał:

>a Matylda, która niesłusznie zwyzywała WC<

HOLA!... hola, Mój Panie, Matylda nikogo nie zwyzywała. Ani słusznie, ani niesłusznie. Matylda zwróciła uwagę na zachowanie pana Cejrowskiego, które to zachowanie uznała za niestosowne. Nie tyle niestosowne w treści, co w formie. To nie powinno być takie trudne do zrozumienia.

> Oczywiście, jestem z takiego, specjalnego traktowania zadowolony.
      To wielki punk dla mnie.<

Gratuluję smile
      • nm.buba011 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 25.11.13, 21:04
        matylda1001 napisała:

> nm.buba011 napisał:
        >
        > >a Matylda, która niesłusznie zwyzywała WC<
        >
        > HOLA!... hola, Mój Panie, Matylda nikogo nie zwyzywała.

matylda1001 24.11.13, 01:18 Odpowiedz
        No i właśnie... Nie od dziś powszechnie wiadomym jest, że Cejrowski to nadęty bufon.

- coś dzisiaj nie jesteś w najlepszej... formie?

- dzień dobry Pani

- na mieście byłam

- jak Pani mąż?

- mięso... kupiłam

- czy Pani waryjatka?

- tam na rogu, pierwsza jatka.

• matylda1001 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 25.11.13, 23:11
          smile smile Zwyzywałam? w ten sposób, że nazwałam go zarozumiałym, pysznym, pretensjonalnym? To w/g Ciebie są wyzwiska?
          pl.wiktionary.org/wiki/bufon
          - Dzień dobry, chłopie
          - ja glinę kopie
          - daleko stąd do Lublina?
          - oj, dobra, panie, glina
          - czyś ty, chłopie ogłuchł?
          - pracowaliśmy we dwóch
          - czyś ty chłopie bez rozumu?
          - jak do dumu, to do dumu
          - ech... cóż rozmawiać z głupim chamem...
          - na wieki wieków, amen...

• nm.buba011 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 25.11.13, 23:57

matylda1001 napisała:

> smile smile Zwyzywałam? w ten sposób, że nazwałam go zarozumiałym, pysznym, pretensj
            > onalnym? To w/g Ciebie są wyzwiska?

matylda1001 24.11.13, 23:54 Odpowiedz

Gdyby Cejrowski nie był nadętym bufonem to nie musiałoby być jednostronne. Na użytek programu, potem mógłby powrócić do formy oficjalnej. Jestem jakoś dziwnie przekonana, że gdyby Koroniewska na wstępie zapytała czy mogą mowić sobie po imieniu, to ten buc też by się nie zgodził. To już taki charakterek dziwny.

pl.wiktionary.org/wiki/buc
            buc (język polski)

wymowa:
            IPA: [buʦ̑], AS: [buc]

znaczenia:

rzeczownik, rodzaj męski

(1.1) człowiek (mężczyzna) zarozumiały, pyszałkowaty, tępy, głupi; zarozumialec

www.miejski.pl/slowo-Buc

Buc

Ktoś mrukowaty, raczej małomówny, sprawiający wrażenie nieprzyjemnego i niesympatycznego, bardzo często ze skwaszoną gębą.
            - Goń się bucu!

Buc

Inaczej cham, prostak, burak - może służyć też jako zamiennik dla slow: wafel, popapraniec, palant.
            - Kurde, ojciec nie pozwolił mi iść na imprezę.
            - Prawdziwy z niego buc.

Buc

W okolicach Krakowa określenie równie obraźliwe (a właściwie synonim) co słowo ch.j, w szczególności w odniesieniu do osób.
            Gdzie leziesz, ty bucu! Oczu nie masz?
            Co za buc mnie ochlapał?

• matylda1001 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 26.11.13, 00:35
              Z okolicami Krakowa nie mam nic wspólnego, więc nie mogę odpowiadać za to, jak w tamtejszej gwarze kto kogo nazywa, ale większość określeń do wyżej wymienionego pana mi pasuje. Zarozumiały, pyszałkowaty, sprawiający wrażenie nieprzyjemnego i niesympatycznego, bardzo często ze skwaszoną gębą. Nawet bywają momenty, że cham, prostak, burak znalazłyby uzasadnienie. Jednak to wszystko jeszcze nie wyzwiska wiec szukaj dalej smile
              • fugitive Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 26.11.13, 07:43
                Cham, prostak, burak to nie wyzwiska? Czego to ludzie nie napiszą, żeby ich było na wierzchu? Skoro to nie wyzwiska to co? Konstruktywną krytyka?
                • matylda1001 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 26.11.13, 23:40
                  Cham - osoba, która zachowuje się bezczelnie, ordynarnie, nie przestrzega podstawowych norm.
                  pl.wiktionary.org/wiki/cham
                  Prostak - człowiek zachowujący się w sposób niekulturalny, chamski.
                  pl.wiktionary.org/wiki/prostak
                  Burak - człowiek głupi, prymitywny
                  pl.wiktionary.org/wiki/burak
                  A TO , dla przykładu, dedykuję Tym Wszystkim, którzy mają jeszcze wątpliwości smile
                  • nm.buba011 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 27.11.13, 00:21
                    matylda1001 napisała:

