Dodaj do ulubionych

Przegrody dla ekspansywnych roślin

07.05.08, 20:25
Witam
Jutro mam zamiar zasadzić miskanta w moim ogrodzie. Wiem, że jest to roslina
bardzo ekspansywna. Z czego można wykonać przegrodę ograniczającą rozrost kłącz?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Magda
Obserwuj wątek
    • nieskorzanka Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 07.05.08, 23:05
      Sadziłam ostatnio jakąś trawę, może nie jest tak silna i ekspansywna
      jak miskant, ale rozmnaża się rozłogowo. Ograniczyłam ją wkopaniem
      takiego walca uzyskanego z pękniętej beczki ( bez dna)wysokości ok.
      40-50cm . Może można wykonać taką ,,obrączkę'' o dowolnej średnicy z
      grubej folii budowlanej?
      • jam-agru Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 07.05.08, 23:23
        Mnie też zalecono folię budowlaną - uzasadnienie brzmi, że korzenie się po niej
        ślizgają, zamiast znaleźć jakiś punkt zaczepienia i rozsadzić przeszkodę.
        • minniemouse Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 04:22
          moze domowy sposob - jakas stara wielka, gleboka i szeroka
          plastykowa doniczka w ktorym jest wyciete wieksze dno?

Minnie
          • effi007 Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 07:13
            nie każdy miskant jest ekspansywny. a jaki to?
            • m0711 Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 07:23
              Nie wiem dokladnie, wczoraj przywiozłam sadzonkę od znajomego i
              mówił że baardzo się rozrasta. Przywiozłam też mozgę, ona też szybko
              się rozrasta. Chyba skorzystam z pomysłu z doniczką, tylko jakiej
              ona ma być mniej więcej wielkości? A folia? Jakiej głęboko ma być
              wkopana w ziemię?
              • gabula777 Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 08:11
                Kiedyś miałam miskanta cukrowego, mozgę i spartynę otoczoną paskami grubszego
                linoleum i na niewiele się zdało.Miskant i spartyna je przebiły, więc folię
                budowlaną tym bardziej.Można użyć wiadra bez dna, przeciętą beczkę z grubszego
                plastiku, albo opaskę z blachy ok. 30 cm wys.
                • gabula777 Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 08:14
                  szerokość opaski 30 cm to minimum.
                  • m0711 Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 08:43

Dzięki!!
                    • effi007 Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 08:57
                      z mojego doświadczenia wynika, że takie ekspansywne gatunki
                      najlepiej sadzić w pojemnikach, nie w gruncie.
                      mozga rosnie jak na drożdżach i jeżeli chcesz ją posadzić w
                      towarzystwie innych ozdobnych, to może je szybko zagłuszyć.
                      jeżeli masz duzo miejsca, to szybko je zarośnie, ale ma jedną wadę
                      po deszczu wylega i nie za pieknie wygląda.
                      u mnie w ciągu 2 lat urosła z powierzchni 50x50cm do 2x2m... fajnie,
                      ale trochę szybko...

kilka dni temu przesadzałam 3 letni okaz miskanta 'giganteus' -
                      ojej - z dobrym szpadlem i pomocnym chłopem, wykopanie drania zajęło
                      ok. godziny. Zastanawiam się jak wielkiej siły trzeba po kilku
                      latach więcej, a wykopywania się nie uniknie, bo rozrastając się
                      zamiera od srodka i ładnie wygląda na skraju.
                      Przesadziłam go do donicy.

• m0711 Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 09:27
                        Dlatego właśnie chcę uniknąć szybkiej ekspansji, posadzę w
                        plastikowych wiadrach bez dna i co rok, dwa będę odnawiać te rośliny.
                        • gabula777 Re: Przegrody dla ekspansywnych roślin 08.05.08, 10:55
                          Częste wykopywanie (co 2 - 3 lata) i dzielenie to najlepszy sposób i na
                          ekspansywność i na drewnienie karpy (starej nie da się po prostu ruszyć bez
                          złamania szpadla)i na kwitnienie.Starsze trawy słabo kwitną (pennisetum),albo
                          wcale (niektóre odmiany miskanta).
                • dar61 Jak poskromić miskant 08.05.08, 12:21
                  Poskromiony miskant POPASKOWANYM , pociętym linoleum?!
                  To trudne...
                  Może, gdyby to był CAŁY płat, głęboko posadzony i z dobrym drenażem
                  na dnie?
                  Poza tym, linoleum samo jest nawozem [len=oleum + kreda].
                  Znajdowałem takie jego płaty w glebie, pięknie przerośnięte
                  korzeniami...

Kiedyś poskramiałem krzew [krzewa?] rozłogowy obudowując go w glebie
                  rozklepanymi nierdzewnymi rynnami. Zdawało to egzamin - acz mądrala
                  w PRZERWACH między kawałkami blachy skradał się kilka lat, zanim mu
                  szpadlem przyrąbywałem te inwajdery.

Dziś stosuję w podobnych sprawach tę sfalowaną twardą folię PCW
                  [brąz, zieleń] służącą do obrzeży trawników , BORDEROWĄ zwaną. Nie
                  tę niewysoką[szer. 15-25 cm] a bardzo szeroką - są w handlu nawet do
                  0,5 i 1 metr szerokie [rolka wysoka].
                  Trochę drogie, niestety.

Można by zastąpić donicę [bezdenną] wkopaniem odcinka takiej
                  plastikowej , karbowanej rury służącej jako odwadniacz nawierzchni
                  dróg w budownictwie. Są do nabycia w składach budowlanych, też
                  nietanie. Średnice mają do 1 metra!

Ostanim sposobem na miskant byłoby posadzenie go w jałowej glebie i
                  nienawożenie.
                  Tak u siebie powstrzymałem wzrost winobluszczu 3-listkowego i
                  kokornaka. Choć też sobie, na tę skalę, hulają po podporach...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka