Dodaj do ulubionych

Co na żywopłot?

IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 22:36
Mam pytanie,odnośnie żywopłotu.Moim marzeniem jest założenie żywopłotu
wysokiego na 2m i żeby był wiecznie zielony ,chronił mój budynek przed wiatrami
bardzo dokuczliwymi w moim rejonie i jakich roślin użyć.
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Co na żywopłot? 05.01.02, 13:09
      Proszę przeczytac uważnie wszystkie watki o rzywoplotach a następnie podać mi
      troche informacji o działce na ktorej ma byc zywopłot. Postaram sie dobrac
      najbardziej odpowiednie gatunki roslin.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • Gość: Robert Re: Co na żywopłot? IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 22:27
        Dziękuję za wypowiedź.Jeżeli chodzi o moją działkę to zacznę od gleby,działka
        budowlana gleba klasa IIIb pochodzenia mineralnego(według mnie przeważają gliny
        i piaski).Działka o wymiarach 28m x 41m ,położenie działki to województwo
        lubuskie ,czyli zachodnia polska.Zywopłot miałby być posadzony od strony
        południowej,różnica terenu na działce nie przekracza 0,5m.Żywopłotem planuję
        obsadzić części działki od strony sąsiadów.Myślę że tyle wiadomości o mojej
        działce panu wystarczy ,jesli nie to proszę pytać.A ja proszę o wypowiędź.
        • Gość: Robert Re: Co na żywopłot? IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 10.01.02, 15:18
          Panie Jerzy proszę o poradę.
    • jerzy.wozniak Re: Co na żywopłot? 10.01.02, 20:12
      Witam na forum Gazety!

Nie napisał Pan czy woli żywopłot z drzew iglastych czy liściastych, oraz czy
      ma być formowany czy puszczony na żywioł. Na Pana działce będzie dobrze rosła
      większość roślin stosowanych na żywopłoty. Ja osobiście polecam:
      Na żywopłoty strzyżone iglaste; świerk i żywotnik zachodni, a jeśli jest tam
      trochę cienia to także cis, ale woli on miejsca lekko ocienione i
      wilgotniejsze.
      Na żywopłoty strzyżone z drzew liściastych; ałycza – trzeba ja intensywnie
      strzyc, buk i grab – doskonałe na żywopłoty szczególnie odmiany o kolorowych
      liściach, lipa drobnolistna – wada, źle wygląda w zimie, pęcheżnica
      kalinolistna i dereń jadalny.
      Na żywopłoty niestrzyżone z drzew iglastych;
      Jałowiec chiński i wirginijski i żywotnik zachodni.
      Na żywopłoty niestrzyżone z drzew i krzewów liściastych; berberysy, jaśminowiec
      wonny – gesty żywopłot, ale wymaga okresowego przycinania pielęgnacyjnego,
      ognik szkarłatny, lilaki, róża pomarszczona – jeden z lepszych żywopłotów,
      tawula japońska i wczesna, wajgela cudowna, i złotlin japoński.
      Jak widać wybór jest duży, a ostateczna decyzja zależy również od ceny roślin,
      które wahają się nie tylko zależnie od wielkości, ale również od gatunku
      rośliny. Polecane tu rośliny rosną dość szybko, a takie jak np. ałycza bardzo
      szybko. Proszę również zwrócić uwagę że wiele z tych roślin ma rożne odmiany
      ogrodowe różniące się barwą liści co pozwala tworzyć barwne kompozycje. Należy
      jednak pamiętać, że odmiany o barwnych liściach nie rosną tak intensywnie jak
      te o liściach zielonych.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • Gość: Robert Re: Co na żywopłot? IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 10.01.02, 21:05
        Dziękuję za odpowiedź.Jeżeli nie nadużywam cierpliwości to proszę o jeszcze
        słów.Jeżeli chodzi o materiał na zywopłot to,raczej powinien być iglasty zimo-
        zielony,niech mi pan powie czy dużo pracy wymaga formowanie żywopłotu iglastego.
        Jak czesto trzeba strzyc taki żywopłot .Mój żywopłot powinien chronić mnie zimą
        przed wiatrami.Może zna pan jakieś adresy w internecie gdzie mógłbym głębiej
        poczytać(obejrzeć)o zywopłotach.
    • jerzy.wozniak Re: Co na żywopłot? 10.01.02, 23:14
      Za parę dni umieszczę bardziej wyczerpujące wiadomości na temat żywopłotów
      iglastych.
      Pozdrawiam,
      Jerzy Woźniak
      • Gość: Elzbieta Re: Co na żywopłot? IP: *.elfin.pl 11.01.02, 15:24
        Bardzo dziekuję Panom za rozmowę. Mam Bardzopodobny problemdo rozwiazania jak
        Pan Robert. I będe dalej przysłuchiwac się poradom Pana Jerzego.
        Jeśli byłby Pan, Panie Jerzy tak uprzejmy to bardzo prosze o podpowiedzenie
        jakich roslin (też zimozielonych i talich, które nie trzeba formować) użyc by
        zywopłot rósł do wysokości 1 do 1,5m - rośliny chcę posadzic na skarpie koło
        domu i nie jest potrzebne żeby były wyższe.
        • pchelka Re: Co na żywopłot? 11.01.02, 15:52
          Też mnie to interesuje. Swoją radosną twórczość w tym zakresie zaczęłam od
          próby posadzenia żywopłotu z modrzewi. Widziałam go gdzieś na zdjęciu i nardzo
          mi się spodobał. Baardzo się starałam, niestety, co ładniejsze egzemplarze mi
          ukradli i zostały takie łyse, rachityczne, przycięte roślinki, które zwłaszcza
          zimą wyglądają żałośnie.
          Ale zima przecież nie trwa wiecznie... i teraz zastanawiam się, czy na wiosnę
          podjąć jeszcze jedną desperacką próbę (żywopłot rośnie za ogrodzeniem), czy też
          zacząć od nowa, z czymś, co bujnie wyrośnie i nie będzie nikogo kusić. A jeśli
          tak, to z czym?
      • Gość: Robert Re: Co na żywopłot? IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 16.01.02, 16:25
        Panie Jerzy obiecał pan coś więcej ożywopłotach iglastych.
        Pozdrawiam
    • jerzy.wozniak Re: Co na żywopłot? 18.01.02, 19:12

Witam ponownie!
      Przepraszam że odpowiadam dopiero teraz, ale po prostu przeoczyłem pytanie. Nie
      wiem czy drzewa iglaste to najlepszy pomysł na żywopłot w wietrznym miejscu.
      Jeśli już chce pan go koniecznie zrobić z drzew iglastych, to proponuje świerk
      pospolity, lub cis, żywotniki i jałowce mogą podmarzać podczas silnych zimowych
      wiatrów. Niestety nie ma krzewów zimozielonych, z których można by wykonać
      żywopłot rozsądnej wysokości. Polecam natomiast graby ( pewnie się powtarzam)
      bo to doskonały żywopłot, a ponieważ większość liści pozostaje na drzewie (są
      oczywiście uschłe) to jest on tak samo mało „przezroczysty” jak żywopłot z
      iglaków. Na żywopłot niestrzyżony nadają się również jałowiec chiński,
      pospolity i wirginijski, oraz żywotniki. Drzewa iglaste przycinamy najwyżej dwa
      razy w roku. Pierwszy raz wczesna wiosną, przed pojawieniem się pierwszych
      przyrostów, drugi latem. Pamiętajmy żeby nie ciąć ich zbyt intensywnie!
      Odwrotnie niż drzewa liściaste iglaków nie przecinamy zaraz po posadzeniu, a
      dopiero wtedy gdy osiągną pożądaną wysokość. Proszę pamiętać, że prawidłowo
      strzyżony żywopłot nie powinien mieć przekroju prostokąta lecz trójkąta lub
      trapezu w ten sposób unikniemy ogałacania się dolnych gałęzi z liści/igieł.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • hogata1 Re: Co na żywopłot? 29.01.02, 15:25
        Z nieba mi Pan spadł z tym żywopłotem iglasym.Od zeszłego roku próbowałam się
        dowiedzieć jak ciąc świerka i wreszcie przez przypadek trafiłam. Tylko co
        zrobić jesli wiosna będzie zbyt wcześnie. I czy należy ciąć wszystkie gałązki.
        A kiedy i jak ciąć cyprysy Lawsona.Jeśli znajdzie pan chwilę proszę o
        odpowiedź. Dzięki
        • ptasiara_katula Re: Co na żywopłot? 29.01.02, 20:28
          Witam serdecznie

Panie Jerzy, a co sądzi Pan o forsycji i czy ałycza poradzi sobie na lekkiej, bardzo suchej glebie