> Cham - osoba, która zachowuje się bezczelnie, ordynarnie, nie przestrze
                    > ga podstawowych norm.
                    > pl.wiktionary.org/wiki/cham
                    > Prostak - człowiek zachowujący się w sposób niekulturalny, chamski.
                    > pl.wiktionary.org/wiki/prostak
                    > Burak - człowiek głupi, prymitywny
                    > pl.wiktionary.org/wiki/burak
                    > A TO ,
                    > dla przykładu, dedykuję Tym Wszystkim, którzy mają jeszcze wątpliwości smile

Powoli przestaje mieć jakiekolwiek wątpliwości.

Czyli, popraw mnie, jeżeli niepoprawnie pojmuję, to Twoja mowa codzienna, tak zwracasz się i nazywasz tych z którymi masz dalsze, a także bliższe relacje?

matylda1001 25.11.13, 23:39 Odpowiedz

Minnie, Buby nie stać na takie subtelności smile Buba oczytał się podręczników s-v i traktuje je tak samo, jak regulaminy wojskowe, a w regulaminach wojskowych nie ma miejsca na wrażliwość, empatię, kurtuazję i temu podobne "bzdury".

- bardzo dobrze, że jak sama napisałaś, różnimy się zasadniczo.

Regulaminy wojskowe, oczywiście, że czytam.
                    Polecam je. Zwłaszcza, kiedy mowa o tym, że w toaletach nie należy oddawać honorów, czyli salutować. To ostatnie jest równoznaczne z pozdrowieniami i podawaniu dłoni przez cywili.

Regulamin wojskowy jest dla rycerstwa obowiązkowy, a kodeks s-v, dla cywili jedynie dobrowolny.
                    Dlatego obaj Panowie Prezydenci RP, były i aktualny uścisnęli sobie prawice w toalecie, notabene... watykańskiej. Nie wiem, jak to traktuje kodeks kanoniczny, ale jak s-v.

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/pojednanie-w-toalecie-nie-ma-zlych-miejsc,151141.html
                    https://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/c/6/c6bacd247a0aa0d567497140d5a8e994.jpg?type=1&srcmode=3&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=640&srch=360&dstw=640&dsth=360

Szkoda, bo gdyby nie Twoja awersja mogłabyś się odrobinę nauczyć tego, co buba... wyczytał. Odrobinę mniej byś się kompromitowała, ale robisz to z wdziękiem i wyczuciem.
                    Z... kurtuazją, nie tak jak... buba.

• matylda1001 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 28.11.13, 11:41
                      nm.buba011 napisał:

>Szkoda, bo gdyby nie Twoja awersja mogłabyś się odrobinę nauczyć tego, co buba. .. wyczytał. Odrobinę mniej byś się kompromitowała, ale robisz to z wdziękiem i wyczuciem.
                      Z... kurtuazją, nie tak jak... buba.<

REGULAMIN FORUM S-V

1. Buba ma zawsze rację.
                      2. Jeśli Buba nie ma racji, patrz pkt 1.

> bardzo dobrze, że jak sama napisałaś, różnimy się zasadniczo.<

No i wreszcie znalazło się coś, co oboje nas cieszy smile

>Czyli, popraw mnie, jeżeli niepoprawnie pojmuję, to Twoja mowa codzienna, tak zwracasz się i nazywasz tych z którymi masz dalsze, a także bliższe relacje?<

Nie, bo staram się tak dobierać znajomych, żeby nie było wśród nich ludzi o tak nieprzyjemnych cechach.
                  • fugitive Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 27.11.13, 19:59
                    że niby jak przytoczyłaś definicję z wiki to określenia cham, prostak i burak przestają być wyzwiskami?
                    Zapytam za Bubą posługujesz się takim językiem na co dzień?
                    To może daj przykłady tego co według ciebie jest wyzwiskiem?
                    Czy jak napiszę duuupa-osoba niezaradna, dająca się wykorzystywać innym, to wystarczy żeby tego słowa nie określać mianem wyzwiska?
                    • matylda1001 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 28.11.13, 12:13
                      fugitive napisała:

> że niby jak przytoczyłaś definicję z wiki to określenia cham, prostak i burak przestają być wyzwiskami?

Nie przestają być, bo nigdy nimi nie były. Oczywiście poza sytuacjami, gdzie słowa o pejoratywnym wydzwięku są użyte wobec osoby "niewinnej" po to, żeby ją świadomie zranić, poniżyć.

Dla przykładu - Cham - osoba, która zachowuje się bezczelnie, ordynarnie, nie przestrzega podstawowych norm.

Jeżeli miałabym w realu do czynienia z osobą, która zachowuje się bezczelnie, ordynarnie, nie przestrzega podstawowych norm, to na pewno nie wymyślałabym nowego określenia skoro odpowiednie określenie już istnieje i brzmi "cham".

> To może daj przykłady tego co według ciebie jest wyzwiskiem?<

Nie używam ale znam, no ale chyba nie wypada tu cytować.

> Czy jak napiszę duuupa-osoba niezaradna, dająca się wykorzystywać innym, to wystarczy żeby tego słowa nie określać mianem wyzwiska?<

Dupa w tym znaczeniu jest wyzwiskiem, bo raz, że to słowo wulgarne, a dwa, że dla osoby niezaradnej są inne określenia, np. oferma, niezdara.

> Zapytam za Bubą posługujesz się takim językiem na co dzień?<

Sęk w tym, że oboje z Bubą macie problem z odróżnieniem co jest wyzwiskiem, a co nie.

• ach_dama_byc_z_kanady Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 25.11.13, 23:19
      nm.buba011 napisał:
      Dlaczego na tym forum zachowanie WC, choć zgodne z s-v jest piętnowane, a on wyzywany, a DW wprost przeciwnie?

Jego -WC- zachowanie nie bylo zgodne z sv. Uwaga zostala owszem zwrocona zgodnie z sv
      ale oryskliwy sposob w jaki to zrobil juz nie. WC jest skupiony na sobie i swoich potrzebach. z opisu innych wynika ze wcale kulturalny nie jest.

DW z kolei, nawet jesli popelnia jakies s-v grzeszki, to z ogolnej opinii widac ze poza tym jest to osoba normalna i majaca wzgledy na innych, nie tylko dla siebie.

sv to nie jest jedynie suchy repertuar przepisow. warknac na kogos "nie jestesmy na ty"
      nie jest jeszcze kultura.

Minnie
      • matylda1001 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 25.11.13, 23:39
        ach_dama_byc_z_kanady napisała:

>Jego -WC- zachowanie nie bylo zgodne z sv. Uwaga zostala owszem zwrocona zgodnie z sv
        ale oryskliwy sposob w jaki to zrobil juz nie.<

Minnie, Buby nie stać na takie subtelności smile Buba oczytał się podręczników s-v i traktuje je tak samo, jak regulaminy wojskowe, a w regulaminach wojskowych nie ma miejsca na wrażliwość, empatię, kurtuazję i temu podobne "bzdury".
        • urko70 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 26.11.13, 12:39
          matylda1001 napisała:

> >Jego -WC- zachowanie nie bylo zgodne z sv. Uwaga zostala owszem zwrocona z
          > godnie z sv ale oryskliwy sposob w jaki to zrobil juz nie.<
          >
          > Minnie, Buby nie stać na takie subtelności smile

Takie jak poniżej?
          "nastroszył piórka i wypalił"
          "księcia"
          "nadęty bufon"

> Buba oczytał się podręczników s-v
          > i traktuje je tak samo, jak regulaminy wojskowe, a w regulaminach wojskowych n
          > ie ma miejsca na wrażliwość, empatię, kurtuazję i temu podobne "bzdury".

Co w prawda w innym wątku ale ściśle związanym, JK również można dokładnie to samo zarzucić. Ale to nie ten wątek więc się nie liczy. smile
    • vilez Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 26.11.13, 09:15
      Pani Welman w niczym nie uchybiła sv, a problemem dla Buby i Dakotaf jest jej nadwaga. I z tego tytułu ja piętnują, co pokazuje, na jakim poziomie kultury się znajdują. Najogólniej: dyskryminacja i dno.
      Pan Cejrowski uchybił sv. Poza tym, pan Cejrowski okazuje się chamskimi wypowiedziami co rusz. Można rzec, że jego publiczna postawa, to postawa chama, co nie jest przecież tajemnicą

Różnica jest zasadnicza i widoczna gołym okiem.
    • urko70 Re: Pan Cejrowski, Pani Wellman? 26.11.13, 14:08
      nm.buba011 napisał:

> Dlaczego na tym forum zachowanie WC, choć zgodne z s-v jest piętnowane, a on wy
      > zywany, a DW wprost przeciwnie?

Bo DW jest lubiana, a WC znacznie mniej.

> Dlaczego, gdy ja jedynie peryferyjnie w swym wątku nawiązałem do wagi DW, zosta
      > łem zwyzywany, a Matylda, która niesłusznie zwyzywała WC, no właśnie?

Bo Matyldę lubią, a Ciebie mniej.

> Znaczy, prawie nikt tej zasadniczej dysproporcji nie zauważył?

smile

Ludzie wolą sobie podobnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka