gmart2 31.05.08, 07:40 Potrzebuje rosliny na zywoplot, na ok.40m, dosc szybko rosnaca.Myslalm o irdze, ale glebe mam sucha,piaszczysta.Czy mozna ja posadzic, czy sie nie nadaje?Jesli tak to w jakich odstepach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lizzie74 Re: irga blyszczaca 31.05.08, 10:30 Jestem fanką irgi błyszczącej. Swietny krzew! Posadziłam 3,5 roku temu, małe patyczki z golym korzeniem, a teraz niektóre mają ok. 1,5 metra (żywopłot nieformowany). Glebę mam żyzną, ilastą, nie wiem jak zachowują się na piasku. Sadziłam co 1,5 metra, na żywopłot strzyżony trzeba gęściej, najlepiej w 2 rzędach. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: irga blyszczaca 01.06.08, 10:21 Niestety, na piasek nie bardzo się nadaje. Chyba, że się da pod spód trochę gliny (żeby woda za szybko nie wsiąkała wgłąb) i doda sporo kompostu. Wszystko jest kwestią wysiłku włożonego w poprawę podłoża. Inaczej pozostaje sadzić żywopłot z ligustru, który znacznie lepiej znosi piaszczystą glebę. Odpowiedz Link Zgłoś
gmart2 Re: irga blyszczaca 01.06.08, 12:28 Dzieki za odpowiedzi. O ligustrze myslalam, ale on jest trujacy a mam male dziecko.... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: irga blyszczaca 01.06.08, 18:03 Nie przesadzaj, od małego szkraba bawiłam się w maleńkim ogródku otoczonym potężnym żywopłotem z ligustru i jakoś żyję. Nie słyszałam o ani jednym przypadku zatrucia ligustrem, a na moim osiedlu było go pełno. I dzieci zresztą też pełno, z powojennego tak zwanego "wyżu demograficznego". Raczej słyszało się o zatruciach oleandrem, jeżeli już miała to być roślina ozdobna. Odpowiedz Link Zgłoś