Pozdrawiam i z góry dziękuję
          Katula

• jerzy.wozniak Re: Co na żywopłot? 29.01.02, 22:31
            Ałycza poradzi sobie wszędzie. A jeszcze, gdy trochę podsypiemy kompostu,
            półtora metra rocznie murowane! Natomiast żywopłoty z forsycji nie wyglądają
            najlepiej, lepsza jest moim zdaniem wajgela. Forsycja na dodatek wymaga dość
            radykalnego ciecia po kwitnieniu, a to sprawia że na wiosnę przerzedzamy
            żywopłot.
            Jurek
            • ptasiara_katula Re: Co na żywopłot? 05.02.02, 21:36
              Dziękuję serdecznie
              Katula
        • jerzy.wozniak Re: Co na żywopłot? 29.01.02, 22:28
          Gdy świerki osiągną pożądaną wysokość obcinamy im tylko wierzchołki. W
          następnym roku powoli zaczynamy je formować przycinając gałęzie tak, aby
          utworzyły przekrój trapezu. Świerki można ciąć nawet teraz zimą i jest to dobry
          okres na formowanie drzew iglastych.
          Cyprysik Lawsona (cyprys to całkiem inne drzewo), nie bardzo nadaje się na
          intensywne ciecie. Można z niego robić żywopłoty niestrzyżone natomiast
          formować należy go bardzo delikatnie obcinając tylko młode gałązki powyżej
          starszych przyrostów. Najlepiej od późnej wiosny do wczesnej jesieni.
          Pozdrowienia,
          Jerzy Woźniak
          • jagoda5 Re: Co na żywopłot? 31.01.02, 23:14
            Czy uwagi dotyczące świerka dotyczą też młodych modrzewi.
            • jerzy.wozniak Re: Co na żywopłot? 01.02.02, 20:14
              Witam na forum Gazety!
              Może nie całkiem, różnica polega na terminie cięcia, najlepiej to robić bardzo
              późną jesienią. Odwrotnie niż u świerka przewodnik (pęd główny) można skrócić
              znacznie wcześniej i prowadzić górę w kilka głównych pędów. Proszę pamiętać o
              smarowaniu ran!
              Pozdrowienia,
              Jerzy Woźniak
              • babaruba Re: Co na żywopłot? 05.02.02, 19:46
                Niedługo sezon na prace polowe, chcę założyć zywopłot chroniący od wiatru od
                str. zachodniej i północnej,pytanie moje brzmi:co jest zimozielone, liściaste i
                najlepiej kolczaste? Musi się przyjąć na ugorze (łąka 4 kl.), region dość
                ciepły (Wrocław). Dziękuję z góry za pomoc
                • hen26 Re: Co na żywopłot? 05.02.02, 23:08
                  Bardzo ciekawy temat i bardzo potrzebny. Mało jest w księgarniach materiałów na
                  temat żywopłotów, dlatego cześć i chwała wszystkim, którzy tu cokolwiek wiedzą!
                  Oczywiście serdeczne pozdrowienia dla eksperta. Ja, niestety, jako zupełny
                  laik (ale żądny wiedzy) tylko podsłuchuję i cicho siedzę.
                  Henryka
                  • maciekwiercinski Re: Co na żywopłot? 05.02.02, 23:40
                    Temat bardzo na czasie!
                    Bo właśnie zakładam nowy żywopłot od sąsiada.
                    Dam cisy oraz świerki czarne, daglezję i jodłę szlachetna...
                    Nie będzie to typowy żywopłot ale raczej szpaler, co wiejskim pod-górskim
                    krajobrazie chyba lepszy niż strzyżony.
                    Sąsiad sie zgodził, pod przebiegającą linią wysokiego napięcia będą cisy jako
                    niższe...
                    Czy poszczególne gatunki przeplatać, czy też raczej posadzić ten żywopłot
                    rozdzielając gatunki?
                    Jak pogodzić szybko rosnącą daglezję z umiarkowanie świerkiem i wolnorosnącą
                    jodłą..?

Do powyższych postów mam obserwację z Wrocławia, gdzie piekny i gęsty silnie
                    cięty żywopłot cisowy rośnie w pełnym słońcu w terenie raczej niezbyt
                    wilgotnym...
                    Przy przebudowie torowiska krzewy kilkudziesięcio-letnie zostały przeniesione w
                    inne miejsca ( przyjęły się), a na ich miejsce posadzono nowe cisy, które
                    ładnie przyrastają. Pod krzewami rozsypano gruba warstwę ściółki korowej.

Pozdrawiam Żywoplociarzy i nie tylko...
                    Maciek
    • majka14 Re: Co na żywopłot? 05.05.02, 15:23

Co za kopalnia wiedzy własnie o żywopłotach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka