m0711 07.05.08, 20:25 Witam Jutro mam zamiar zasadzić miskanta w moim ogrodzie. Wiem, że jest to roslina bardzo ekspansywna. Z czego można wykonać przegrodę ograniczającą rozrost kłącz? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nieskorzanka Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 07.05.08, 23:05 Sadziłam ostatnio jakąś trawę, może nie jest tak silna i ekspansywna jak miskant, ale rozmnaża się rozłogowo. Ograniczyłam ją wkopaniem takiego walca uzyskanego z pękniętej beczki ( bez dna)wysokości ok. 40-50cm . Może można wykonać taką ,,obrączkę'' o dowolnej średnicy z grubej folii budowlanej? Odpowiedz Link Zgłoś
jam-agru Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 07.05.08, 23:23 Mnie też zalecono folię budowlaną - uzasadnienie brzmi, że korzenie się po niej ślizgają, zamiast znaleźć jakiś punkt zaczepienia i rozsadzić przeszkodę. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 04:22 moze domowy sposob - jakas stara wielka, gleboka i szeroka plastykowa doniczka w ktorym jest wyciete wieksze dno? Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 07:13 nie każdy miskant jest ekspansywny. a jaki to? Odpowiedz Link Zgłoś
m0711 Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 07:23 Nie wiem dokladnie, wczoraj przywiozłam sadzonkę od znajomego i mówił że baardzo się rozrasta. Przywiozłam też mozgę, ona też szybko się rozrasta. Chyba skorzystam z pomysłu z doniczką, tylko jakiej ona ma być mniej więcej wielkości? A folia? Jakiej głęboko ma być wkopana w ziemię? Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 08:11 Kiedyś miałam miskanta cukrowego, mozgę i spartynę otoczoną paskami grubszego linoleum i na niewiele się zdało.Miskant i spartyna je przebiły, więc folię budowlaną tym bardziej.Można użyć wiadra bez dna, przeciętą beczkę z grubszego plastiku, albo opaskę z blachy ok. 30 cm wys. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 08:14 szerokość opaski 30 cm to minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 08:57 z mojego doświadczenia wynika, że takie ekspansywne gatunki najlepiej sadzić w pojemnikach, nie w gruncie. mozga rosnie jak na drożdżach i jeżeli chcesz ją posadzić w towarzystwie innych ozdobnych, to może je szybko zagłuszyć. jeżeli masz duzo miejsca, to szybko je zarośnie, ale ma jedną wadę po deszczu wylega i nie za pieknie wygląda. u mnie w ciągu 2 lat urosła z powierzchni 50x50cm do 2x2m... fajnie, ale trochę szybko... kilka dni temu przesadzałam 3 letni okaz miskanta 'giganteus' - ojej - z dobrym szpadlem i pomocnym chłopem, wykopanie drania zajęło ok. godziny. Zastanawiam się jak wielkiej siły trzeba po kilku latach więcej, a wykopywania się nie uniknie, bo rozrastając się zamiera od srodka i ładnie wygląda na skraju. Przesadziłam go do donicy. Odpowiedz Link Zgłoś
m0711 Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 09:27 Dlatego właśnie chcę uniknąć szybkiej ekspansji, posadzę w plastikowych wiadrach bez dna i co rok, dwa będę odnawiać te rośliny. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 10:55 Częste wykopywanie (co 2 - 3 lata) i dzielenie to najlepszy sposób i na ekspansywność i na drewnienie karpy (starej nie da się po prostu ruszyć bez złamania szpadla)i na kwitnienie.Starsze trawy słabo kwitną (pennisetum),albo wcale (niektóre odmiany miskanta). Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Jak poskromić miskant 08.05.08, 12:21 Poskromiony miskant POPASKOWANYM , pociętym linoleum?! To trudne... Może, gdyby to był CAŁY płat, głęboko posadzony i z dobrym drenażem na dnie? Poza tym, linoleum samo jest nawozem [len=oleum + kreda]. Znajdowałem takie jego płaty w glebie, pięknie przerośnięte korzeniami... Kiedyś poskramiałem krzew [krzewa?] rozłogowy obudowując go w glebie rozklepanymi nierdzewnymi rynnami. Zdawało to egzamin - acz mądrala w PRZERWACH między kawałkami blachy skradał się kilka lat, zanim mu szpadlem przyrąbywałem te inwajdery. Dziś stosuję w podobnych sprawach tę sfalowaną twardą folię PCW [brąz, zieleń] służącą do obrzeży trawników , BORDEROWĄ zwaną. Nie tę niewysoką[szer. 15-25 cm] a bardzo szeroką - są w handlu nawet do 0,5 i 1 metr szerokie [rolka wysoka]. Trochę drogie, niestety. Można by zastąpić donicę [bezdenną] wkopaniem odcinka takiej plastikowej , karbowanej rury służącej jako odwadniacz nawierzchni dróg w budownictwie. Są do nabycia w składach budowlanych, też nietanie. Średnice mają do 1 metra! Ostanim sposobem na miskant byłoby posadzenie go w jałowej glebie i nienawożenie. Tak u siebie powstrzymałem wzrost winobluszczu 3-listkowego i kokornaka. Choć też sobie, na tę skalę, hulają po podporach... Odpowiedz Link Zgłoś